Radar 26
Pritisci na Radar

Dva dana panike

Izdanje 27
7

Odgovor novinara koji je vodio intervju s Markom Krendalom pod naslovom „Poslovanje – da se momci ne naljute“

S magazinom Radar kontaktirali su prošle nedelje saradnici Marka Krendela a potom i on sam, povodom teksta „Partnerstva po receptu režima“ (objavljen 24. avgusta) kako bi objasnili da se njegov investicioni fond PostScriptum Ventures, nedavno povukao iz vlasništva u regionalnoj kompaniji Resalta. Širi razgovor sa gospodinom Krendelom, koji je na inicijativu sagovornika usledio istog dana, trajao je skoro jedan i po sat, i ticao se najpre njegovog iskustva poslovanja u Srbiji. Intervju je potom, po dogovoru, poslat sagovorniku na autorizaciju. Uzevši u obzir kontekst da je sagovornik strani investitor koji je imao nesuglasice, pa potom našao kompromis sa – aktuelnom vladom, namera autora bila je da vodi spontani intevju, u kome bi dopustio sagovorniku da kaže manje-više sve što smatra da je potrebno.

Intervju je vođen uz poštovanje najviših standarda novinarstva. Gospodin Krendel je putem e-maila lično autorizovao intervju. Promene, izbacivanjem pojedinih rečenica, i menjanjem pojedinih formulacija, koje je prethodno izneo u razgovoru – uvažene su. Potom je saradnici gospodina Krendela po njegovoj sugestiji poslata i srpska verzija autorizovanog teksta, zbog potvrde da je reč o verodostojnom prevodu. Kada smo dobili potvrdu da je prevod adekvatan intervju je bio spreman za objavljivanje.

Nekoliko sati posle toga nastaje panika. Redakcija je zasipana telefonskim pozivima partnera gospodina Krendela koji su, pozivajući se na interese kompanije, pokušali da vrše pritisak da se u intervju unesu novi sadržaji i menja postojeći. To nismo dozvolili, poštujući autorizovanu verziju intervjua. Do samog zaključenja broja i slanja Radara u štampu, „prijateljski“ pozivi nisu prestajali. Mi smo odoleli. Da li je i gospodin Krendel? Kompletan razgovor i sve prepiske sa gospodinom Krendelom i njegovim saradnicima, u posedu su redakcije Radara i otvaraju prostor za naša nova istraživanja.

Pročitajte reagovanje Marka Krendela.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

7 komentara
Poslednje izdanje