rada djuricin intervju 131219 foto ras zoran loncarevic 0002 scaled copy a
Rada Đuričin Foto: Zoran Lončarević
In memoriam: Rada Đuričin (1934-2024)

Osmeh protine kćeri

3

Imala je bogatu pozorišnu biografiju, snimila je brojne filmove, nekoliko televizijskih serija, bila je majstor da sebi osmisli monodramu, da uživa u tome, baš kao što je i publika uživala. Njen optimizam bio je zarazan

Imala sam tu privilegiju da se sa Radom Đuričin družim nekoliko decenija i da se oprostim sa njom 1. juna na njenom devedesetom rođendanu. Njen divni sin Radan Popović me je pozvao, kao i ostalih dvadesetak prijatelja, da proslavimo taj dan. Rada je bila presrećna, ali i svi mi oko nje. Oliver Njego je ušao u sobu pevajući, bili su tu Vjera Mujović, njena najmilija višedecenijska prijateljica i koleginica, Ljubiša Ristić, njen reditelj sa kojim se družila od Bube u uhu, predstave u kojoj je igrala četrdeset godina, rediteljka Ivana Vujić, glumica Maja Sabljić, dramaturg Radomir Putnik, novinar-diplomata Dragan Bisenić…

Rada je imala veoma bogatu pozorišnu biografiju, snimila je brojne filmove, nekoliko televizijskih serija (poslednja uloga u Tajni vinove loze), bila je majstor da sebi osmisli monodramu ili zajedno sa Vjerom duodramu, da uživa u tome, baš kao što je i publika uživala. Njen optimizam bio je zarazan, i kad bi joj poneko prebacio da je optimista bez razloga, odgovarala je: „Moj optimizam se temelji na činjenici da trajem kao glumica i da verujem u sutra. I kad god mi je bilo teško, kad bih doživljavala neke loše stvari u ovom poslu, ja bih uvek imala samo jednu misao koja me je držala i vodila kroz život. A ona je sadržana u rečenici: Hvala ti Bože što sam glumica!“

Kraj vikenda sa Misom Janketicem copy
Rada Đuričin, Predstava Kraj vikenda (sa Mišom Janketićem) Foto: JDP

A pre nego je postala glumica, htela je da bude jedriličarka i jednog dana je sela u jedrilicu koju je vozio pilot i jedriličar koga je upoznala na časovima engleskog jezika. Pričala je kasnije da je taj dan, dok je letela iznad rodnog Vršca, bio događaj koji će pamtiti do kraja života. Potom je maštala da piše, pa makar bila i novinar, ako ne bude pisac. Upisala je književnost i diplomirala godinu dana posle završenih studija glume.

Radojka Rada Đuričin je diplomirala u klasi profesora Josipa Kulundžića, zajedno sa Radmilom Andrić, Nikolom Simićem, Ružicom Sokić, Batom Živojinovićem… Imala je fantastičan debi 1958. ulogom Ane Frank u predstavi Dnevnik Ane Frank Narodnog pozorišta u Beogradu. Iste godine postala je članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta i ostala do 1998. godine. Kada se pogledaju imena reditelja s kojima je sarađivala – Hugo Klajn, Mata Milošević, Bojan Stupica, Miroslav Belović, Branko Pleša, Dejan Mijač, Boro Drašković, Ljubiša Ristić, Milenko Maričić, Vida Ognjenović, Ljubomir Draškić, Jagoš Marković – onda je to više od pola veka istorije pozorišta.

Buba u uhu sa Vojom Brajovicem 1 copy
Rada Đuričin, Buba u uhu (sa Vojom Brajovićem) Foto: JDP

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igrala je u nekim od antologijskih predstava: Krotka, Gospođica Julija, Tartif, Mrtve duše, Važno je zvati se Ernest, Junona i paun, Kad su cvetale tikve, Koriolan, Zločin i kazna, Buba u uhu, Vuci i ovce, Vasa Železnova… Predstave koje je uglavnom sama kreirala – Pohvala ludosti, 011, Кrај vikenda, Strah od letenja, igrala je po deset-petnaest godina širom Jugoslavije, ali i u Evropi, Americi, Australiji. Samo O11 je, recimo, igrana više od 500 puta.

Govorila je da čovek treba da se trudi da bude zadovoljan onim što je u životu dobio: „Ponekad pomislim da sam verovatno dobila i nešto što nisam zaslužila. I da treba da budem zahvalna za ovo koliko sam uspela da ostvarim. A ono što je najvažnije, ja i sada radim“, govorila je neku godinu pre nego nas je napustila. Za to što je uradila, dobila je mnoge pozorišne nagrade, pored ostalih i Zlatni vijеnас nа Festivalu malih scena u Sarajevu, Statuetu Ćuran nа Festivalu komedije u Svetozarevu… Film Osma vrata doneo joj je Debitantsku nagradu na Filmskom festivalu u Puli 1959. godine, a Nagradu za epizodnu ulogu u filmu Parlog dobila je na Filmskim susretima u Nišu. Dobitnica je Godišnje nagrade JDP-a za ulogu u predstavi Kraj vikenda i Specijalne godišnje nagrade JDP-a za dramatizaciju i ulogu u predstavi 011, Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi Beograda, Specijalnog priznanja za veliki doprinos razvoju kulture grada Vršca, Vukove nagrade. Napisala je i objavila dve knjige: Tajna crne ruke: dnevnik jedne glumice i Moje monodrame.

Buba u uhu sa Brankom Petric copy
Rada Đuričin sa Brankom Petrić u predstavi Buba u uhu Foto: JDP

Otišla je lepa protina kći, koja će po svojoj želji biti sahranjena u rodnom gradu, pored svojih roditelja – oca sveštenika Marinka i majke Mileve. Otišla je mama vrsnog snimatelja Radana Popovića i ponosna baka unuka Natalije i Dimitrija.

IMG 639e3c9ff26c35603d4658edfcde3f6c V
Rada Đuričin na proslavi 90. rođendana 1. juna, sa Radmilom Stanković (privatna arhiva)

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

3 komentara
Poslednje izdanje