Nesreca Usce Foto Screenshot Instagram 192 rs
Foto: Screenshot/Instagram/192_rs
Tragedija kod mesta Bojanići

Nije sistem zakazao, šta vam je

Izdanje 29
37

Naravno da se o tome kako je oklopno vozilo Vojske Srbije pregazilo putnički automobil, usmrtivši pet osoba i jednu teško povredivši, može govoriti kao o izolovanom incidentu. Naravno. Kao i lane, o masakrima u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Duboni i Malom Orašju

Ima vesti koje je najbolje – ili najmanje loše – započeti pukom, hladnom faktografijom: u subotu 21. septembra, oko 13.20, u saobraćajnoj nezgodi na magistralnom putu Kraljevo-Raška kod mesta Bojanići život je izgubilo pet osoba, a jedna je teško povređena. Osim što je teško govoriti o nezgodi ako su se sudarili vojno vozilo PASARS i ford fokus u kojem su bili nastradali otac, njegovo troje dece i komšinica, kao i njegova supruga koja je, uprkos teškim povredama, na sopstveni zahtev kasnije puštena na kućno lečenje. Opet, ne može se govoriti ni o sudaru, s obzirom na to da je PASARS težak 16 tona, a da je ford fokus oko dvanaest puta lakši. Reč je bila o gaženju i smrskavanju.

Prema navodima očevidaca, ford fokus nije prekoračivao brzinu i nikoga nije preticao. U jednom trenutku, u susednoj traci i iz suprotnog smera, kolima se približavala kolona vozila Vojske Srbije. PASARS je prešao u traku u kojoj je bio ford fokus i počeo da ubrzava, da bi na koncu punom težinom pregazio putnički automobil.

Dan kasnije, ministar odbrane Bratislav Gašić uputio je saučešće ožalošćenima, rekavši da „ne postoje reči kojima bi opisao tugu“. Samo Ministarstvo nije saopštilo ništa više od onoga što je već bilo poznato – ima poginulih i povređenih, rekli su – ali ni reči nije bilo o komandnoj ili krivičnoj odgovornosti.

Prećutano je bilo i saznanje medija da je u krvi vozača oklopnog vozila M. V. pronađeno 0,2 promila alkohola. Uhapšen je odmah u subotu, a nakon zadržavanja od 48 sati je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu. Očekuje se dalje postupanje.

O ovome se može govoriti kao o izolovanom incidentu, naravno. Kao i lane, o masakrima u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Duboni i Malom Orašju.

Kako je beše ono rekao premijer Miloš Vučević kad je obrazlagao vraćanje obaveznog služenja vojnog roka? Da će tate i mame biti zahvalni Vojsci Srbije što će im za 75 dana kućama vratiti zrele, odgovorne muškarce?

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

37 komentara
Poslednje izdanje