Prva epizoda Radar podkasta sa Stevanom Filipovićem

Gošća Milena Bogavac: Izgubili smo kontrolu nad svojom privatnošću

Pred vama je prva epizoda novog Radar podkasta sa Stevanom Filipovićem

Reditelj Stevan Filipović, autor filmova Šejtanov ratnik, Šišanje, Pored mene, Pored tebe i nadolazećeg Pored nas, upustio se u ambicioznu realizaciju podkasta s edukativnom komponentom, koji bi na svake dve nedelje donosio nove teme i goste, koji bi zajedno sa njim analizirali aktuelne popkulturne fenomene.

Na ideju za podkast došao je slučajno: „Pre par dana sam imao višesatni razgovor sa čovekom od tridesetak godina, koji radi na visokoj poziciji u Majkrosoftu, prima platu do četiri hiljade evra, i zapošljava ljude koji rade na softveru koji upravo menja tok ljudske istorije. Sadržaj razgovora je za mene bio poražavajući. Ne mogu da kažem da čovek nije formalno obrazovan – ima gimnaziju, fakultet… Ali, njegovi stavovi o svim društveno-političkim temama kojih smo se dotakli su bili na nivou onoga što su pre digitalne revolucije bila ’razmišljanja’ likova koji piju pivo ili duvaju travu ispred C-marketa. Ili, prevedeno: stavovi su mu digest svih podkasta Džoa Rogana – od antivakserstva, preko podrške Trampu, nezainteresovanosti za demokratiju u svetu, slobodu medija, izbore, uz potpuno odsustvo svesti da živi u Srbiji, a ne u Americi. Vučić mu je apstrakcija, nečiji tuđi problem; ono što mu najviše zamera je ’što nas je zaključavao za vreme pandemije’. Mislim da je istina da on ne živi ni u Srbiji, ni u Americi, već u onome što Sem Haris duhovito naziva ’Podkastistan’. Pitao sam ga da li postoji jedan tradicionalni medij koji prati i čijim novinarima i uredništvu veruje, odgovor je bio odričan… Ovo nije ’generacija koja dolazi’, oni su uveliko tu, oni glasaju (ili ne glasaju), a rastu i obrazuju se putem pomenutih sadržaja, u vakuumu koji je nastao nepostojanjem kvalitetnih domaćih ekvivalenata. Moja ideja je da upravo ovim podkastom popunimo taj vakuum…“

Gošća prvog podkasta je spisateljica i dramaturškinja Milena Minja Bogavac, s kojom je Stevan Filipović uspešno sarađivao na filmu Pored mene. Centralna tema prve epizode je aktuelna Netfliksova serija Maleni irvas Ričarda Gada. Njih dvoje tako prolaze kroz širok dijapazon tema, do onih o kojima se serija bavi, do širih koje se tiču svih nas.

Minja: Jako mi je brzo postalo jasno koliko smo izgubili kontrolu nad svojom privatnošću. To što si rekao da večeras ne možeš da izađeš napolje, danas znači da bukvalno moraš da izbegavaš da budeš tagovan ili uslikan u drugom planu neke slike.

Minja: Ja pre nego što nešto bitno publikujem, poslaću na čitanje zaista, da kažem, prijateljima, ali koji se razumeju u neku oblast nečega što bi se moglo smatrati osetljivim.

Stevan: Ja ne bih, recimo, slao ništa nikome na recenziju. Ako se neko uvredi, pa neka se uvredi. Mislim, kako, šta me briga, to je umetnost, mislim, ono… Treba da pazim na nečija tanana osećanja.

*Pogledajte prvu epizodu Radar podkasta sa Stevanom Filipovićem na vrhu teksta, a možete je pogledati i na Jutjub kanalu, odnosno poslušati na platformama Deezer, Spotify i Apple podcast.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

12 komentara
Poslednje izdanje