DRM 0146
Vuk Cvijić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Ko je Vuk Cvijić

Više puta je bio meta napada, ali ga nijedan nije obeshrabrio

40

Sve pretnje i svi napadi nisu obeshrabrili Vuka Cvijića da ostane hrabar, da ne pravi kompromise i da se po svaku cenu bori za bolje društvo i uređeniju državu

Novinar Radara Vuk Cvijić jedno je od najpoznatijih lica istraživačkog novinarstva u Srbiji. Piše o najtamnijim podzemnim tokovima politike, biznisa i kriminala, o radu obaveštajnih službi i neradu sudova, ili kraće – o svemu o čemu je najrizičnije pisati.

Dobio je previše novinarskih nagrada da bi u jedan tekst stale, pa izdvajamo samo nekolicinu koju je primio u poslednjih pet godina. Nagradu za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Vuk Cvijić je dobio 2019. Članak o hapšenju Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz „Krušika“, bio je samo jedan od argumenata žirija. Iste godine Cvijića je priznanjem „Laza Kostić“ nagradilo Udruženje novinara Srbije (UNS) – ponovo za vest o hapšenju Obradovića, koja je obeležila 2019. Novo priznanje NUNS, nagradu „Dejan Anastasijević“, Cvijić je primio 2020, za svežu seriju tekstova o „Aferi Krušik“, a iste godine dodeljeno mu je i priznanje „Katarina Preradović“, namenjena novinarima koji posebno poštuju profesionalne i etičke standarde. Godine 2022. pripala mu je i nagrada „Aleksandar Tijanić“, koju UNS dodeljuje za novinarsku borbenost, a sledeće i nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo na zapadnom Balkanu. Među temama koje je Vuk Cvijić razotkrivao, u poslednje vreme se izdvajaju „Afera Jovanjica“, „afera Krušik“ priča o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića i policajke Katarine Petrović, misterija čoveka nazvanog Oskar.

Novinari kao što je Vuk Cvijić dragocenost su u našoj posrnuloj profesiji, rečeno je u obrazloženju za jednu od brojnih nagrada koje je dobio.

Vuk Cvijić spada u retku vrstu novinara starog kova koji su zadržali profesionalnu strast i uverenje da je svaka cena mala koju treba platiti u zalaganju za bolje društvo u kome ćemo živeti.

Koliko je uzbunjivač Aleksandar Obradović zaslužan za otkrivanje korupcije i sumnjivih poslova u kupoprodaji oružja, u koju je bio upleten državni vrh, toliko je Vuk Cvijić zaslužan što je ta tema dospela u javnost. Vuk Cvijić je prvi objavio da je utamničen Aleksandar Obradović. A informacije koje on objavi uvek su, proverene, pouzdane i tačne.

Kao novinar Radara, koji postoji nepuna tri meseca, Vuk Cvijić je već razotkrio nekoliko afera – prvi je pisao o prizemljenju aviona Air Pinka čiji je suvlasnik Željko Mitrović, došao je u posed dokumenata koja potvrđuju kako su Nikolu Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, „skinuli“ sa kokaina, a obelodanio je javnosti i da brat osumnjičenog za ubistvo nestale devojčice Danke Ilić nije umro prirodnom smrću već da je – ubijen.

Zbog njegovih saznanja više puta je bio meta napada – pre nekoliko godina obili su mu auto i ukrali laptop i dokumentaciju u vezi sa istraživanjima koje je radio. Pre dve godine, nepoznati muškarci su mu u centru Beograda oteli telefon, izbrisali fotografije, da bi mu ga zatim vratili i otišli.

Cvijić je bio meta prisluškivanja, još od 2001. kada je radeći u listu Danas istraživao sve u vezi atentata na Ibarskoj magistrali.

Sve pretnje i svi napadi nisu obeshrabrili Vuka Cvijića da ostane hrabar, da ne pravi kompromise i da se po svaku cenu bori za bolje društvo i uređeniju državu.

Podsetimo, naš novinar Vuk Cvijić napadnut je danas u centru Beograda kada je na njega fizički nasrnuo Milan Lađević, urednik Srpskog telegrafa, udarivši ga pesnicom u glavu.

Tim povodom, redakcija Radara poslala je otvoreno pismo svim nadležnim institucijama insistirajući da se slučaj što pre reši i počinilac privede pravdi, ali i pozvala na hitno zaustavljanje nasilja u društvu koje preti da eskalira.

United media, u okviru koje posluje Radar, takođe je oštro osudila napad pozivajući na hitno procesuiranje napadača, a Vuka Cvijića podržale su i brojne javne ličnosti, od političkih lidera do kolega novinara.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

40 komentara
Poslednje izdanje
Aleksandar Vučić
| Ekonomija | 66

David Koperfild sa Andrićevog venca

Uz realni rast od samo dva i po odsto, vlast u Srbiji uspela je prošle godine da bruto domaći proizvod Srbije poveća sa 60,4 na 69,5 milijardi evra ili za više od 15 procenata. I tu neće stati, jer su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali najavili da će već 2027. […]

Veštačka inteligencija AI
| Kultura | 21

Čovečanstvo ulazi u novo doba

Revolucija artificijelne inteligencije se ubrzava i ona postaje jedna od najvećih prekretnica u istoriji. Revolucije koje su temeljno izmijenile čovječanstvo bile su do sada Gutenbergov izum štamparije; Edisonova sijalica i Teslina naizmjenična struja, i Turingova mašina (kompjuter) i „Turingov test“ (ispitivanje da li mašina može simulirati ljudsku inteligenciju). To su revolucije koje su promijenile paradigmu […]

Društvene mreže
| Mišljenja | 1

Doomscrolling – kada ekran nema kraj

Aktivnost bez jasnog vremenskog trajanja, polupasivno gledanje u ekran dok na njemu nižemo stranice i stranice sadržaja, iako oduvek prisutna, doživela je svoju mutaciju u zloćudniju formu tokom COVID pandemije. Tako je dumskroling bio izazvan besomučnom potragom za pouzdanim i preciznim informacijama o virusu, broju slučajeva, simptomima, lečenju, vakcinaciji… A sa beskonačno mnogo izvora vesti […]

glasanje, izbori, izborna mesta, izbori 2023
| Mišljenja | 49

I dalje ćute vlasnici „pristojnih potpisa“

Po mišljenju mnogih, upravo je „2.000 pristojnih“ svojim imenima podržalo sve ono iza čega pošten čovek javno ne sme stati: ponižene i privatizovane institucije, višegodišnji medijski mrak, javno satanizovanje novinara i političkih neistomišljenika, progon uzbunjivača, kriminal u sprezi sa strukturama vlasti, skrivanje ubica iz kosovskog kafića „Panda“, zatvaranje sremskih obdaništa za decu opozicionara, nezakonito rušenje […]