Branko Stefanovic 3101 2020 FOTO Nemanja Jovanovic1458 scaled copy
Branko Stefanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Iako je zvanično objavljeno da je otac Nebojše Stefanovića preminuo u junu 2020.

Pokojnik, a još uvek zvanično direktor

Jedna od četiri firme koje je svojevremeno osnovao Branko Stefanović još je aktivna i on je njen jedini zakonski zastupnik. A da apsurd bude veći, pre nepuna dva meseca likvidiran je Junajted Bg konsalting, formalno jedini vlasnik Seven starsa, u čijem sastavu su i tri poznata restorana

Odavno jedna svadba nije izazvala toliku pažnju javnosti kao nedavno, drugo po redu venčanje Nebojše Stefanovića, čiji je politički uspon počeo pobedom SNS-a na parlamentarnim izborima 2012, nakon kojih je u julu iste godine izabran za predsednika Skupštine Srbije. Već u aprilu 2014. je avanzovao i postao ministar policije u prvoj vladi Aleksandra Vučića. Na tom mestu ostao je šest i po godina, do oktobra 2020, kada je – zbog narušenih odnosa sa predsednikom SNS-a i Srbije – u jednoj od brojnih rotacija zamenio mesto sa Aleksandrom Vulinom i postao ministar odbrane.

Dve godine kasnije, 26. oktobra 2022. morao je da napusti Nemanjinu 11, a u međuvremenu je, u maju 2021, bio prinuđen i da podnese ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora SNS-a za Beograd, opterećen optužbama da je lično Vučiću radio o glavi i bio deo zavereničke grupe koja je navodno spremala jedan od brojnih atentata na predsednika Srbije. Od tada su do javnosti stizale samo šture informacije o tome da je SNS nekadašnjeg „neprijatelja broj 1“ angažovao kao koordinatora stranke za jug Srbije. A onda su društvene mreže eksplodirale. Ne toliko zbog toga što se Stefanović po drugi put oženio, već zbog sumnji da tako luksuznu svadbu sebi svakako ne bi mogao da priušti neko ko je skoro ceo radni vek proveo na javnim funkcijama, za koje je retko kada neto plata bila veća od 1.000 evra mesečno.

vojska koncert 18042022 0014 copy
Nebojša Stefanović Foto: M.K./ATAImages

Zbog halabuke koju je na društvenim mrežama izazvalo venčanja bivšeg ministra policije i odbrane, niko izgleda nije primetio neke druge informacije, pogotovo one vezane za firme njegovog pokojnog oca, Branka, koji je, prema navodima iz SNS-a, 6. jula 2020. preminuo u Beogradu u bolnici „Dr Dragiša Mišović“, gde se lečio od virusa korone. Elem, iako je Branko Stefanović zvanično upokojen pre skoro četiri godine, on se još uvek u registru privrednih društava vodi kao direktor i jedini zakonski zastupnik firme Seven stars, koja ima i nekoliko ogranaka, među kojima je i istoimeni restoran, kao i restoran „Maksim 3“ i pivnica „Maksim 2“. Pri tome je ta firma u blokadi već 1.320 dana, još od 5. novembra 2020. i to zbog duga od 3.694.620 dinara, a prema nekim bazama podataka njene dugoročne obaveze procenjuju se na čak 244.785 evra.

Poverioci još prijavljuju potraživanja

Svojevrsni kuriozitet je da su poverioci Seven starsa, prijavom novih nenaplaćenih potraživanja, iznos blokade poslednji put uvećali pre samo tri nedelje za nekoliko desetina hiljada dinara. Drugi kuriozitet je da se kao jedini vlasnik Seven starsa vodi kompanija Junajted Bg konsalting, koju je pre šest godina, u junu 2018. osnovao u međuvremenu preminuli otac novopečenog mladoženje i bivšeg ministra policije i odbrane.

