1718823795 vucic02
Aleksandar Vučić i Džerad Kušner Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Senator sumnja na korupciju u firmi Džareda Kušnera

Amerikanci ispituju ulogu Vlade Srbije u poslovima Trampovog zeta

46

Redakcija Radara objavljuje pismo koje je senator Ron Vajden, predsednik Komiteta za finansije američkog Senata, uputio Čadu Mizelu, direktoru za pravne poslove kompanije Affinty Partneres, u vlasništvu Džareda Kušnera, zeta Donalda Trampa o sukobu interesa, odnosno kako se novac stranih vlada preusmerava na članove porodice Tramp. Deo pisma odnosi se na investicije od čak milijardu dolara u projekte nekretnina u Beogradu i luksuzne razvojne projekte na albanskoj obali, i pitanja vezana za prirodu poslovnih odnosa Afinitija sa vladama Srbije i Albanije

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani g. Mizel,

Pišem tražeći dodatne informacije u vezi sa poslovnim odnosima kompanije Affinity Partners (u daljem tekstu Afiniti) sa stranim investitorima, uključujući strane vlade koje kompaniji Afiniti plaćaju stotine miliona dolara naknada za investicione savetodavne usluge. Iako cenim dosadašnju saradnju Afinitija po ovom pitanju, informacije koje su dostavljene pojačale su moju zabrinutost da investicije u fondove kojima upravlja Afiniti stvaraju sukobe interesa bez presedana i da motivi investitora u Afiniti možda nisu komercijalne prirode, već pre želja da se novac stranih vlada preusmeri na članove porodice predsednika Trampa, posebno Džareda Kušnera i Ivanke Tramp.

Tokom poslednje tri godine Afiniti je, pod vođstvom Kušnera, od stranih investitora prikupio približno 157 miliona dolara u naknadama za upravljanje a da svojim klijentima nije omogućio povraćaj uloženih sredstava. Ovo uključuje 87 miliona dolara koje je direktno uplatila Vlada Saudijske Arabije. Nesposobnost Afinitija da pravovremeno uloži kapital, istovremeno naplaćujući prekomerne naknade, učvrstila me je u stavu da je Afiniti verovatno deo šeme kompenzacije koja uključuje ličnosti iz američkog političkog života, a osmišljena je s ciljem da se zaobiđe Zakon o registraciji stranih agenata (FARA).

Afiniti je prikupio 157 miliona dolara u naknadama od stranih klijenata, uključujući 87 miliona dolara od Vlade Saudijske Arabije

Dana 24. jula 2024, Afiniti je održao brifing za osoblje Odbora za finansije tokom kojeg su otkriveni neki podaci u vezi sa investicionim sporazumima između Afinitija i stranih klijenata koji su uložili oko tri milijarde dolara kapitala u privatne investicione fondove kojima upravlja Afiniti. Konkretno, Afiniti je naveo da javni investicioni fond Saudijske Arabije („Saudijski PIF“) plaća vašoj kompaniji desetine miliona dolara u godišnjim naknadama za upravljanje, tačnije naknadu od 1,25 procenata na dve milijarde dolara koje su Saudijci obavezali prema Afinitiju od juna 2021. do avgusta 2026. Pet drugih stranih investitora, uključujući suverene fondove iz Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i tajvanskog milijardera Terija Goua, plaćaju još veće stope od dva procenta na preostalu milijardu dolara poverenu Afinitiju. Postoji i šesti misteriozni strani investitor kojeg Afiniti odbija da identifikuje.

profimedia 0557530603
Donald Tramp i Džared Kušner

Prema Afinitiju, ove godišnje naknade za upravljanje zagarantovano će biti isplaćivane tokom celog petogodišnjeg investicionog perioda od juna 2021. do avgusta 2026, bez izuzetaka. Kao rezultat ovih investicionih sporazuma, Afiniti je već primio približno 157,5 miliona dolara u naknadama za upravljanje od stranih investitora. Ovo uključuje zapanjujućih 87 miliona dolara od Saudijskog PIF-a. Afiniti će takođe od stranih investitora zagarantovano prihodovati dodatnih 90 miliona dolara u naknadama za upravljanje počev od sad pa do avgusta 2026, pri čemu će 50 miliona od tih dodatnih naknada stići od Saudijskog PIF-a. Afiniti je naveo da svi ovi investitori mogu pregovarati o ponovnom sporazumu ili povući svoja sredstva iz Afinitija nakon isteka petogodišnjeg investicionog perioda u avgustu 2026.

