HAM 7865 copy
Foto: Amir Hamzagić/Radar.rs
Šta čeka nišku Medijanu, jedinu opozicionu opštinu u Srbiji

Galsko selo u naprednjačkom carstvu

Izdanje 22
13

Mada su novi opštinski čelnici puni početničkog optimizma, nadležnost gradskih opština je mala, očekivanja građana velika, a opstrukcija Grada i Republike skoro izvesna

Biće Medijana galsko selo usred Rimskog carstva, glasio je komentar poklonika Asteriksa i Obeliksa na dan konstituisanja ove, jedine opozicione opštine u Srbiji, pretendujući da objasni delikatnost njene pozicije u potpuno naprednjačkom okruženju.

Škakljiv položaj te niške opštine potcrtao je i predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, koji je 23. jula banuo u Niš, kako bi promovisao kapitalne investicije, sve hineći da „nema pojma“ da se u isto vreme konstituiše Skupština Medijane. „Zašto mi niste rekli?“, tobože se interesovao kod svojih saradnika, pred brojnim kamerama, dok je krao šou formiranju „jedine slobodne opštine u Srbiji“.

Dakako, nije propustio priliku da pošalje pritvornu poruku da njenoj novoj vlasti u naprednjačkom „carstvu“ neće biti lako. Mada su novi opštinski čelnici, bar verbalno, puni početničkog optimizma, biće da predsednik ovoga puta nije rekao neistinu – nadležnost gradskih opština je mala, očekivanja građana velika, a opstrukcija Grada i Republike skoro izvesna.

Rad uprkos mogućim opstrukcijama

U Skupštini gradske opštine Medijana sada sedi 16 odbornika sa lista koje su u kampanji za junske lokalne izbore nastupale kao opozicija – Grupe građana „Dr Dragan Milić“, koalicije „Biramo Niš – Biramo Medijanu“ i koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“, kao i 11 odbornika iz koalicije oko SNS-a. Predsednik Opštine, predsednik Skupštine i drugi funkcioneri prvi put nakon 12 godina nisu naprednjaci i njihovi politički saveznici. Glasali su, doduše, građani Medijane iz kontre i na prethodnim izborima, ali zbog „preletanja“ i drugih okolnosti opozicija nije uspela da formira opštinsku upravu.

„Jedva čekam da vidim te izuzetne rezultate koje ćete da napravite. Dobro je da iz faze kritike uđete da nešto napravite za ljude. Da vidim šta ćete da uradite, osim da kukate. I ja sam kukao kako je nezaposlenih 27 odsto i nema fabrika, ali sam doveo fabrike. Siguran sam u njihove sposobnosti, dovešće investitore i fabrike. Na građanima je da vide i ocene. Očekujem da mi narod za šest meseci ili godinu dana kaže kakvi su fascinantni rezultati postignuti na opštini Medijana“, poručio je Vučić opoziciji na dan kada je preuzimala vlast u Medijani, dodajući da joj na tome „čestita“.

Predsednik opštine Medijana Mladen Đurić, iz Grupe građana „Dr Dragan Milić“, veruje da će ona svojim primerom pokazati da može da bude uspešna i demantovati eventualna drugačija očekivanja predsednika Srbije. Pritom dodaje da oni „poštuju institucije ove zemlje i instituciju predsednika“.

Đurić ne isključuje mogućnost opstrukcije Medijane, ali naglašava da oni nastupaju „sa pruženom rukom“ prema Gradu. Veruje, kaže, da su i SNS-u i vlastima u Medijani prioritet grad, opština i građani, i da će se za to „zajednički boriti“. Prvi test biće već sledećeg meseca, kada će se donositi odluka o rebalansu budžeta Medijane, za koju je, kao i za usvajanje ovog najvažnijeg dokumenta, potrebna saglasnost Grada.

HAM 7910 copy
Foto: Amir Hamzagić/Radar.rs

Ušteda od 150.000 evra godišnje

On ne misli da su očekivanja građana od nove vlasti u opštini prevelika, već „realna“. Potvrđuje da su nadležnosti gradskih opština male, ali dodaje da one zavise od ljudi, „ako su planovi veliki i nadležnosti su velike“. „Šta smo obećali, ispunićemo“, poručuje.

Đurić dodaje da su već, za samo nekoliko dana od preuzimanja uprave u Medijani, a u skladu sa obećanjem da su „došli da menjaju sistem“, ukinuli 40 plaćenih političkih pozicija, što će biti ušteda od 150.000 evra na godišnjem nivou. Odbor za mandatno-imunitetska pitanja „poništio je rešenja“ svim članovima Saveta za praćenje rada javnih i javno-komunalnih preduzeća, sedmorici koordinatora Kancelarije za mlade, dvojici savetnika pri kabinetu predsednika Opštine. Dogovorili su se da reprezentacija u narednom periodu bude „nula“, a da funkcioneri i zaposleni ovakve račune plaćaju iz svog džepa. Ukinuće i službene telefone i kartice. Planiraju prodaju službene škode, ali im je za to potrebna saglasnost Grada, pošto je on jedinica lokalne samouprave, a gradska opština to nije.

