1622403198 DSC 0878 scaled 1
Boris Begović Foto: Ivan Dinić/Nova
Polemika: Odgovor Borisa Begovića Dejanu Gavriloviću, predsedniku Efektive

Efektiv(i)na neistina

10

Poslednji odgovor predsedniku Udruženja građana Efektiva u polemici koja je pokrenuta zbog kolumne „Zašto je isti proizvod skuplji u Srbiji nego u Nemačkoj“

Zahvaljujem redakciji Radara zbog toga što je u celosti objavila dopis g. Dejana Gavrilovića kao reakciju na moj tekst Dvadeset efektiv(i)nih pitanja. Čitaoci su, stoga, imali priliku da se sami uvere u svu nepristojnost, uličarski stil i nepismenost tog dopisa.

S tim u vezi, nemam ništa da dodam, još manje da odgovaram na pitanja koja mi je postavio g. Gavrilović. Jedino želim da čitaocima skrenem pažnju na moje pitanje broj 20 (nisam ga slučajno ostavio za kraj): „Da li ste u kampanju protiv moje supruge Danice Popović oktobra 2019. godine u tabloidima, koja je uključivala i uličarsko obraćanja sa ‘ti’ osobi koju ne poznajete, pokrenuli po nalogu zvaničnika Srpske napredne stranke, koji su Vas ucenili objavljivanjem, u tim istim tabloidima, informacija o Vašim vezama sa advokatskim kancelarijama?“

Na to pitanje g. Gavrilović odgovara: „U oktobru 2019. na našim društvenim mrežama, gde to i dalje stoji, objavili smo pitanja za profesorku Popović, jer na ista nije htela da odgovori na tribini na Filozofskom fakultetu. Mediji su to prenosili po svom nahođenju.”

Nije tačno! Ne samo da je ovakav odgovor g. Gavrilovića izbegavanje odgovora na moje pitanje da li je nešto učinio po nalogu zvaničnika Srpske napredne stranke – što je veoma indikativno – nego to što je g. Gavrilović napisao ne odgovara lako proverljivim činjenicama. Tabloid Kurir je 25. oktobra 2019. godine objavio tekst pod naslovom: „Udruženje Efektiva proziva profesorku: Danice, odakle ti 400.000 švajcaraca za stan?“. Jedini sagovornik Kurira za taj članak bio je – g. Gavrilović. Te „… priča Gavrilović za Kurir“, pa onda „… kaže Gavrilović za Kurir“. Nisu, dakle, mediji „po svom nahođenju“ prenosili sadržaj sa društvenih mreža Efektive, nego je lično g. Gavrilović u Kuriru, u to vreme jednom od glavnih medija vladajuće stranke, uz očigledan dosluh tog glasila, biranim uvredama, vodio kampanju protiv moje supruge. Ukratko, g. Gavrilović ne govori istinu. Kraj bilo kakve rasprave!

Ovim završavam ono što sam želeo da saopštim čitaocima Radara i javnosti.

Odluka kolegijuma Radara

Na kolumnu profesorke Danice Popović „Zašto je isti proizvod skuplji u Srbiji nego u Nemačkoj“, objavljenu na sajtu Radara 20. maja, reagovao je Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja građana Efektiva, koji je u svom odgovoru (Efektiva nije pozivala na bojkot kupovine namirnica) pomenuo i njenog supruga. U međuvremenu profesorka Popović odustala je od dalje polemike, a u nju se uključio profesor Begović (Dvadeset efektiv(i)nih pitanja).

Usledila je međusobna prepiska na relaciji Begović-Gavrilović (Efektiva je mnogima pomogla u sporovima sa bankama), a kolegijum Radara procenjuje da nastavak te polemike nije u javnom interesu, te ih upućuje da, ukoliko žele, raspravu nastave na društvenim mrežama. Begović je dobio priliku da poslednji odgovori samo samo zato što ga je prethodno, kao „supruga profesorke Popović“ u jednom od prethodnih reagovanja pomenuo predsednik Udruženja Efektiva i to je u medijskim polemikama uobičajena praksa.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

10 komentara
Poslednje izdanje
profimedia 0366081890
| Kultura | 1

Izbor urednika: Albahari, Sungazer, superheroji i superzločinci

Magazini: Kraj sna Od početka rata u Ukrajini poginulo je četiri stotine šezdeset dvoje ukrajinskih sportista i trenera. Neki od njih su sanjali da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu – reči su kojima je urednik Matijas Kale najavio naslovnu temu nedeljnika Wochentaz, specijalnog subotnjeg izdanja nemačkog dnevnog lista Die Tageszeitung. Mihajlo Pantić: Albahari Izdavačka […]