Uslovi ugovora između Afinitija i stranih klijenata stvaraju sukobe interesa koji uključuju članove porodice jednog američkog predsednika, a koji su bez presedana po svojoj veličini i obimu. Investicioni sporazumi Afinitija s različitim stranim vladama postavljeni su tako da isteknu usred potencijalnog drugog mandata bivšeg predsednika Trampa. Pošto je Afiniti u potpunom vlasništvu Džareda Kušnera, ovo stvara situaciju u kojoj vlade Saudijske Arabije, Katara i UAE mogu imati značajnu polugu uticaja na porodicu Tramp ukoliko zaprete da povuku svoje investicije i prestanu da plaćaju milione dolara u naknadama Kušneru i, shodno tome, Ivanki Tramp.

Potencijalna buduća administracija predsednika Trampa imala bi finansijski motiv da donosi spoljnopolitičke odluke koje bi mogle biti suprotne nacionalnom interesu kako bi osigurali da Kušner i Ivanka Tramp nastave da prikupljaju milione dolara u naknadama od stranih vlada preko Afinitija. Nažalost, Afiniti je odbio da pruži informacije o tome kako će se ovi sukobi interesa rešavati ukoliko bivši predsednik Tramp bude izabran za drugi mandat. Zapravo, čini se da Afiniti veruje da ovaj rizik po nacionalnu bezbednost nije vredan kongresne istrage samo zato što su Džared Kušner i Ivanka Tramp izjavili da nemaju nameru da se vraćaju da rade u Beloj kući. Naprotiv, ključno je da Kongres razume koje će korake preduzeti da spreči da Kušnerovi finansijski odnosi sa stranim vladama utiču na politiku američke vlade.

Afiniti nije ostvario povrat na investicije i nije pravovremeno rasporedio kapital

Pored očiglednih razloga za zabrinutost zbog sukoba interesa do koga dovode ugovori Afinitija sa stranim vladinim klijentima, Afiniti nema šta da pokaže u zamenu za stotine miliona dolara u naknadama za upravljanje koje je prikupio. Informacije koje su do sada dostavljene Komitetu pokazuju nesposobnost ili nevoljnost da se kapital rasporedi pravovremeno. Afiniti je bio spor u ulaganju sredstava svojih klijenata i nije ulagao tempom srazmernom iznosu naknada koje naplaćuje.

Potencijalna buduća administracija predsednika Trampa imala bi finansijski motiv da donosi spoljnopolitičke odluke koje bi mogle biti suprotne nacionalnom interesu kako bi osigurali da Kušner i Ivanka Tramp nastave da prikupljaju milione dolara u naknadama od stranih vlada preko Afinitija

Do kraja 2023, na polovini petogodišnjeg investicionog perioda, Afiniti je rasporedio samo oko 535 miliona dolara kapitala klijenata, što je manje od 18 procenata od tri milijarde dolara fondova kojima upravlja. Do jula 2024. taj broj je porastao na samo 1,1 milijardu dolara, što je trećina imovine pod upravljanjem. Kao rezultat toga, Afiniti je naplaćivao svojim klijentima značajne naknade za upravljanje na nekoliko milijardi dolara koje nisu bile uložene, niti su klijentima generisale povraćaj uloženih sredstava.

