profimedia 0898160367 copy
Foto: Jochen Tack / imageBROKER / Profimedia
Dvadeset četvrto izdanje od sutra na kioscima

Novi Radar: Brat ministra, kum predsednika i prijatelji SNS-a ulažu u „zelene“ kilovate

10

Novi broj nedeljnika Radar čitaocima donosi nove važne intervjue, reportaže i analize

Iako su mnogi biznismeni na različite načine bliski vladajućoj koaliciji u poslednjih dvanaest godina dobrano uvećali svoje bogatstvo, preko vlasništva u hotelima, avio-kompanijama, nekretninama, bankama, ali i sklapanja poslova s državom, čini se da i dalje nije dosta – na red su došli solarni i vetro parkovi. Pojedinci koji su u porodičnim ili kumovskim vezama s najvišim državnim funkcionerima, poput Uroša Momirovića, brata ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislava Momirovića, ili Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ulažu milione u solarne elektrane i vetroparkove, a u taj posao ušao je i Radomir Nikolić, sin bivšeg šefa države Tomislava Nikolića. Dugom nizu pridružio se i Davor Macura, vlasnik Alta banke, čiji je biznis u vreme vlasti SNS-a vrtoglavo napredovao. O svim poveznicama i podacima do kojih su novinari Radara došli čitajte u dvadeset četvrtom broju našeg nedeljnika koji će se na prodajnim mestima naći u četvrtak, 22. avgusta.

Išli smo i u selo Krivelj kod Bora, koje, čini se, stišnjeno između kopova dva rudnika, Veliki Krivelj i Novo Cerovo, broji svoje poslednje dane. Iako je prvi od majdana otvoren pre četrdeset dve godine, lokalni meštani i dalje nisu preseljeni, kako je obećano, zbog nesnosne prašine, buke i svakodnevnih eksplozija od kojih pucaju i zidovi i temelji. S druge strane, ima i onih žitelja kojima se ognjišta ne napuštaju, a koji dobijaju pretnje iseljenjem. Međutim, od 2018. godine, kada je rudnike i 63 odsto ostale imovine nekadašnjeg giganta RTB Bor preuzela kineska kompanija Srbija Ziđin Koper, eksploatacija se utrostručila, baš kao i njene posledice.

U diktafon Radara govorio je i Svetozar Cvetković, glumac koji je maju dobio nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo, a koje dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

„Veća mi je penzija od plate, to je bitna promena. Sve ostale promene su na nivou toga šta piše u mojoj ličnoj karti. I što me ponekad u samoposluzi pitaju da li sam penzioner, jer u tom slučaju dobijam popust“, rekao je Cvetković i dotakao se svog tumačenja trenutnog političkog stanja u Srbiji, svojih odnosa prema Demokratskoj stranci i njenim liderima, odnosa glumaca i političara generalno, kao i mišljenja koje ima o svojoj kumi Biljani Srbljanović, Lazaru Ristovskom…

Radar 024 01
Foto: Radar

Intervju je dao i Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, koji je izjavio da zna da su i mnogi poslanici vladajuće koalicije, kao i članovi Vlade Srbije, protiv realizacije projekta „Jadar“, ali da zbog prirode odnosa u vladajućoj garnituri to nikada neće javno reći.

„S jedne strane imate predstavnike vlasti u liku Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, Marjana Rističevića i advokata Đukanovića, Dragana J. Vučićevića, koji nas ubeđuju da je litijum perspektiva Srbije. S druge imate SANU, najumnije ljude ove zemlje, koji su pre tri godine izdali zbornik koji je nedavno ponovo objavljen, gde su sa svojim potpisima i autoritetima vrlo jasno naveli opasnosti projekta „Jadar“ i zaključili da se od njega mora odustati“, rekao je između ostalog Aleksić za Radar i komentarisao odnose u opoziciji, mogućnost referenduma o projektu „Jadar“, geopolitičke okolnosti u kojima se Srbija nalazi…

Konačno, objavljujemo i tekst vladike Grigorija, u kome autor analizira koncepciju mučeništva i ljubavi prema bližnjima, ali i neprijateljima, koje ocenjuje kao hrišćanski podvig.

Za Radar još govore i pišu Ana Martinoli, Saša Ilić, Ijan Buruma, Mihail Korostikov, Nebojša Bjelotomić…

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

10 komentara
Poslednje izdanje