profimedia 0408232481 copy
Foto: Milos Miskov / AFP / Profimedia

Već smo navikli da se u letnjim mesecima raspiruju tenzije ka komšiluku. Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Crnogorci… svi su na meti, zavisno od toga kolika je vlastima tenzijica potrebna, bira se ovaj ili onaj neprijatelj, pa se odnosi medijski zaoštravaju do usijanja, bar dok to ima ko da prati

Početkom jula još i ima publike, ali već negde oko 10. u mesecu mnogi su već utekli na predsedniku mrski godišnji odmor i uveliko se prevrću 50 puta dnevno na plaži kao jaje na oko, tako da će morati da čeka do septembra da ponovo zapodene neku regionalnu hajku, koja će imati kakvu-takvu publiku. Ma ne pale više ni priče o globalnoj kataklizmi, eto, dotle je došlo!

Ove godine je, međutim, nešto drugačije. Prepucavanja sa komšilukom nisu u prvom planu, a njihovo mesto zauzela su unutrašnja trvenja, možda čak i zanimljivija od ovih regionalnih. Ako baš moramo da biramo. Jer, realno, kad se naši poglavari prepucavaju sa Bošnjacima, Hrvatima, Crnogorcima ili Albancima, svi znaju da je to jalovo mačevanje mlohavim… argumentima kroz tarabu i da od toga nema ništa. S druge strane, kad se usred vrelih letnjih dana pokače bivši zamenik gradonačelnika i sadašnji gradonačelnik Beograda, e tu nam se uši načulje. A ako predsednik države Aleksandar Vučić sazove vanrednu konferenciju za štampu da bi odgovorio jednom sajtu, tada smo se već čitavi pretvorili u uho. 

Ako niste ispratili dešavanja, ukratko, Aleksandar Šapić je imao burno obraćanje posvećeno stranačkom kolegi Goranu Vesiću. Bilo je tu svega, pominjani su pacovi, gej lobiji, plaćenici, televizijske voditeljke koje se valjaju po studiju, jedino nije bilo objašnjenja zašto je Šapić baš sada odjednom odlučio da se obrati Vesiću i kaže mu sve ono što, izgleda, već godinama taji duboko u sebi. Ćutao je, kaže, zbog mira u kući, ali više ne može, prevršilo je svaku meru, i neće više da ćuti. Ne samo Vesiću, već nikome. 

Sva sreća pa Vučić na kineskoj tabli nije crtao kako izgleda telefonski poziv iz Srbije ka Rusiji. Bilo bi to previše na ovu vrućinu. A možda samo, nakon ispadanja Srbije sa EP u fudbalu, ima viška slobodnog vremena koje može da potroši i na vanredne konferencije za novinare

Predsednika Vučića je, sa druge strane, pogodilo što je sajt nova.rs objavio da mu se predsednik Rusije Vladimir Putin u poslednje vreme tri puta nije javio na poziv, pa je našao za shodno da sazove konferenciju i da objasni, da narod razume, da se njemu predsednik Putin javi baš svaki put kad ga pozove. Neobično je da, reagujući na tekst u kom se navodi da je do zahlađenja odnosa sa ruskom braćom došlo nakon što je otkriveno da nam izgleda i nisu baš tolika braća, jer drugoj braći, Ukrajincima, Srbija šalje naoružanje kojim tuku po prvoj braći, predsednik nije našao za shodno da podrobnije objasni taj deo o izvozu oružja u Ukrajinu, ali se naširoko bavio upravo (ne)uzvraćenim pozivima.

Ne zna se da li je neko istraživanje pokazalo da ovdašnji fanovi Vladimira Putina neće da zamere slanje naoružanja Ukrajincima, ali hoće ako je neki Vučićev poziv ruskom predsedniku ostao da visi u vazduhu, ali po hitnosti konferencije i uznemirenosti Vučića svašta bi se moglo zaključiti. A možda samo, nakon ispadanja srpske reprezentacije sa Evropskog prvenstva u fudbalu, ima viška slobodnog vremena i ne zna na šta da ga utroši, a vanredna konferencija je uvek dobra varijanta. 

Sva sreća pa nije poneo kinesku tablu da nam na njoj crta kako izgleda telefonski poziv iz Srbije ka Rusiji. To bi bilo baš previše na ovu vrućinu. I dobro je da će narednih dana i nedelja biti sve toplije i toplije, jer konflikti i tenzije na vrućini dokazano slabije rade. Leto je tu i trebalo bi ga iskoristiti na najbolji mogući način. Neka većini u narednom periodu najveća tenzija bude da li da izaberu hladan nes ili ceđenu pomorandžu sa kišobrančićem dok se čvare na plaži.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

21 komentar
Poslednje izdanje