Štaviše, Komitet je saznao da privatni investicioni fondovi Afinitija još nisu generisali bilo kakav povraćaj investicija i da nisu isplatili ni cent zarade svojim klijentima. Prema finansijskim izveštajima i drugim dokumentima poslatim klijentima, Afiniti je označio „N/A“ (nije primenljivo) u stavkama koje se odnose na godišnju stopu povraćaja sredstava uloženih u fond. Investicione performanse Afinitija dodatno naglašavaju zabrinutosti u vezi s Kušnerovim manjkom iskustva u oblasti privatnog kapitala i nesposobnošću da prikaže bilo kakav kvantifikovani investicioni izveštaj. Ovo dodatno postavlja pitanje zašto bi prebogate vlade Saudijske Arabije i Katara sredstva poverile relativno neiskusnoj firmi za investiciono savetovanje pod vođstvom Kušnera, osim iz želje da utiču na porodicu Tramp.

profimedia 0881532513
Mohamed bin Salman Foto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema javno dostupnim izveštajima, zabrinutost zbog Kušnerovog nedostatka iskustva u oblasti privatnog kapitala delili su i članovi Investicionog odbora Saudijskog PIF-a, koji su se protivili ulaganju u Afiniti zbog „nedostatka iskustva“ menadžmenta Afinitija, ocenjujući operacije Afinitija kao „nezadovoljavajuće u svim aspektima“, i napominjući da predložene naknade za upravljanje „izgledaju prekomerno“. Prema izveštajima sa sastanka Investicionog odbora Saudijskog PIF-a iz juna 2021, profesionalno osoblje Saudijskog PIF-a se protivilo investiciji, napominjući: „Ekspertiza generalnog partnera nije relevantna za cilj fonda. Čak su i prikazane studije slučaja bile fokusirane samo na nekretnine. Takođe, dubinska operativna provera pokazuje da su nezadovoljavajući u svim aspektima. Ovo su validne i važne zabrinutosti. Ovi rizici su naglašeni i detaljno opisani u investicionom memorandumu, uključujući rizik da glavni partner ima ograničeno iskustvo u oblasti privatnog kapitala i nesposobnost Afinitija da svom osnivačkom timu predoči bilo kakav kvantifikovan investicioni izveštaj.“

Međutim, celokupan Odbor direktora Saudijskog PIF-a, predvođen krunskim princom Mohamedom Bin Salmanom, navodno je nadglasao investicioni odbor i odobrio investiciju u Afiniti. Ove činjenice sugerišu da je odluka Vlade Saudijske Arabije da uloži dve milijarde dolara u Afiniti rezultat pokušaja krunskog princa Bin Salmana da stekne naklonost Kušnera i Ivanke Tramp ili da ih nagradi za povoljnu politiku SAD prema Saudijskoj Arabiji tokom prve Trampove administracije. Kao osnivač i jedini vlasnik Afinitija, Kušner je najveći korisnik stotina miliona dolara u naknadama za upravljanje koje Saudijski PIF i drugi klijenti iz zalivskih država plaćaju Afinitiju.

Planirani poslovi sa nekretninama daju vladama Albanije i Srbije uticaj nad porodicom Tramp

Nove informacije koje je Komitet pribavio u vezi sa poslovima s nekretninama u Srbiji i Albaniji dodatno pokazuju kako strane vlade mogu tražiti partnerstvo sa Afinitijem kako bi stekle uticaj nad Kušnerom i Ivankom Tramp. Javni izveštaji potvrđuju da Afiniti planira da investira čak milijardu dolara u projekte nekretnina u Beogradu i luksuzne razvojne projekte na albanskoj obali, ali je malo toga ranije bilo poznato o tome kako su ti predloženi poslovi nastali i o prirodi poslovnih odnosa Afinitija sa vladama Srbije i Albanije.

