VEC 9918 01
Vuk Cvijić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Reagovanje

United media: Bezuman napad na Vuka Cvijića, hitno procesuirati napadača

7

Napad na novinara Vuka Cvijića predstavlja neprihvatljiv i bezuman čin nasilja koji mora biti adekvatno sankcionisan, ocenila je kompanija United Media u okviru koje posluje nedeljnik “Radar”

Insistiramo da direktor tabloida “Srpski telegraf” Milan Lađević koji je pesnicom udario Vuka Cvijića bude procesuiran po zakonu. Iako ohrabruje činjenica da je Tužilaštvo odmah dobilo nalog da utvrdi sve okolnosti pod kojima se dogodio napad i što su u prvom obraćanju istakli da se napadi na novinare ne smeju tolerisati, primamo je sa rezervom poučeni pređašnjim iskustvima.

United Media godinama unazad upozorava na sve lošiji položaj novinara i medija u Srbiji. Ovo vidimo kao ozbiljnu eskalaciju u odnosu na sve prethodne oblike pritisaka sa kojima su novinari u Srbiji svakodnevno suočeni.

Dodatno se potvrđuje činjenica na koju smo više puta upozoravali – da nekažnjivost za napade, uvrede i pretnje novinarima samo ohrabruju buduće napade.

Situacija sa medijskim slobodama nikada nije bila gora, što je posledica delovanja trenutne vlasti. Na to upozoravaju kako predstavnici domaćih udruženja, tako i strane organizacije. Atmosfera straha i pritisaka koja se kreira dovela je do drastičnog pogoršanja uslova za rad novinara u Srbiji.

United Media, kao vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, će o ovom napadu obavestiti sve relevatne instuticije i insistirati da napadač bude adekvatno kažnjen.

Apelujemo na sve kredibilne institucije i organizacije da se solidarišu u osudi ovakvih akata nasilja i da preduzmu sve neophodne korake kako bi se obezbedila bezbednost i integritet novinara.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

7 komentara
Poslednje izdanje
Aleksandar Vučić
| Ekonomija | 66

David Koperfild sa Andrićevog venca

Uz realni rast od samo dva i po odsto, vlast u Srbiji uspela je prošle godine da bruto domaći proizvod Srbije poveća sa 60,4 na 69,5 milijardi evra ili za više od 15 procenata. I tu neće stati, jer su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali najavili da će već 2027. […]

Veštačka inteligencija AI
| Kultura | 21

Čovečanstvo ulazi u novo doba

Revolucija artificijelne inteligencije se ubrzava i ona postaje jedna od najvećih prekretnica u istoriji. Revolucije koje su temeljno izmijenile čovječanstvo bile su do sada Gutenbergov izum štamparije; Edisonova sijalica i Teslina naizmjenična struja, i Turingova mašina (kompjuter) i „Turingov test“ (ispitivanje da li mašina može simulirati ljudsku inteligenciju). To su revolucije koje su promijenile paradigmu […]

Društvene mreže
| Mišljenja | 1

Doomscrolling – kada ekran nema kraj

Aktivnost bez jasnog vremenskog trajanja, polupasivno gledanje u ekran dok na njemu nižemo stranice i stranice sadržaja, iako oduvek prisutna, doživela je svoju mutaciju u zloćudniju formu tokom COVID pandemije. Tako je dumskroling bio izazvan besomučnom potragom za pouzdanim i preciznim informacijama o virusu, broju slučajeva, simptomima, lečenju, vakcinaciji… A sa beskonačno mnogo izvora vesti […]

glasanje, izbori, izborna mesta, izbori 2023
| Mišljenja | 49

I dalje ćute vlasnici „pristojnih potpisa“

Po mišljenju mnogih, upravo je „2.000 pristojnih“ svojim imenima podržalo sve ono iza čega pošten čovek javno ne sme stati: ponižene i privatizovane institucije, višegodišnji medijski mrak, javno satanizovanje novinara i političkih neistomišljenika, progon uzbunjivača, kriminal u sprezi sa strukturama vlasti, skrivanje ubica iz kosovskog kafića „Panda“, zatvaranje sremskih obdaništa za decu opozicionara, nezakonito rušenje […]