Možda u već uobičajenom zametanju vlasničkih tragova nove srpske biznis elite to i ne bi bilo toliko čudno da 22. aprila ove godine Junajted Bg konsalting nije, i to po sili zakona, izbrisan iz registra privrednih društava. A i ta firma je na dan brisanja bila u blokadi zbog 252.880 dinara dospelih, a neplaćenih obaveza. Pri tome je postupak prinudne likvidacije pokrenut po službenoj dužnosti zbog toga što ta firma sa sedištem u strogom centru Beograda, u Ulici Kneza Mihaila 33, do kraja 2022. nije APR-u dostavila godišnje finansijske izveštaje za 2020. i 2021.

krusik n1
Foto: N1

Uprkos tome što je pre dva meseca prinudno likvidiran, Junajted Bg konsalting još uvek formalno figurira kao jedini, stoprocentni vlasnik druge firme, Seven stars, koja se još tretira kao aktivna, a kao njen direktor se vodi niko drugi nego – Branko Stefanović. Posebna je priča da je i u trenutku registracije Seven starsa njen osnivač, Junajted Bg konsalting poslovao sa gubitkom od 184.000 dinara, a novu firmu je osnovao sa kapitalom od dva miliona dinara. Zbog toga se i u to vreme sasvim logično postavljalo pitanje porekla novca. Tim pre što je osnivački kapital za novu firmu bio skoro devet puta veći od ukupnog godišnjeg prihoda Junajted Bg konsaltinga, koji je te godine bio samo 233.000 dinara.

Pre nešto više od godinu dana, 26. aprila 2023, uz slično obrazloženje, da do kraja 2021. nije dostavila godišnje finansijske izveštaje za 2019. i 2020, iz registra privrednih društava izbrisan je i Junajted Bg iz Rakovice, još jedna firma čiji je vlasnik i zakonski zastupnik bio pokojni otac bivšeg ministra policije. I ona je pre prinudne likvidacije bila u blokadi, od 18. septembra 2020. i to zbog neizmirenog duga od 230.819 dinara, s tim što se njene dugoročne obaveze procenjuju na više od 50.000 evra. Junajted Bg je, inače, otac ministra policije ortački, sa udelom od po 50 odsto, još krajem 2015. osnovao sa Goranom Todorovićem, vlasnikom GIM-a, kome je pomagao u sklapanju mnogih poslova u kojima su oštećene državne fabrike namenske industrije, a među njima i Krušik iz Valjeva, na šta je prvi javno upozorio Aleksandar Obradović.

Ni GIM-u više ne ide kao nekada, neto gubitak prošle godine bio 128 puta veći od prihoda

Iako je to bila samo jedna od ukupno četiri firme koje je Stefanović senior osnovao dok mu je sin bio ministar policije, upravo je Junajted Bg bila najspornija, zato što je brzo nakon osnivanja uspela da dobije sve potrebne saglasnosti i dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme. Ni to možda ne bi bilo toliko sporno da bitnu ulogu u izdavanju dozvola za izvoz nema i MUP Srbije, na čijem čelu se tada nalazio Nebojša Stefanović, a pride je bio i šef Biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti.

Grafika

U međuvremenu, 12. januara ove godine, likvidirana je i iz registra izbrisana i Vorldvajd konstrakšn end inženjering kompani, još jedna firma koju su zajednički osnovali Stefanović i Todorović i to za „kupovinu i prodaju vlastitih nekretnina“. Prva razlika u odnosu na Junajted Bg je da je u trenutku likvidacije jedini vlasnik Vorldvajda bio Goran Todorović, a druga je da je 2021, što je i poslednja godina za koju je ta firma dostavila finansijski izveštaj APR-u, imala 20,6 miliona dinara ili oko 175.000 evra prihoda i da je ostvarila neto dobit nešto veću od dva miliona dinara ili oko 17.350 evra.