U svom brifingu Afiniti je naveo Komitetu da su vlade Srbije i Albanije prve kontaktirale pojedince povezane sa Afinitijem u vezi sa investiranjem u predložene građevinske projekte. Međutim, Afiniti je odbio da identifikuje ko je u vladama Srbije i Albanije prvi kontaktirao Afiniti i da li je kontakt bio usmeren direktno preko Džareda Kušnera, Ivanke Tramp ili drugih pojedinaca povezanih sa Afinitijem. Prema nedavnim javno dostupnim izveštajima, Ivanka Tramp je lično uključena u napore da se razviju luksuzne nekretnine na albanskoj obali, što sugeriše da je uključenost porodice Tramp u ove poslove dublja nego što se ranije mislilo.

shutterstock 1184920519
Foto:shutterstock Tupungato;

U brifingu za članove Komiteta, Afiniti je potvrdio da će vlade Srbije i Albanije biti partneri Afinitija sa direktnim finansijskim udelima u građevinskim projektima. Štaviše, Afiniti je potvrdio i da će vlade Srbije i Albanije biti u potpunosti odgovorne za pribavljanje svih potrebnih odobrenja, dozvola i licenci vezanih za izgradnju i realizaciju predloženih projekata nekretnina. Ove strane vlade će imati potpunu kontrolu nad svim odlukama vezanim za izdavanje dozvola, lokalno oporezivanje i licence potrebne za napredovanje projekata, dodeljujući stranim akterima potencijalno prisilnu kontrolu nad investicijama porodice potencijalnog budućeg predsednika.

Za oba predložena projekta se čini da vlade Srbije i Albanije poseduju zemljište i imaju široka diskreciona ovlašćenja za njegovo korišćenje. Takvi uslovi omogućavaju vladama Srbije i Albanije da izvuku nesvakidašnje ustupke od Afinitija u tom procesu. Na primer, projekat u Beogradu na mestu nekadašnjeg NATO bombardovanja uključivaće muzej opisan kao spomenik „žrtvama NATO agresije“. Potpuno je neprikladno da bilo koja strana vlada zahteva od američke firme da učestvuje u takvom antiameričkom istorijskom revizionizmu, činu koji iskrivljuje etničko čišćenje i genocid i prikazuje NATO kao antagonistu, a nečuveno je da bi firma koju su osnovali i u vlasništvu je porodice bivšeg i potencijalnog budućeg predsednika SAD pristala na to.

Zavisnost kompanije Afiniti od stranih vlada sugeriše šemu kompenzacije osmišljenu da zaobiđe FARA i druge američke zakone

Potpuna zavisnost Afinitija od male grupe stranih vladinih investitora izaziva druge zabrinutosti vezane za FARA i druge zakone SAD o javnosti podataka zbog prisustva drugih bivših američkih državnih zvaničnika na platnom spisku kompanije Afiniti. Afiniti zapošljava ili je zapošljavao niz bivših američkih državnih zvaničnika, uključujući g. Kušnera, koji su nedavno imali ključne uloge u spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti, te imali pristup najvišim nivoima poverljivih informacija i vojnih tajni. Pošto 100 odsto spoljnog kapitala i prihoda Afinitija dolazi iz stranih izvora, pretežno suverenih fondova, zabrinut sam da se privatni investicioni fondovi Afinitija koriste kao rupa u zakonu kako bi bivši američki državni zvaničnici dobilali kompenzacije od stranih vlada a da ne budu u obavezi da te isplate prijave kao što to FARA nalaže.

Kongres već dugo izražava zabrinutost da strani akteri, uključujući strane vlade, to što privatni fondovi nemaju obavezu podnošenja izveštaja koriste kao način za pranje novca, uticanje na američki politički sistem i uključivanje u druge nezakonite finansijske aktivnosti. FARA obično zahteva od pojedinaca koji rade u ime stranih entiteta u SAD da se registruju kod Ministarstva pravde i da otkriju svoje odnose, aktivnosti, prihode i rashode u skladu sa svojim aktivnostima. Međutim, labavi propisi su stvorili rupu u zakonu gde strani akteri mogu finansirati privatni investicioni fond, plaćati politički izloženim američkim državljanima za „usluge investicionog savetovanja“ i koristiti dugogodišnje izuzetke od podnošenja izveštaja koji se odnose na privatne investicione fondove.

