Veštačka inteligencija AI
Da li će mediji, kultura i umetnost preživeti revoluciju artificijelne inteligencije

Čovečanstvo ulazi u novo doba

Izdanje 1
  1. Baš sam sa velikim zadovoljstvom pročitao ovaj tekst. Kao čoveku koji je preživeo na svetskoj pijaci baveći se dizajnom, ilustracijom i scenarijom, ova tema mi je više nego interesantna. Imao sam kolegu crtača koji je svojevremeno tvrdio da će nam kompjuteri uzeti posao. Eno ga crta i boji uz pomoć kompjutera. Još malo. A onda dolazi potpuno novo vreme koje autor teksta lucidno najavljuje. Možda zato što iza članka stoji AI?!? 🙂

    1. Svaka cast..ai..definitivno..slova primaju ci…otisak duse i duha…ovaj tekst je dehumanizovan i besmislen kao od robota…

  2. Očigledno nikad niste čuli srpsku reč Veštačka inteligencija ili to možda ne zvuči dovoljno prefinjeno kao artificijelna….

  3. Robert de Niro je rekao-Postoje dve vrste glumaca,prvi koji glume da osecaju ono sto ne osecaju i drugi ,koji glume da ne osecaju ono sto osecaju…..Vestacka inteligencija je mnogo bliza ovoj prvoj grupi.Naime,lako je tekst pretociti u sliku no ajde da tu sliku ponovo vratimo u pricu(kod drugog provajdera)videcemo koliko se ona razlikuje od originala.Pokusajmo da prevedemo poeziju(Dantea,Njegosa,Bodlera,Zmaja……..)na drugi Jezik,dobicemo zapanjujucu vulgarizaciju i primitivnu patetiku jer kompjuter ,ma koliko bio pun,nema tako visoku imaginaciju kao pomenuti pesnici ili,ako hocete-uzvisenu poeziju pretvara(degradira)u prizemnu prozu.Moguce da cemo se vremenom navici ovom novom „stvaralastvu“ali to znaci da cemo biti mnogo siromasniji duhom,da ne kazem-nove generacije ce biti autisnticne u velikoj vecini.Hocu da kazem da vestacka inteligencija ima smisla ako je u sluzbi Coveka,obrnuto je bez smisla.

  4. Nisam uplašena, više sam radoznala! Ko će „hraniti“ tu VI (veštačku inteligencije)!? Dok još ima ostataka prirodne inteligencije nema problema! Ali da li će naši unuci biti Veštačka inteligencija ako ih ona bude formirala od rođenja? 😱 Kako formirati tu višu inteligenciju!? Ima li rešenja za emocionalnu inteligencije? Ili ona više neće biti potrebna? 🙄

  5. Sjetite se kakvi su bili standardi ženske i muške ljepote prije pedeset, prije trideset i prije deset godina i pogledajte Instagram da uporedite sa današnjim standardima ljepote.

    I dalje je ta ljepota tih dekada neorevaziđena.

    Cijeli članak kao da je pisao ChatGTP

  6. Artificijelne???Kakva malogradjanština i nepoznavanje maternjeg jezika od strane prevodioca. Na srpskom se kaže VEŠTAČKA inteligencija! Sedi, kec i stidi se.

  7. Vestacka inteligencija je potpuno pogresan naziv za obican racunarski algoritam koji radi ono sto mu je covek odredio.
    Manipulacija velikim brojem podataka, od strane tog algoritma, u vidu slika i tekstova nije kreativnost. Rezultat rada algoritma je kolaz, kompilacija koji samo neuke moze da fascinira. Taj algoritam je koristan za repetitivne i sl. poslove jer to moze brzo da radi.
    Generalno nema smisla pridavati algoritmu ljudske atribute i smatrati ga za nesto sto nikada ne moze biti. Sposobnost obrade velike kolicine podataka po unapred zadatim parametrim, ne donosi mogucnost razmisljanja i stvaranja novog.
    Algoritmi ce nam biti uvek jedan koristan alat i nista vise od toga.

  8. Sve je tacno kako je tehnos napisao.
    Vestacka inteligencija su samo matematicki algoritmi koji koriste vec vidjeno i kreirano.
    Inicijalne kreacije smislja čovek.

  9. Ili sto bi rekli meksikanci ajajajajajajjajajajajajaja. Vestacka inteligencija je sve sem inteligencije. To je samo masina koja moze da u kratkom vremeneu obradi veliku kolicinu podataka koje su osmislili i objavili neki inteligentni ljudi. Iskreno ne shvatam ljudsko odusevljenje sa AI jer to ne vodi nikuda. Sto je AI razvijenija covek sve manje razmislja i zaglupljuje se, a to ni ne shvata diveci se „uspesima“ AI. Realno je dobra za medicinu i proizvodnju hrane. Sve drugo … nema potrebe. A covek ko covek najpre ce je upotrebiti za rat kako bi orobio druge. Bas kao i prvu pusku, prvi top, prvi mitraljez, atomsku bombu … precizne rakete i dronovi su prvi predstavnici tog AI futurizma. Radi se na pravljenju vestackog vojnika (za sada je napravljen vestacki pas koji moze da bude spasilac ali i ubica po potrebi). Bespotrebno i alavo od i za ljude zeljne dominacije na svetskom nivou. Dakle samo malo moderniji ludaci od vec postojecih.

  10. „artificijelne“ – stvarno! A tesko je reci vestacke, jer boze moj, neko moze da pomisli da govoris srpski.

  11. Neko će da živi u Matriksu a neko u StarWars svetu. Obrise Matriksa imate već (koliko individua sad već živi na Instagramu). Imaćete izbor. Prvi je za kretene ali opuštene. AI nije inteligencija, već alat. Birajte kako ćete ga koristiti.

  12. „artificijelne“ – koji je editor dozvolio da ovo ide u stampu. Sramota je i neodgovornost unistavati sopstveni jezik. Artificijelni je um koji smisli vestacku tvorevinu samo zarad naduvavanja sopstvenog ega.