grcic foto Vesna Lalic 69 scaled 1 copy
Milorad Grčić Foto: Vesna Lalić
Portret: Milorad Grčić, predsednik opštine Obrenovac

Vučićev Mića

Izdanje 19
73

Uprkos poniženju kojem ga je sam Vučić izložio, Grčić je sve to stoički izdržao, oćutao i ponovo dočekao svojih pet minuta. Nagrađen je i treći put

Kafedžija i vlasnik pečenjare „Fantazija“ u Obrenovcu, Milorad Grčić teško da je i u najluđim snovima i uprkos svojim političkim ambicijama, ikada pomislio da bi mogao da postane direktor Elektroprivrede Srbije, najvećeg javnog preduzeća u Srbiji. Bez iskustva, upitne stručne spreme i znanja. Da je to baš dobra ideja pomislio je Aleksandar Vučić, aktuelni predsednik Srbije i šef naprednjaka. (Verovatno je i sam Grčić bio „šokiran“ takvim potezom Vučića, jer kome bi takva ideja ikada mogla da padne na pamet?!) I upravo je takav način kadriranja na najvažnijim i najodgovornijim mestima u društvenom i državnom sistemu postao modus operandi vlasti Srpske napredne stranke od 2012. godine do danas.

Nagrađivanje zbog lojalnosti ili zajedničkog interesa, a ne zbog znanja i stručnosti. I to je jedan od glavnih razloga zašto se sve raspada – energetski sektor, zdravstveni i obrazovni sistem, sudstvo, nezavisne institucije…

Lojalni vojnik

Milorad Grčić ili Mića kako ga Vučić zove, paradigma je naprednjačkog načina kadriranja. Lojalni vojnik koji bespogovorno radi, za stranku, odnosno za Vučića. Uprkos poniženju kojem ga je sam Vučić izložio, Grčić je sve to stoički izdržao, oćutao i ponovo dočekao svojih pet minuta. Nagrađen je treći put. Izabran je za predsednika Opštine Obrenovac, samo dve godine nakon velike havarije u EPS-u i ogromnih gubitaka koje je ostavio iza sebe.

A sve je počelo, baš onako očekivano i već više puta viđeno.

grcic foto vesna lalic copy
Milorad Grčić Foto: Vesna Lalić

Naime, Vučićev Mića nije bio izvorni naprednjak. Na lokalnim izborima u Obrenovcu 2008. godine pojavio se kao nosilac liste Udruženja građana „Snaga Obrenovca – Milorad Grčić“. Udruženje je bilo koalicioni partner Demokratske stranke, a Grčić zamenik predsednika opštine Obrenovac. U međuvremenu ta koalicija se raspada jer se Grčićevo udruženje spaja sa SNS-om. Godine 2010. postaje član Srpske napredne stranke i predsednik Opštinskog odbora u Obrenovcu. I tada počinje Grčićev put ka „SNS zvezdama“. Prvo je 8. oktobra 2012, samo dve godine od prelaska u SNS, imenovan za vršioca dužnosti direktora RB „Kolubara“. Iako veliko javno preduzeće od vitalnog značaja za elektroprivredu Srbije, na njegovom čelu se našao čovek bez ikakvog iskustva u toj oblasti.

Grčić je zapravo sve vreme bio glavni naprednjak u Obrenovcu, onaj koji sve organizuje, i glasačku mašineriju i organizovane odlaske na mitinge podrške. On je o svemu odlučivao i vodio opštinu

Zanimljiv detalj je i da je Grčić samo nekoliko meseci pre imenovanja završio osnovne studije na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici. Kako su ranije sa ovog fakulteta odgovorili Istinomeru, odbranio je diplomski rad sa nazivom ‘Promocija kao instrument marketing strategije“… I tako je „marketing strateg“ vodio Kolubaru sve do 2015. godine. Vlada Srbije, odnosno Aleksandar Vučić te godine donosi odluku da smeni tadašnjeg direktora EPS-a Aleksandra Obradovića. Nakon brojnih spekulacija o njegovom nasledniku, za prvog čoveka Elektroprivrede Srbije sa više od 30.000 zaposlenih, 2016. imenuje se Milorad Grčić. Postavljen je kao vršilac dužnosti direktora do, kako je navedeno u obrazloženju, izbora novog na javnom konkursu. Taj javni konkurs se nikada nije desio, a Grčić je u v. d. statusu, nakon isteka roka od godinu dana, mimo zakona ostao još četiri godine. U javnosti se isticalo i da je Vučićev Mića nezakonito izabran jer nije ispunjavao zakonske uslove za imenovanje na tu poziciju. Ništa od toga međutim nije moglo pomeriti Milorada Grčića sa te pozicije. Sve do decembra 2021.