Kongres već dugo izražava zabrinutost da strani akteri, uključujući strane vlade, to što privatni fondovi nemaju obavezu podnošenja izveštaja koriste kao način za pranje novca, uticanje na američki politički sistem i uključivanje u druge nezakonite finansijske aktivnosti

Afiniti se po mnogo čemu izdvaja u odnosu na druge investicione fondove. Njegov osnivač ima upitnu investicionu pozadinu bez prethodnog iskustva u privatnom kapitalu, a njegova glavna preporuka je odnos koji ima s bivšim predsednikom. Daleko najveći deo finansiranja Afinitija dolazi od male grupe suverenih fondova iz zalivskih država. Korišćenjem rupe u zakonu, rukovodstvo i zaposleni kompanije Afiniti, od kojih su mnogi bivši američki državni zvaničnici, ostaju nedostupni američkim zakonima koji zahtevaju transparentnost poslovanja u ime stranih entiteta. Desetine miliona dolara koje je Afiniti do sada prikupio izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe pomenute rupe u zakonu.

Kako bi se bolje razumele bilo kakve potencijalne neprikladne šeme kompenzacije koje uključuju Afiniti, kao i operacije i odnosi Afinitija sa stranim vladama i politički izloženim osobama, molim vas da najkasnije do 9. oktobra 2024. pružite odgovore na sledeća pitanja:

1. Molim vas da dostavite spisak svih investitora, i ako su entiteti, sve stvarne vlasnike istih, u privatnim investicionim fondovima kojima upravlja Afiniti, uključujući Affinity Partners Fund I LP i Affinity Partners Parallel Fund I LP od osnivanja firme 2021. Za svakog investitora i stvarnog vlasnika, molim vas da dostavite sledeće:

a. Iznos uložen u i sve iznose doprinosa privatnim investicionim fondovima kojima upravlja Afiniti u svakoj kalendarskoj godini od 2021. do 2023.

b. Ukupan iznos naknada, troškova, povraćaja i drugih suma plaćenih Afinitiju za svaku kalendarsku godinu od 2021. do 2023.

c. Godišnju internu stopu povraćaja za svakog investitora i generalnog partnera i/ili upravnika fonda u Afiniti fondovima za svaku kalendarsku godinu od 2021. do 2023.

d. Kopiju investicionog sporazuma sa Afinitijem.

2. Za svaki privatni investicioni fond kojim upravlja Afiniti, molim vas da dostavite sve prihode fonda (razvrstane po karakteru, uključujući kapitalne dobitke, obračune) i raspodele od osnivanja Afinitija 2021.

3. Za svaki privatni investicioni fond kojim upravlja Afiniti, molim vas da dostavite sve kvartalne i godišnje performanse, uključujući kvartalne i godišnje stope povrata od osnivanja Afinitija 2021. Molim vas da takođe dostavite kopije svih kvartalnih i godišnjih izveštaja o performansama dostavljenim savetnicima fondova.

4. Molim vas da dostavite kopije svih godišnjih finansijskih izveštaja i rasporeda ulaganja za privatne investicione fondove kojima upravlja Afiniti od osnivanja firme 2021.

5. Molim vas da dostavite kopije svih godišnjih finansijskih izveštaja Afinitija od osnivanja firme 2021.

6. Godišnji ADV obrazac Afinitija za 2024. godinu otkriva da Affinity Partners Parallel Fund I LP, koji ima 2,97 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, u stoprocentnom vlasništvu osoba koje nisu iz Sjedinjenih Američkih Država i ima šest stranih stvarnih vlasnika. Molim vas da dostavite identitet tih šest stvarnih vlasnika ovog fonda.

7. Za svaku godinu od osnivanja Afinitija 2021, molim vas da dostavite godišnje bruto prihode i neto prihode za svaki privatni investicioni fond kojim upravlja Afiniti.

8. Molim vas da dostavite podatke o tome koliko je Džared Kušner primio od Afinitija za svaku kalendarsku godinu od 2021. do 2023. Molim vas da detaljno opišete koliko Afiniti godišnje plaća Kušnera u vidu plate, bonusa, drugih kompenzacija, dividendi i bilo kojih drugih obračuna ili raspodela povezanih sa njegovim vlasničkim udelom u Afinitiju, Afiniti fondovima ili s Afinitijem povezanim licima.

