shutterstock 2268772859
Foto:shutterstock Stokkete;
Iza ekrana 17

Politika za ljude, stvorena veštačkom inteligencijom – slučaj kandidata AI Stiva

Izdanje 17
1

U momentu kada publika širom sveta prati izbore za budućeg američkog predsednika, uglavnom zbunjena i razočarana ponudom, možda ne iznenađuje što je na nekim drugim izborima pred glasače stavljena i opcija kandidata „proizvedenog“ veštačkom inteligencijom

Slušaj

Stiv Endekot, predsednik kompanije za veštačku inteligenciju Neural Voice, kandidovao se za mesto u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, ali njegovu kampanju vodi avatar po imenu AI Stiv. Endekot, koji će se pojaviti na glasačkom listiću zajedno sa drugim kandidatima u izbornoj jedinici u Brajtonu, sebe opisuje kao „pravog političara koji ulazi u parlament“, ali koga „kontroliše moj kopilot“, AI Stiv.

Osnovna ideja je upotreba veštačke inteligencije za stvaranje političara koji je stalno dostupan biračima, koji spremno sluša njihove probleme i ideje, a svoje političke odluke oblikuje isključivo u skladu sa stavovima građana.

Sa kandidatom AI Stivom birači mogu direktno da stupe u kontakt preko njegove veb-stranice, mogu mu postavljati pitanja, a avatar vođen veštačkom inteligencijom odgovara oslanjajući se na svoju bazu znanja. Ako AI Stiv naiđe na pitanje o temi za koju njegova stranka još uvek nema politiku, biće sprovedeno istraživanje, koje će uključiti glasače onlajn i podstaći ih da predlože politiku. Različite opcije na sajtu podstiču glasače da se izjasne o različitim temama vezanim za politiku, ekologiju, uređenje društvenog života u lokalnoj zajednici.

Foto-robot robota-političara

Na taj način, AI Stiv prikuplja stavove, razmišljanja i ideje potencijalnih glasača koje će, možda, u budućnosti pretočiti u konkretnije političke ciljeve. Prema Džeremiju Smitu, suosnivaču kompanije Neural Voice, AI Stiv može da vodi do 10.000 razgovora odjednom. „Ključni element je stvaranje sopstvene baze podataka, sa stavovima i podacima klijenata odnosno građana“, kaže Smit. Takođe, AI Stiv na svojoj veb-adresi posetiocima daje mogućnost da se aktivnije uključe u različite oblike kampanje. Posetioci sajta mogu postati tzv. kreatori koji će AI Stivu pomoći da formuliše smernice svoje politike, a mogu biti i samo „validatori“ koji će angažmanom od par minuta nedeljno moći da budu neka vrsta evaluatora različitih političkih ideja.

Stivu Endekotu ovo nije prvi put da pokušava da se probije na političku scenu – 2022. godine bio je kandidat konzervativaca na lokalnim izborima, ali bez uspeha. Ovog puta, njegov projekat privukao je značajniju pažnju medija, ali i građana. „Ljudi su tokom svog prvog razgovora sa AI Stivom zapanjeni koliko je pričljiv i koliko realno ljudski zvuči. On na pitanja odgovara za 0,36 sekundi, što ga čini mnogo bržim od većine političara“, rekao je Endekot u svom LinkedIn postu.

Ukoliko mu glasači daju poverenje, AI Stiv će biti prvi političar kog je generisala veštačka inteligencija, kaže Endekot, koji navodi da će u lokalnu skupštinu ući u fizičkom obliku, ali će glasati o politikama na osnovu informacija koje prima njegova onlajn platforma. Iako priznaje da očekuje razmimoilaženje između svojih ličnih političkih stavova i preferencija od onih koje će se oblikovati na platformi AI Stiva, uverava da će u skupštini glasati isključivo u skladu sa odlukama koje je oblikovala komunikacija glasača i veštačke inteligencije.

Partija Smarter, koja će biti nosilac ideja AI Stiva, u procesu je registracije, a slogan kojim se promoviše je „Politika za ljude od strane ljudi“. Rezultati glasanja biće poznati nakon izbora 7. jula, a ovaj neobičan eksperiment zapravo skreće pažnju na pitanja o ulozi AI u politici, budućnosti angažovanja birača i odgovornosti političara spram stavova koje zastupaju u demokratskim sistemima potpuno digitalizovanih društava.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

1 komentar