Aleksandar Petrovic foto Wikimedia Radmila petrovic cvoric
Tri decenije od smrti Aleksandra Saše Petrovića (1929–1994)

Leteti nad močvarom

Izdanje 25
  1. Samo Tri da je napravio, dovoljno je. Sa Skupljačima perja je stvorio sliku Srbije koja se i danas pamti. Nimalo tačnu, ali svetu primamljiva. Šteta.

    1. Šta vi napisaste? Saša Petrović je za Veljka Bulajića bio Miloš Forman, lično. Bulajić je snimao propagandne filmove za Tita i komunistički sistem a koji su razorili srpsku naciju. Saša Petrović je bio vrhunski intelektualac, antikomunista, genijalni režiser i scenarista koji je uvek pogađao u srž. Svi njegovi filmovi su antologijska dela.

      1. Prvo, nisam rekao bolji, nego moćniji. Veljku se moglo više nego Saši, uvek je za njega bilo više para nego za Sašu. na to sam mislio.

        1. „Saši se moglo šta je hteo“??? To ste napisali. Ni manje ni više. Govorite o čoveku kom je bukvalno jedan ogroman period života bilo zabranjeno da radi svoj posao. Izbačen sa fakulteta. Sa bolesnim detetom. Objasnite kako mu se to „moglo šta je hteo“?

  2. Tri puta TRI na treći kvadrat je najbolji.
    Svi su izvanredni ali moj omiljeni je prvi deo sa Slobodanom Perovićem. U uhu do danas odjekuje Verra, Verra, Verra,…

  3. Kada sam polagao prijemni na FDU za filmski režiju Saša me je kao član prijemne komisije pitao po čemu je poznat manastir Pećka Patrijaršija?
    Ja iz partizanske i komunističke porodice pojma nisam imao.
    – Eto ja znam ali neću da vam kažem, samo će vam se kasti – na dobro nadam se.
    Naravno da sam pao ne zbog toga već zbog nedostatka opšteg obrazovanja.
    Jedna od šest koji su položili prijemni bila je devojka valjda paraplegičar. Viđao sam je na festivalu u Puli i na FEST-u.
    Kada mu je sin umro i sahranjen u Parizu i kada sam se ja sticajem okolnosti molio ispred čutotvorne ikone majke Božje u Pećkoj patrijaršiji i kada su mi molitve uslišene skinule su mi u glavi Sašine reči. Eto, on je iz Beograda dolazio sa sinom da se moli za njegovo ozdravljenje a ja iz grada u kome je manastir i čudotvorna ikona majke Božje koju je ikonopisao sveti Luka a iz Palestine doneo sveti Sava pojma nisam imao.

    1. Govorio je o sebi, ne o glumcima. Ne bih rekla da ih je malo cenio. Hičkok ih je malo cenio, ima čak i njegovih izjava o tome.

  4. Lično sam ga poznavao iz vremena ponovnog osnivanja Demokratske stranke. Jedan letnji dan sam proveo na terasi njegove vile na beogradskom Brdu. Snažna, ali teška ličnost, obeležena neizlečivim hendikepom sina.