profimedia 0379642498 copy
Foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia
RADART

Izbor urednika: Veštica, tankeri, metaprostori, Njujork

Izdanje 24
0

Svake nedelje donosimo izbor urednika kulture iz sveta muzike, filma, pozorišta, književnosti…

Aleksandar Cvetković: Vreme tankera

U utorak, 27. avgusta, u 20 sati, u galeriji ŠTAB, biće otvorena izložba Aleksandra Cvetkovića Novi zapisi armižadura, na kojoj će do 15. septembra moći da se vide čuveni umetnikovi tankeri. Čitamo da su armižaduri bili ljudi koji su prihvatali brodove u lukama, te da Cvetković, slično njima, dočekuje svoje tankere umetničkom vizijom, „fasciniran izgubljenom funkcijom tih plovećih gromada, prolaznošću vremena i koloritom proisteklim iz rada zuba vremena“.

Veštica iz Blera: Ekonomija istinitosti

Ukoliko želite da uplašite ljude, pomoći će ako veruju da je priča istinita – piše Ekonomist povodom dvadesetpetogodišnjice filma Veštica iz Blera, napominjući da 1818. Meri Šeli otvara roman Frankenštajn nizom pisama, kao i da je Brem Stoker u Drakulu 1897. stavio dnevničke zapise i isečke iz novina.

Metaprostori: Anja Arambašić

Do 27. avgusta, u Galeriji `73, traje izložba slika i digitalnih grafika Metaprostori Anje Arambašić. Predstavljenim radovima – kako primećuju – umetnica teži da kroz različite medije prikaže neobičnost mesta izdvojenih iz civilizacije, napuštenih i otrgnutih od svoje primarne funkcije, no zato prisvojene od strane prirode, te da ih naposletku zamisli i prenameni ne bi li služili novom značenju.

Mreže: Njujork, Njujork

Mičiko Kakutani, književna kritičarka Njujork tajmsa od 1983. do 2017. godine, dobitnica Pulicerove nagrade, na društvenoj mreži Instagram (@michi_kakutani), uz korice svojih novih knjiga, objavljuje fotografije načinjene tokom šetnji njujorškim ulicama.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje