Untitled 1 adga
Foto: N1
Saša Ilić, kolumna

Majke Hrabrost

U Bačkoj Palanci bila je igranka. U stvari, predizborna pijanka – miting SNS-a pre dve godine, kada je hvalisavog predsednika Vučića zbunio neki čudan transparent iz publike. A zapravo, majke dece sa smetnjama u razvoju, iskoristile su trenutak naprednjačkog okupljanja u svom gradu i podigle transparent na kome je pisalo: „Predsedniče, pomozite, deca ometena u razvoju su u opštini Bačka Palanka zaboravljena…“

Razume se da im je odmah prišao neko od redara kako bi im zapretio, ali je prozvani predsednik iskoristio priliku i još jednom se pokazao kao profesionalni spasilac „dece iz snega“. Opozvao je svog redarstvenika i zatražio da transparent ostane podignut dok ga on glasno ne pročita. Usledilo je još jedno predizborno obećanje.

Od tada su prošle dve godine, dnevni boravak nije završen, a građani su ostali sa svojom decom da čekaju. Dve hrabre majke iz Bačke Palanke, Jaroslava Molnarova i Marija Bađura, odlučile su da nešto preduzmu same. Videvši da kod naprednjaka ne prolazi nijedna druga taktika osim pritiska, rešile su da krenu na protestni marš do Beograda, i to zajedno sa svojom decom u kolicima, pešice.

Od Bačke Palanke do Beograda ima preko 130 kilometara, ali ove majke se više nisu dvoumile. Od lokalne naprednjačke vlasti nisu dobile ništa. Predsednik opštine Branislav Šupnica odvojio je čak 15 minuta za njih, ali nije imao nikakav odgovor. Pred polazak, jedino je mogao da im kaže da u Beograd ne treba ići, jer Vučić nije na radnom mestu. Uzeo je dopust zbog litijuma. Majke su ipak krenule.

Njihovi sinovi imaju dvadeset godina i nalaze se u dobu kada prestaje svaka briga države za decu ometenu u razvoju. U Bačkoj Palanci ima 75 osoba koje bi bile potencijalni korisnici ovog dnevnog boravka. Ali dok on ne bude bio izgrađen, ove porodice ostaće nefunkcionalne, a roditelji vezani za neprestanu brigu za svoju decu, onemogućeni da rade i zarađuju. Imajući to na umu, dve majke su se uputile starim putem, najpre ka Čelarevu i Gložanu. Za prvih šest sati hoda, prepešačile su 15 kilometara, zajedno sa decom. Bilo je nepodnošljivo vruće, deca su izgorela pa su očevi došli po njih. Ali majke su nastavile svoj put.

Ukoliko šef bude dao Vučeviću zeleno svetlo, radiće naprednjaci u tri smene kako bi bio završen dnevni boravak za decu ometenu u razvoju. Ako bude bio loše volje, onda bi se moglo desiti da hrabar čin majki iz Bačke Palanke proglasi pozivom na rušenje ustavnog poretka

Tokom tih ključnih 15 kilometara, naprednjački funkcioneri su se konsolidovali, a to znači da su se čuli sa predsednikom stranke, pa su brže-bolje izdali obaveštenje u kome se kaže da je za sve kriv izvođač koji je probio rokove zbog povećanja obima posla. Napraviće oni to jednog dana, valjda kada se raspišu novi tenderi i svi se strpe, jer država je u teškom stanju, državni udari zagušili medije.

Ali majke iz Bačke Palanke znaju s kim imaju posla, odnosno da naprednjaci lažu kako zinu, pa su nastavile svoj put. Premijer Vučević se verovatno iznervirao, jer nisu mu se još slegli ni utisci sa ekskurzije u Parizu, a već je morao nešto da radi. Nevoljno je napisao mejl Udruženju roditelja dece ometene u razvoju i pozvao dve hrabre majke da dođu u četvrtak u njegov kabinet na razgovor. One su onda prekinule svoj pohod na Beograd, rekavši da su spremne za mirne pregovore. Imaju vrlo konkretan zahtev, traže izgradnju 400 kvadrata do kraja septembra. Naprednjaci ne vole kategorične stavove. No ukoliko šef iz Beograda bude dao Vučeviću zeleno svetlo, radiće oni u tri smene. Ako bude bio loše volje, onda bi se moglo desiti da ovakav hrabar čin majki iz Bačke Palanke proglasi pozivom na rušenje ustavnog poretka zemlje.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

23 komentara
Poslednje izdanje