9. Za svaku godinu od osnivanja Afinitija 2021, molim vas da identifikujete koliko je Afiniti potrošio na plate zaposlenih, bonuse i druge kompenzacije. Molim vas da takođe dostavite detaljnu podelu svih kompenzacija plaćenih za deset najplaćenijih zaposlenih u Afinitiju za svaku godinu.

10. Za svaku godinu od osnivanja Afinitija 2021, molim vas da dostavite ukupnu godišnju kompenzaciju i investicione dobitke general-majora Migela Koree od Afinitija.

11. Molim vas da dostavite spisak svih akcionara i stvarnih vlasnika Afinitija od osnivanja firme 2021.

12. Molim vas da dostavite spisak svih uplata svake od sledećih stranaka Afinitiju od osnivanja firme 2021. Za svaku uplatu molim vas da uključite datum uplate, iznos u dolarima i navedenu svrhu uplate:

a. Saudijski PIF ili bilo koji drugi investitori (suvereni fondovi ili drugi) iz Kraljevine Saudijske Arabije.

b. Investicione vlasti Katara ili bilo koji drugi investitori (suvereni fondovi ili drugi) iz Katara.

c. Investicione vlasti Abu Dabija, Investicioni savet Abu Dabija, Investicione vlasti Emirata, Mubadala Development Company, Mubadala Investment Company ili bilo koji drugi investitori (suvereni fondovi ili drugi) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

13. Za sve investicije u nekretnine u Albaniji koje razmatra Afiniti, molim vas da dostavite sledeće informacije:

a. Spisak svih pojedinaca i entiteta koji sarađuju sa Afinitijem u razvoju nekretnina u Albaniji.

b. Spisak svih lokacija u Albaniji uzetih u obzir za razvoj nekretnina od strane Afinitija i njegovih partnera i opis planova Afinitija za razvoj svake od tih lokacija.

c. U dolarima izraženu novčanu vrednost koju Afiniti razmatra da uloži u svaki od projekata nekretnina u Albaniji, kao i iznos koji ulaže svaki od Afinitijevih partnera za svaki od projekata.

d. Detaljan opis uslova svih sporazuma između Afinitija i Vlade Albanije vezanih za razvoj nekretnina u Albaniji. Ovo treba da uključuje specifične detalje o finansijskom interesu Vlade Albanije u svakom projektu, ulozi Vlade Albanije u svakom projektu i svim sporazumima o podeli prihoda između Afinitija i Vlade Albanije za svaki od projekata.

e. Spisak svih regulatornih odobrenja ili dozvola koje Afiniti i njegovi partneri moraju dobiti od Vlade Albanije za napredovanje svakog od projekata. Za svako regulatorno odobrenje/dozvolu, molim vas da navedete koja odobrenja su već dobijena od strane Vlade Albanije.

14. Prema javnim izveštajima, Ivanka Tramp igra direktnu ulogu u pregovorima vezanim za napore Afinitija da investira u razvoj nekretnina u Albaniji. Molim vas da opišete ulogu Ivanke Tramp u ovim projektima i kako je postala uključena u napore Afinitija da razvije priobalno zemljište u Albaniji.

15. Molim vas da dostavite kopije svih komunikacija između zaposlenih u Afinitiju i svih članova porodice Tramp, uključujući Ivanku Tramp, u vezi sa Albanijom.

16. Afiniti je naveo Komitetu da je Vlada Albanije prva kontaktirala Afiniti kako bi razgovarali o potencijalnom sporazumu za investiranje u nekretnine u Albaniji. Molim vas da dostavite detaljan spisak osoblja Vlade Albanije ili pojedinaca koji su kontaktirali Afiniti u ime Vlade Albanije i prvi kontaktirali Afiniti kako bi razgovarali o investiranju u nekretnine u Albaniji. Takođe, molim vas da dostavite spisak zaposlenih u Afinitiju ili pojedinaca povezanih sa Afinitijem koji su prvi kontaktirani od strane vlade Albanije.

