1715969792785
Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Sudar vozova u železničkom tunelu

Sreća u nesreći i gluposti

Izdanje 11
0

Sistem tunela ispod Beograda projektovan je za transport putnika, a ne i za prolazak teretnih vozova koji neretko prevoze i opasne materije

U subotu 17. maja, dogodio se sudar putničkog i teretnog voza blizu izlaza iz tunela kod Pančevačkog mosta. Povređene su četiri osobe, a njih još devet evakuisano je u spasilačkoj akciji vatrogasaca i pripadnika MUP-a. Vozila Hitne pomoći nisu mogla da priđu mestu nesreće. Ne čekajući rezultate istrage Komisije Infrastruktura železnice, ministar saobraćaja Goran Vesić objavio je da je za udes kriv „ljudski faktor“, odnosno – mašinovođa Beovoza, budući da je prošao kroz crveno svetlo i udario u tereni voz koji je čekao dozvolu za polazak. I Vesić i ministar policije Ivica Dačić naglasili su da je sreća što nije bilo mrtvih.

Tek je Narodni pokret Srbije skrenuo pažnju javnosti na srž problematike: sistem tunela ispod Beograda projektovan je za transport putnika, a ne i za prolazak teretnih vozova što neretko prevoze i opasne materije ka hemijskim postrojenjima u Pančevu. Odstupanje od propisa i zdrave pameti, uzrokovala je izgradnja Beograda na vodi, zbog čega je teretna pruga ispod Kalemegdana uklonjena, a sav tranzit preusmeren na Beogradski železnički čvor. Dobrim delom podzeman.

1715969090717
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takođe, vračarski tunel nema saglasnost za upotrebu ni za jednu vrstu transporta jer ne postoji mogućnost intervencije vatrogasno-spasilačkih ekipa ukoliko bi se opasni (otrovni, zapaljivi, eksplozivni) teret ovde izlio. Nije moguća ni bezbedna evakuacija putnika u slučaju požara jer vatrogasna vozila ne mogu da priđu ni stanici Vukov spomenik, dok prikladna, a neophodna oprema izostaje.

Da se nadalje ne bismo uzdali u sreću, treba implementirati predviđene standarde na ovoj ruti, ili kompletan transportni saobraćaj izmestiti iz Beograda. Ali, to bi poremetilo planove vrha naše vlasti, čiji su prioriteti drugačiji.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje