a1845071434 10
Foto: Promo
Album Škofja Loka

Stvari duše

Izdanje 11
2

Stvari duše su važne. Sve lomove i promene na svoj način prati i dalje prenosi Škofja Loka kroz svoje eskapistično, izuzetno uzbudljivo i nesvakidašnje debitantsko izdanje

Nemoguće je, na početku, ne pomenuti grupu Svi na pod! koja je u prvi mah fascinirala imenom baš kao i Škofja Loka. Okosnicu oba benda činili su (i čine) mnogi, ali pre svih Saša Ivanović i Petar Rudić (obojica ex Svi na pod! i Mravi). Naziv grada i opštine u Gorenjskoj regiji Republike Slovenije je fantastično upotrebljen za naziv novog beogradskog benda. Škofja Loka je umetnički kolektiv koji, u okviru svog sveobuhvatnog muzičkog delovanja, sadrži Vokalno-instrumentalni sastav – VIS. On je žanrovski neuhvatljiv a tekstualno sadrži sve elemente jednog multikulturalnog vodvilja. Ženska pevačka sekcija benda (pod imenom Puslice iz pakla) je upravo sve ono što od višeglasja ne očekujete – odsečne, direktne, često neusklađene, ironične, grube a u svemu tome neverovatno šarmantne i iskrene.

U prvi mah izgleda kao da se rime nadovezuju bez ikakvog značenja i smisla. Gotovo naivno poigravanje sa značenjima pojmova izobličavaju stvarnost i izmeštaju slušaoca u neki drugi univerzum. Albumu Ljubim ti dušu (izdavač Geenger Records, Pop Depresija) vam omogućava povratak u detinjstvo. Gotovo da možete osetiti mirise tog vremena rasterećenosti, slobode, bezbrižnosti, letnjih raspusta koji nemaju kraj i igre od jutra do mraka.

Želim da verujem da ima klinaca koji još uvek imaju svoje pustolovne junake poput Toma Sojera i da sa njima hode nekim obalama reka jureći avanture, maštajući, stičući nova životna iskustva i prijateljstva. Čini mi se da je upravo takvim analognim junacima, koji se odupiru Meta svetu, namenjena muzika albuma Ljubim ti dušu.

U rasponu od pesme dobrodošlice Dobro veče do numere Laku noć prostire se uobličen audio-koncept, blizak bendu Arcade Fire sa ekspresijom sastava Mano Negra. Album Ljubim ti dušu pojavljuje se u trenutku upadljivog meteža na lokalnoj sceni na kojoj je gotovo nemoguće adekvatno odvojiti „žito od kukolja“. Verovatno zbog toga pop potencijal ovakvog izdanja nema prohodnost ka široj publici, a pitanje je da li bi isti razumela jer je zaokupljena „umetnicima“ koji je (bukvalno) udaraju patikom po glavi. Nikako da (konačno!) uđemo u neki progresivan, kontinuirani evolutivni tok po pitanju razvoja popularne kulture.

Elem. Stvari duše su važne. Sve lomove i promene na svoj način prati i dalje prenosi Škofja Loka kroz svoje eskapistično, izuzetno uzbudljivo i nesvakidašnje debitantsko izdanje.

Šta ste se stisli, šta ste se stisli? Pustite svoju dušu da misli!“

(iz pesme „Laku noć“)

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

2 komentara
Poslednje izdanje
profimedia 0366081890
| Kultura | 1

Izbor urednika: Albahari, Sungazer, superheroji i superzločinci

Magazini: Kraj sna Od početka rata u Ukrajini poginulo je četiri stotine šezdeset dvoje ukrajinskih sportista i trenera. Neki od njih su sanjali da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu – reči su kojima je urednik Matijas Kale najavio naslovnu temu nedeljnika Wochentaz, specijalnog subotnjeg izdanja nemačkog dnevnog lista Die Tageszeitung. Mihajlo Pantić: Albahari Izdavačka […]