gol0186 1920x0 1
Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Ugalj i blato

Grčićev kraj na čelu EPS-a počeo je 12. decembra, kada je energetski sistem u Srbiji doživeo kolaps. Zbog manje od 30 centimetara snega na desetine hiljada građana Srbije ostalo je bez struje. Desilo se da su u kopovima Rudarskog basena Kolubara umesto uglja kopali blato. Od ovog energetskog kolapsa ni Vučić nije mogao da ga odbrani. Morao je, bar u javnosti, da ga pusti niz vodu. I uprkos tome što je Vučić na „Miću“ zapravo i dalje računao, nije ga pustio da ode bez javne kritike i ponižavanja.

Svi se sećaju njegovog prvog obraćanja Miloradu Grčiću.

„Ne znam šta bih ti rekao, Mićo“, obratio mu se predsednik Srbije.

„Za naše greške ljudi će morati da snose posledice. Očekujem, Grčiću, i tvoju reakciju u skladu sa tim. Kad god hoćeš – danas, sutra…Mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari naš stepen odgovornosti mora da bude mnogo viši“, rekao je Vučić.

1641979198 arh 5c9QP Beta 7j2j3re3kg scaled copy
Milorad Grčić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„Verujem da smo se razumeli oko lične i svake druge odgovornosti“, poručio je Vučić Grčiću, na šta je tadašnji direktor EPS-a odgovorio: „Jasno mi je i razumeo sam.“

Ostavku, međutim, tada nije podneo. Desetak dana kasnije, usledila je nova javna prozivka tokom posete Zlatiborskom okrugu. „Do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda Mićo, nešto drugo da radiš.“

Usledili su novogodišnji praznici, a Vučićev Mića ni tada nije otišao. Umesto momentalne ostavke nakon havarije, Grčić je smenio četiri direktora EPS, a zatim je, u pokušaju da sačuva poziciju, organizovao sam sebi podršku. Ni to mu nije pomoglo. Njegov odlazak je bio neodložan posle požara u RB Kolubara 10. januara, u kome je izgoreo bager u vrednosti od 18 miliona evra.

Dva dana kasnije Milorad Grčić podneo je ostavku i poslao pismo premijerki Ani Brnabić. U njemu je, osim što se žalio na teške okolnosti u kojima EPS radi, upozorio da je ukoliko na čelu Ministarstva energetike ostane Zorana Mihajlović elektroenergetski sistem osuđen na smrtnu kaznu.

I tako je iz EPS-a otišao Vučićev Mića.

Siva eminencija

To međutim ni izbliza nije bio kraj političkoj karijeri Milorada Grčića. Nakon kratkog zadržavanja na poziciji u EPS-u, koju je sam za sebe otvorio, Grčić se vraća u Obrenovac na mesto pomoćnika tadašnjeg predsednika Opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića. Ono što je činjenica jeste da je Grčić zapravo sve vreme bio glavni naprednjak u Obrenovcu, koji sve organizuje, i glasačku mašineriju i organizovane odlaske na mitinge podrške. On je o svemu odlučivao i zapravo vodio opštinu. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez saglasnosti prvog naprednjaka Aleksandra Vučića. Na poslednjim izborima u junu Grčić nije bio nosilac liste, ali je na kraju izabran za predsednika opštine. Ovakav epilog iznenadio je samo naivne i neupućene. Jer, Milorad Grčić je ostao do kraja veran predsedniku Srbije, čak i kad ga je pred javnošću pustio niz vodu. On je čovek koji ćuti, i onda kad ga Vučić lično vređa i kad svi ostali traže njegovu odgovornost. On je međutim i čovek kojeg je Vučić video na pozicijama na kojima on sam nikad nije. Čista SNS fantazija.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

73 komentara
Poslednje izdanje