Veći problem za Todorovića je što njegova matična kompanija GIM tone sve dublje. Dok je mogao da računa na pomoć oca tadašnjeg ministra policije firma je nezadrživo napredovala. Prošlu godinu, pak, GIM je završio sa neto gubitkom koji je bio čak 128 puta veći od ukupnih prihoda, što predstavlja svojevrsni kuriozitet.

Poređenja radi, pre samo pet godina, 2019. prihodi GIM-a bili su milijardu dinara, 625 puta veći nego lane. To je ujedno bila i godina u kojoj je firma Gorana Todorovića poslednji put iskazala neto dobit od 65,3 miliona dinara. Već u 2020, kada je zvanično objavljena vest da je Branko Stefanović preminuo, prihodi GIM-a su se prepolovili, isto se desilo i naredne godine, da bi u 2022. pali za više od 80 odsto, na samo 39,8 miliona dinara, a prošle godine na simboličnih 1,6 miliona dinara ili jedva 1.170 evra mesečno. Otuda i ne čudi da je broj zaposlenih smanjen sa 14 na samo tri. A paralelno sa padom prihoda rasli su gubici, pa je minus GIM-a u poslednje četiri godine dostigao 962,6 miliona dinara ili 8,2 miliona evra.

Od svih pomenutih firmi iz registra nisu izbrisane samo dve, Todorovićev GIM i Stefanovićev Seven stars. Prva bar redovno dostavlja finansijske izveštaje APR-u iz kojih se vidi da iz godine u godine beleži milionske gubitke, a druga nije podnela finansijski izveštaj nijednom još od 2020. I upravo zbog toga su likvidirane sve firme pokojnog oca bivšeg ministra policije i odbrane. Sve osim jedne koja u svom sastavu ima i nekoliko restorana. A možda je samo neko zaboravio da i nju likvidira.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

34 komentara
Poslednje izdanje
Aleksandar Vučić
| Ekonomija | 66

David Koperfild sa Andrićevog venca

Uz realni rast od samo dva i po odsto, vlast u Srbiji uspela je prošle godine da bruto domaći proizvod Srbije poveća sa 60,4 na 69,5 milijardi evra ili za više od 15 procenata. I tu neće stati, jer su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali najavili da će već 2027. […]

Veštačka inteligencija AI
| Kultura | 22

Čovečanstvo ulazi u novo doba

Revolucija artificijelne inteligencije se ubrzava i ona postaje jedna od najvećih prekretnica u istoriji. Revolucije koje su temeljno izmijenile čovječanstvo bile su do sada Gutenbergov izum štamparije; Edisonova sijalica i Teslina naizmjenična struja, i Turingova mašina (kompjuter) i „Turingov test“ (ispitivanje da li mašina može simulirati ljudsku inteligenciju). To su revolucije koje su promijenile paradigmu […]

Društvene mreže
| Kolaž | 1

Doomscrolling – kada ekran nema kraj

Aktivnost bez jasnog vremenskog trajanja, polupasivno gledanje u ekran dok na njemu nižemo stranice i stranice sadržaja, iako oduvek prisutna, doživela je svoju mutaciju u zloćudniju formu tokom COVID pandemije. Tako je dumskroling bio izazvan besomučnom potragom za pouzdanim i preciznim informacijama o virusu, broju slučajeva, simptomima, lečenju, vakcinaciji… A sa beskonačno mnogo izvora vesti […]

glasanje, izbori, izborna mesta, izbori 2023
| Mišljenja | 51

I dalje ćute vlasnici „pristojnih potpisa“

Po mišljenju mnogih, upravo je „2.000 pristojnih“ svojim imenima podržalo sve ono iza čega pošten čovek javno ne sme stati: ponižene i privatizovane institucije, višegodišnji medijski mrak, javno satanizovanje novinara i političkih neistomišljenika, progon uzbunjivača, kriminal u sprezi sa strukturama vlasti, skrivanje ubica iz kosovskog kafića „Panda“, zatvaranje sremskih obdaništa za decu opozicionara, nezakonito rušenje […]