izlozba foto Ivan Petrovic 2
Foto: Ivan Petrović
Umetnost na rasprodaji

Izlišni svet dragocenosti

Izdanje 8
0

Sakupljač odbačenih predmeta i delića razgovora, filmski reditelj, scenarista i snimatelj Miloš Tomić odriče se stvari koje ne može da preseli u Sloveniju

Unutrašnje dvorište predratne zgrade na Dorćolu te subote osvanulo je drugačije. Na štriku za sušenje veša uredno je bila pokačena garderoba na vešalicama, po stolovima razvrstane knjige, monografije, stripovi… Bilo je tu i ploča, obuće, starih lampi, razglednica, dečijih igračaka… Tačno u 10 nahrupili su kupci, a njihova graja zamenila je tišinu i cvrkut ptica.

Scenu su još činili stablo jorgovana, trešnje, baštenska klupa na kojoj je jedan od komšija čistio ribu privukavši mačku, a ona psa, te je došlo i do životinjskog meteža. Ponekad bi radoznali pogled sevnuo i s balkona na tu dvorišnu rasprodaju nekadašnjih potrepština što Miloš Tomić i njegova supruga Marija Đorđević ne mogu da ponesu za Sloveniju, kad se tamo uskoro presele.

Sarena izlozba foto Mina Piscevic 4
Foto: Mina Piščević

Miloša Tomića kulturna čaršija zna kao reditelja, scenaristu, snimatelja krajnje neobičnih filmskih ostvarenja, dok je prilično poznato i da je kolekcionar odbačenog, iliti đubreta – kao materijala za film, animaciju, fotografiju, kako je i glasio naziv njegove doktorske teze na FAMU u Pragu. I baš kao što razne starudije i njihovi delovi dobijaju novi život zabeležene njegovom kamerom, tako će se i ove kupljene ponovo usrećiti sa novim vlasnikom.

O tome svedoči atmosfera, prožeta nostalgijom koju bude vintidž predmeti u ponudi. Nju znaju da cene umetnici i muzičari, kojih je najveći broj među mušterijama, pa događaj liči na otvaranje izložbe, iako je raspoloženje mnogo opuštenije. Ni trgovina ne prolazi rigidno: iznos koji se traži za recimo knjigu zavisi od njene debljine, a ne raritetnosti naslova. Iznos se može spustiti maltene do apsurda.

Umeo je Tomić i od bačenih plastičnih kesa da napravi čaroliju. Naime, na jednoj radionici pri BELEF-u, koju je vodio Dušan Makavejev, od polaznika je traženo da izađu napolje i snime neki jednominutni kadar.

Događaj stoga donekle ima karakter „buvljaka“, stare Tomićeve ljubavi, podeljene između artikala u asortimanu, i lica koja se tu motaju, a „mahom marginalaca, ali izuzetno bujnih ličnosti“. Vremenom, svoju pažnju on je fokusirao na prvo, idući na teren mimo redovnog termina, kad ima sve vreme ovog sveta da „iščeprka zanimljivosti“, bile to ruke lutaka ili krhotine porcelanskog posuđa. Tomić taj postupak zove „arheološkim“, i ekskluzivno za Radar otkriva prapočetak svoje „manije“.

„Provodeći leta na selu kod bake, jednom smo otišli u posetu kod njene prijateljice. Nešto stariji dečak iz komšiluka pozvao me je da ’prekopavamo’ njegovo dvorište u potrazi za bačenim kutijama cigareta. Pristah, jer bilo mi je dosadno. Nakupili smo pregršt pakovanja fantastičnog dizajna, pažljivo ih ispravili i nanizali na žice starog roštilja, gde su zasijali kao na televiziji. Od tad se vodim geslom da se dragocenosti mogu naći svuda, samo ako se bolje zagledaš“, navodi Tomić. Isti princip važi i za „deliće razgovora, prizore, situacije“ koje takođe skuplja i pakuje u svoje eksperimentalne filmove i video-radove.

Sarena izlozba foto Mina Piscevic 1
Foto: Mina Piščević

Umeo je Tomić i od bačenih plastičnih kesa da napravi čaroliju. Naime, na jednoj radionici pri BELEF-u, koju je vodio Dušan Makavejev, od polaznika je traženo da izađu napolje i snime neki jednominutni kadar. Lebdeći, plešući na vetru, Tomića su zavele te kese, i prosto primorale da napravi nešto duži film od zahtevanog. „I ideje čuče svuda oko nas i čekaju da ih otkrijemo“, kaže budući iseljenik.

Način na koji tretira smeće aktuelan je još oko mesec dana u staklenoj kocki na Cvetnom trgu, gde galerijskim pristupom prkosi ruiniranju urbanih celina.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje
Aleksandar Vučić
| Ekonomija | 56

David Koperfild sa Andrićevog venca

Uz realni rast od samo dva i po odsto, vlast u Srbiji uspela je prošle godine da bruto domaći proizvod Srbije poveća sa 60,4 na 69,5 milijardi evra ili za više od 15 procenata. I tu neće stati, jer su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali najavili da će već 2027. […]

Veštačka inteligencija AI
| Kultura | 13

Čovečanstvo ulazi u novo doba

Revolucija artificijelne inteligencije se ubrzava i ona postaje jedna od najvećih prekretnica u istoriji. Revolucije koje su temeljno izmijenile čovječanstvo bile su do sada Gutenbergov izum štamparije; Edisonova sijalica i Teslina naizmjenična struja, i Turingova mašina (kompjuter) i „Turingov test“ (ispitivanje da li mašina može simulirati ljudsku inteligenciju). To su revolucije koje su promijenile paradigmu […]

Društvene mreže
| Mišljenja | 1

Doomscrolling – kada ekran nema kraj

Aktivnost bez jasnog vremenskog trajanja, polupasivno gledanje u ekran dok na njemu nižemo stranice i stranice sadržaja, iako oduvek prisutna, doživela je svoju mutaciju u zloćudniju formu tokom COVID pandemije. Tako je dumskroling bio izazvan besomučnom potragom za pouzdanim i preciznim informacijama o virusu, broju slučajeva, simptomima, lečenju, vakcinaciji… A sa beskonačno mnogo izvora vesti […]

glasanje, izbori, izborna mesta, izbori 2023
| Mišljenja | 44

I dalje ćute vlasnici „pristojnih potpisa“

Po mišljenju mnogih, upravo je „2.000 pristojnih“ svojim imenima podržalo sve ono iza čega pošten čovek javno ne sme stati: ponižene i privatizovane institucije, višegodišnji medijski mrak, javno satanizovanje novinara i političkih neistomišljenika, progon uzbunjivača, kriminal u sprezi sa strukturama vlasti, skrivanje ubica iz kosovskog kafića „Panda“, zatvaranje sremskih obdaništa za decu opozicionara, nezakonito rušenje […]