17. Afiniti je naveo Komitetu da je Vlada Albanije, kao deo svog partnerstva sa Afinitijem, odgovorna za pribavljanje svih potrebnih odobrenja, dozvola i licenci vezanih za bilo koje investicije u nekretnine od strane Afinitija u Albaniji. Da li su ovi uslovi formalno navedeni u bilo kojim sporazumima pregovaranim između Afinitija i Vlade Albanije? Ako jesu, molim vas da Komitetu dostavite kopiju tih sporazuma.

18. Za sve investicije u nekretnine u Srbiji koje razmatra Afiniti, molim vas da dostavite sledeće informacije:

a. Spisak svih pojedinaca i entiteta koji sarađuju s Afinitijem u razvoju nekretnina u Srbiji.

b. Spisak svih lokacija u Srbiji koje se razmatraju za razvoj nekretnina od strane Afinitija i njegovih partnera i opis planova Afinitija za razvoj svake od tih lokacija.

c. U dolarima izraženu novčanu vrednost koju Afiniti razmatra da uloži u svaki od projekata nekretnina u Srbiji, kao i iznos koji ulaže svaki od Afinitijevih partnera za svaki od projekata.

d. Detaljan opis uslova svih sporazuma između Afinitija i Vlade Srbije vezanih za razvoj nekretnina u Srbiji. Ovo treba da uključuje specifične detalje o finansijskom interesu Vlade Srbije u svakom projektu, ulozi Vlade Srbije u svakom projektu i svim sporazumima o podeli prihoda između Afinitija i Vlade Srbije za svaki od projekata.

e. Spisak svih regulatornih odobrenja ili dozvola koje Afiniti i njegovi partneri moraju dobiti od Vlade Srbije za napredovanje svakog od projekata. Za svako regulatorno odobrenje/dozvolu, molim vas da navedete koja odobrenja su već dobijena od strane Vlade Srbije.

1710695438 Kusner Generalstab projekat foto X jaredkusner b
Planirani projekt na mestu Generlštaba Foto: FoNet/X jaredkusner

19. Molim vas da dostavite kopije svih komunikacija između zaposlenih u Afinitiju i svih članova porodice Tramp, uključujući Ivanku Tramp, u vezi sa Srbijom.

20. Afiniti je naveo Komitetu da je Vlada Srbije prva kontaktirala Afiniti kako bi se razgovaralo o potencijalnom sporazumu za investiranje u nekretnine u Srbiji. Molim vas da dostavite detaljan spisak osoblja Vlade Srbije ili pojedinaca koji su kontaktirali Afiniti u ime Vlade Srbije i prvi kontaktirali Afiniti kako bi razgovarali o investicijama u nekretnine u Srbiji. Takođe, molim vas da dostavite spisak zaposlenih u Afinitiju ili pojedinaca povezanih sa Afinitijem koji su prvi kontaktirani od strane Vlade Srbije.

21. Afiniti je naveo Komitetu da je Vlada Srbije, kao deo svog partnerstva s Afinitijem, odgovorna za pribavljanje svih potrebnih odobrenja, dozvola i licenci vezanih za bilo koje investicije u nekretnine od strane Afinitija u Srbiji. Da li su ovi uslovi formalno navedeni u bilo kojim sporazumima pregovaranim između Afinitija i Vlade Srbije? Ako jesu, molim vas da Komitetu dostavite kopiju tih sporazuma.

Hvala vam na pažnji posvećenoj ovom važnom pitanju. Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno me kontaktirajte ili moje osoblje.

Ron Vajden
Ron Vajden Foto: Wikipedia/U.S. Senate Photographic Studio

S poštovanjem,

Ron Vajden

senator Sjedinjenih Američkih Država

predsednik senatskog Odbora za finansije

24. septembar 2024.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

46 komentara
Poslednje izdanje