Ne isključuje se mogućnost opstrukcije Medijane. Prvi test biće već sledećeg meseca, kada će se donositi odluka o rebalansu budžeta Medijane, za koju je, kao i za usvajanje ovog najvažnijeg dokumenta, potrebna saglasnost Grada

Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“, inače narodni poslanik i funkcioner Narodnog pokreta Srbije, ocenjuje da će Grad pokušati da opstruiše rad Medijane, ali da oni „imaju svoj plan i drže se njega“. Naglašava, međutim, da će se to dogoditi „samo ako Grad bude vodila koalicija oko SNS-a, a to za sada nije definisano“. Podseća da je Gradska izborna komisija odlučila da u niškoj Skupštini, koja broji 61 odbornika, koalicija oko SNS-a ima 30 mandata, liste koje su na izborima nastupile kao opozicione isto toliko, a Ruska stranka, koja je saveznica naprednjaka, jedan mandat. Konstitutivna sednica Skupštine zakazana je za 12. avgust i već tada bi trebalo da bude „malo jasnije ko će voditi Grad“.

Vučić je definitivno izgubio Niš, a pošto je bila mala razlika u glasovima morao je da pokrade gradske izbore da bi mogao kako-tako da spava. U Medijani to nije mogao da uradi, jer je razlika u korist opozicije bila značajnija, ali očigledno je da ni sa tim ne može da se pomiri. Poručujem mu da se navikne, promene su krenule sa juga i neće se zaustaviti. Jeste činjenica da Medijana kao gradska opština nema prevelike ingerencije, niti preveliki budžet, ali je važna kao simbol slobode. Pritom, mi imamo ideju da ona bude najmodernija, najčistija i najaktivnija opština u Srbiji, i u tome niko neće moći da nas spreči“, kaže on.

Između izvesnih pritisaka i očekivanja građana

Analitičar Mladen Jovanović, koji se bavi i budžetskim pitanjima, očekuje „velike pritiske na Medijanu“. Uveren je da će Grad Niš da je opstruiše u vezi sa iznosom i načinom potrošnje budžeta, što su osnovni uslovi za njeno funkcionisanje.

„Za vlast koja je spremna da laže o broju mrtvih od korone, ili da manipuliše bitnim podacima kako bi izgurala projekat rudarenja litijuma koji će uništiti prirodu jednog dela Srbije, šikaniranje jedne gradske opštine samo je jedna mala vulgarnost. Sa druge strane, toj gradskoj opštini biće veoma teško da se suprotstavi opstrukciji, pogotovu ako budu birali samo pravnu borbu. Nju će sigurno izgubiti, kao što su izgubili pravnu bitku za izbornu volju građana iskazanu na junskim izborima na gradskom nivou“, kaže Jovanović.

Jeste činjenica da Medijana kao gradska opština nema prevelike ingerencije, niti preveliki budžet, ali je važna kao simbol slobode

Đorđe Stanković

On kaže da postoji i ozbiljna opasnost da očekivanja građana budu prevelika. Pitanje je da li ima dovoljno političke zrelosti i inteligencije kod njih da razumeju koliko gradska opština Medijana instutucionalno zavisi od Grada Niša, i koliko su joj jako vezane ruke da se izbori za budžetske prihode i sve druge stvari, objašnjava.

„Još ukoliko na nivou Grada bude ’preletanja‘ iz opozicije u redove SNS-a, to bi za građane moglo da bude dodatno razočaranje. A to ćemo saznati ako ne na konstitutivnoj sednici Skupštine grada, onda narednih meseci. Što se tiče ’preletanja‘ iz redova SNS-a u opoziciju, ne postoji ni teorijska šansa“, ocenjuje Jovanović.

Prema Statutu gradske opštine Medijana, saglasnost Grada joj je osim za budžet i njegov rebalans potrebna i kod donošenja drugih programa, planova i odluka. Nešto veću samostalnost ona ima u oblasti održavanja komunalnog reda, zaštite životne sredine, solidarnosti sa osobama sa invaliditetom, pravne pomoći građanima ili organizovanja kulturnih i sportskih manifestacija. U ovoj centralnoj niškoj opštini, inače, živi skoro 90.000 stanovnika, i ona je jedna od najvećih u Srbiji. Obrazovni je, zdravstveni i kulturni centar Niša. „Medijanci“ vole da se pohvale da je na njenoj teritoriji rođen car Konstantin Veliki, koji je priznao hrišćanstvo kao zvaničnu religiju i promenio tok dobrog dela civilizacije. Podsete povremeno i na spomenik Ćele-kula, jedinstven na svetu, jer je sagrađen od lobanja junaka spremnih na veliku žrtvu. Goste vole da odvedu u neku od brojnih kafana, među kojima je i „Nišlijska mehana“, koju je BBC na svom portalu o putovanjima stavio na listu od svega četiri ugostiteljska objekta u Srbiji u kojima „treba jesti kada je posetite“. A sada je i pola opština, pola nada, kako je to konstatovao jedan „Medijanac“, uveren da je vreme za promene.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

13 komentara
Poslednje izdanje