12481728 copy
Više od saradnje: Aleksandar Vulin i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/KRISTINA KORMILITSYNA/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Srpska veza

Kako je sin ruskog oligarha pobegao u Moskvu

Izdanje 30
0

Zbog pomaganja Artjomu Usu, sinu ruskog oligarha Aleksandra Usa, u bekstvu iz kućnog pritvora u mestu Baziljo kod Milana 22. marta 2023, u Italiji je pet osoba okrivljeno, jedna iz Slovenije, dve iz BiH i dve iz Srbije

Narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić pitao je na sednici Skupštine potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina da li je tačno da je dok je bio direktor BIA, zajedno sa direktorom kompanije Putnik Srđanom Lolićem, organizovao bekstvo iz Milana u Moskvu ruskog državljanina koji je optužen za trgovinu balističkim oružjem i naftom iz Venecuele za Rusiju.

„Bio je u Milanu u kućnom pritvoru, a priča se da je BIA izradila lažne papire, kao i da mu je skinuta nanogvica, pa je preko BiH i Hrvatske stigao do Srbije, a zatim preko Estonije avionom Pink ervejza odleteo za Moskvu. Kažu da je Lolić dugo bio u bekstvu, sve dok se niste sreli sa Patruševom i garantovali bezbednost, pa se on sada slobodno kreće“, rekao je Aleksić. Vulin se na ove tvrdnje nije ni osvrnuo.

Zbog pomaganja sinu ruskog oligarha Artjomu Usu u bekstvu iz kućnog pritvora u mestu Baziljo kod Milana 22. marta 2023, u Italiji je pet osoba okrivljeno, jedna iz Slovenije, dve iz BiH i dve iz Srbije, upravo Srđan Lolić, koga je spomenuo Aleksić, i Nebojša Ilić.

U Italiji je sin oligarha čekao izručenje SAD, čije su vlasti nakon toga raspisale međunarodnu poternicu za njim, ponudivši i sedam miliona dolara onome ko pomogne da se uhapsi.

profimedia 0837751923
Prizemljena u Evropi zbog prevoza Putinovih oligarha: Flota Air Pinka Foto: Andreas Haas / imago stock&people / Profimedia

Oligarh Aleksandar Us, otac begunca za kojim je SAD raspisao poternicu, bivši je guverner sibirskog regiona Krasnojarska, i saradnik Vladimira Putina. On je i suvlasnik u više ruskih firmi i ima značajnu poziciju u podružnici Rosnjefta. Takođe je vlasnik nekretnina i imanja u Italiji, uključujući vinograd i hotel na Sardiniji.

Njegov sin je pobegao u Italiju, ali je uhapšen na milanskom aerodromu Malpensa 17. oktobra 2022, po nalogu SAD, i premešten u kućni pritvor 25. novembra. Sumnja se da je u iz Italije avionom prebačen u Moskvu.

Radar je u prvom broju od 14. marta u naslovnom tekstu „Tvrdo prizemljenje“ otkrio da je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) pokrenula je istragu, tačnije reviziju dozvola za tri srpske privatne avio kompanije između ostalog i zbog sumnji da su prevozli ruske oligarhe. Bez dozvola za letenje u Evropi ostale su kompanije Star Fly Wings u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i dve kompanije – Air Pink i Air Emeralds – čiji je suvlasnik Željko Mitrović, medijski poslušnik predsednika. EASA je iznela sumnje da su u ovim kompanijama falsifikovali dužinu letenja, izbegavali redovnog servisa aviona, nudili damping cene, kao i da su prevozili oligarhe iz Rusije bliske režimu Vladimira Putina.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje