narodna tv 05092024 0228
Željko Mitrović Foto: M.P./ATAImages
Trideseti broj sutra na kioscima

Novi Radar otkriva: Zašto Željko Mitrović više nije član elitnog biznis kluba

1

U jubilarnom, tridesetom izdanju Radara, donosimo ekskluzivna otkrića, intervjue sa istaknutim akterima političke i društvene scene, kao i iscrpne analize ključnih događaja

Radar u novom broju ekskluzivno otkriva turbulencije kroz koje prolazi Željko Mitrović, vlasnik Pink imperije. Iako je u septembru otvorio luksuznu „Palatu Mitrović“ na Dedinju, a uspeo je da uđe i u uzak klub proizvođača oružja od koga će i država, kako je nagovestio predsednik Vučić, kupovati dronove, njegove kompanije suočavaju se sa ozbiljnim problemima. Radar otkriva da je Mitrović izbačen iz Srpskog poslovnog kluba Privrednik. Iako je 14 godina bio deo poslovne elite pomenutog kluba, koji je osnovan 2002. na inicijativu tadašnjeg premijera dr Zorana Đinđića, Mitrovića više nema na spisku članova, a Radar otkriva i potencijalne razloge iza ovakvog poteza.

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, u opsežnom intervjuu za 30. broj Radara otkriva planove opozicije za suprotstavljanje vlasti i tvrdi da pobeda nad Vučićem ne zavisi od spoljne pomoći. Đilas ukazuje na slabosti režima, naglašavajući da vlast, uprkos kontroli nad medijima i pritiscima na birače, nema većinu.

„Vučić nije glup, on zna da ne sme da napravi u isto vreme i nove predsedničke i parlamentarne izbore, jer može da prođe kao neki koji su to pre njega uradili. Uz sve medije, uz kupljene birače, uz ljude koji moraju da glasaju da bi zadržali ili dobili posao, SNS i Aleksandar Vučić ne mogu da dođu do 50 posto”, poručuje Đilas.

Đilas govori i o izazovima opozicije, litijumu, Kosovu, ali i šta očekuje od američkog ambasadora Kristofera Hila kojem u poslednje vreme upućuje teške reči.

U naš diktafon govorio je i Dušan Vujović, konsultant Svetske banke i bivši ministar finansija, koji daje oštar uvid u ekonomsku situaciju u Srbiji, nazivajući obećanja vlasti o platama i rastu BDP-a iluzijom dostojnom Dejvida Koperfilda. Radar analizira inflaciju, ograničenje cena i upravljanje deficitom kroz prizmu jednog od najuglednijih ekonomista.

01 RGB
Foto: Radar

„Majstori su lokalnom inflacijom devalvirali stranu valutu i sada građanima prodaju još oblaka“, kaže Vujović, podsećajući građane da obećanje o plati od 1.400 evra do 2027. ne znači mnogo. Analizirajući aktuelnu ekonomsku politiku, bivši ministar upozorava da će „iluzije vlasti“ na kraju skupo koštati svakog građanina.

Radar u novom broju analizira još jednu važnu temu – stanje u Vojsci Srbije. Razlažemo priču o seriji nesreća koje prolaze bez odgovornosti. Tragedija na putu kod mesta Ušće, u kojoj je čitava porodica stradala pod točkovima vojnog vozila, samo je jedan u nizu incidenata koje prati ćutanje institucija. „Opustošena negativnom selekcijom, moralno skršena političkom zloupotrebom u propagandne svrhe, Vojska Srbije više podseća na trupu demonstratora vojnoindustrijskog kompleksa, mnogo opasniju za samu sebe i građane Srbije, nego za bilo kog zamišljenog ili stvarnog neprijatelja“, stoji u analizi koja pokazuje kako su zloupotreba i nedostatak odgovornosti doveli do urušavanja vojske.

Pod naslovom „Crno bez imalo belog“, jubilarno izdanje Radara analizira i agoniju u Fudbalskom klubu Partizan. Sedam godina, devet trenera, nijedna titula šampiona. Kao deseti šef stručnog štaba u Partizan se posle četiri godine vratio Savo Milošević, sa kojim je ugovor potpisan na dve godine, u nadi da će uspeti da spreči da bušni čamac potone na dno.

Za novi Radar govori i svetski poznati lingvista Bernar Serkilini. On iznosi teze o opasnostima lingvističke demagogije i objašnjava zašto ne treba strahovati od stranih reči. Kako se jezik koristi za političke manipulacije i zašto engleski jezik, prema njegovim tvrdnjama, zapravo „ne postoji“.

Za Radar još govore i pišu Dragan Velikić, Milan St. Protić, Anke Konrad, Vudu Popaj…

Više u novom broju i na sajtu Radara.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

1 komentar
Poslednje izdanje