Aleksandar Obradovic foto nemanja jovanovic nova rs 2
Aleksandar Obradović Foto:Nemanja Jovanovic/Nova.rs
Pet godina od korupcijske afere Krušik

Progon uzbunjivača i nagrađeni akteri

Izdanje 29
0

Uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje je pod istragom. Aleksandar Vučić je učvrstio vlast. Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin su zamenili funkcije, a Nebojša Stefanović uživa u luksuzu. Privatne firme Slobodana Tešića obaraju rekorde zarada, a Krupnik i dalje posluje sa Krušikom. Čak su u Saudijskoj Arabiji osuđeni oficiri koji su trgovali oružjem iz Krušika

Gde se danas nalazi srpsko društvo najbolje pokazuje gde se posle pet godina nalazi uzbunjivač iz državne valjevske fabrike Krušik Aleksandar Obradović, a gde državni funkcioneri i njima bliski povlašćeni trgovci oružjem umešani u ovu aferu. Obradović, koji je tajno uhapšen 18. septembra 2019. i dalje je pod sramnom istragom Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, koja stoji u mestu godinama. Istovremeno je sve vreme i pod suspenzijom u Krušiku. S druge strane, državni funkcioneri su ili napredovali ili uživaju u ekonomskom blagostanju sumnjivog porekla, a povlašćeni privatni trgovci su nastavili da posluju na isti način sa srpskim fabrikama oružja. Tužilaštvo za organizovani kriminal je krajem 2019. nakon više napisa o korupciji u Krušiku saopštilo da je pokrenulo predistragu o poslovanju privatnih trgovaca sa ovom fabrikom. Međutim, do danas se ništa nije desilo.

Čak je u Saudijskoj Arabiji povedena prva istraga protiv četvorice njihovih visokih vojnih oficira od kojih su neki povezani sa Krušikom i nabavkom oružja iz Srbije, o čemu do sada nije ništa objavljivano u Srbiji, ali su o tome izveštavali strani mediji. Oni su kasnije dobili i drastične kazne. Po kraljevskom dekretu u Saudijskoj Arabiji na udaru se našao Alhasan Muhamed Abdulkarim (Alhassan Muhammad Abdulkareem) , koji je, kako su otkrili Panamski papiri, imao firmu Larkmont LTD na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Ta firma je sa preduzećem GIM, za koju je posredovao sada pokojni Branko Stefanović, otac nekadašnjeg ministra policije i odbrane Nebojše Stefanovića, izvozila oružje Krušika i Zastava oružja u Saudijsku Arabiju. Upravo je Alhasan Muhamed Abdulkarim, tada kao predstavnik firme Rinad Al Džazira iz Rijada, bio u delegaciji koja je posetila Krušik maja 2017. sa Brankom Stefanovićem. U toj delegaciji, kao predstavnik rijadske firme, bio je i Čarani Čadi (Chaarani Chadi), kome je nakon objave Panamskih papira blokirana imovina u Kanadi, jer je i njihov državljanin.

image copy
Foto: Privatna arhiva

Sporni ugovori sa Krušikom

Vlastima omiljeni trgovac oružjem Slobodan Tešić, koga je u velike poslove kao ministar odbrane uveo Aleksandar Vučić, pod sankcijama je SAD i Velike Britanije, dok je u Srbiji njegov biznis od afere Krušik došao do neslućenih visina. Uzbunjivač Obradović je otkrio dokumenta da je pet Tešićevih firmi, koje su sada pod sankcijama SAD i Britanije, imala najviše spornih ugovora sa Krušikom potpisanih od avgusta 2015. do marta 2019. Te Tešićeve firme su sa Krušikom potpisale 14 ugovora, vrednih više od 72 miliona dolara i 5,86 miliona evra. Dok je Obradović i dalje pod istragom, Tešić je u Srbiji nesmetano dobijao rekordne poslove. U Radaru od 30. aprila 2024. u tekstu „Jači od države“ pisali smo kako su samo tri preduzeća pod kontrolom Tešića u 2023. imala daleko veći izvoz, čak za 60 odsto, od nekadašnjeg giganta, državnog Jugoimporta. Naime, preduzeća koja se vezuju sa Tešića – Valir, Sofag i Zenitprom imala su izvoz veći od 12 milijardi dinara ili oko 102 miliona evra, dok je u istom periodu Jugoimport izvezao oružje i vojnu opremu vrednu nepunih 7,5 milijardi dinara ili 63,8 miliona evra.

Dok je Obradović i dalje pod istragom, Tešić je u Srbiji nesmetano dobijao rekordne poslove. Samo tri preduzeća pod kontrolom Tešića u 2023. imala su daleko veći izvoz, čak za 60 odsto, od nekadašnjeg giganta, državnog Jugoimporta

Sa sumnjivim poslovanjem u kojima su ostvarivali ogromne zarade nastavila je i privatna firma Krupnik, koja je imala nekoliko sumnjivih ugovora sa Krušikom, a koje je otkrio Obradović. Na primer, samo je 8. juna 2016. Krupnik sa Krušikom potpisao tri komisiona ugovora, ukupne vrednosti blizu 77 miliona dolara. U tekstu „Pekarov novi recept za otimačinu“ od 4. jula 2024. Radar je otkrio kako je Krupnik po novim ugovorima 2021. i 2022. ponovo oštetio Krušik za više od 5,4 miliona dolara. Toliko je Krupnik više naplatio krajnjem kupcu nego što je isplatio Krušiku za municiju, jer je razliku u ceni zadržao za sebe, što nije dozvoljeno. Uspon Krupnika kreće upravo od 2014, kada, kako je otkrio Obradović, počinju i sumnjivi poslovi. Tada je nominalni vlasnik postao 29-godišnjak Milan Simović, čija je jedina referenca u svetu biznisa do tada bila to što je par meseci bio suvlasnik pekare Pepi peciva 10 u Beogradu.

Krusik foto Damir Banda Ministarstvo odbrane 5
Krušik Foto: Damir Banda/Ministarstvo odbrane

Neki od ugovora koje je Obradović otkrio pokazuju da su povlašćeni privatni trgovci, bliski vlastima, plaćali Krušiku mine po ceni koja je manja od troškova proizvodnje tih istih mina.

Privatne firme porodice Mladena Petkovića, koji je bio direktor Krušika pa Zastava oružja, nastavile su sa poslovanjem i zadržale su brojne nekretnine stečene u vreme njegovog desetogodišnjeg direktorovanja državnim firmama. Petković, koji je bio funkcioner u opštini Zemun ispred SNS-a, od 2014. pa do kraja 2018. bio je direktor Krušika, kada je prekomandovan za direktora Zastava oružja, što je bio do maja 2023. Posledice vremena direktorovanja su bile da su obe državne fabrike doživele kolaps i rekordne gubitke. Petković je kratko, od 2013. do januara 2014, bio i direktor preduzeća Kovački centar, čiji su vlasnici sa 51 odsto Jugoimport i AD Krušik sa 49 odsto.

Istraga protiv Obradovića koja nema kraja

Preduzeće Mavia, koje se vodi na ime Petkovićeve supruge Aleksandre Petković, osnovano 2012, od 2015. do 2017. godine uvećalo je prihode 150 puta. Profit Mavie u 2017. i 2018. bio je 1,08 miliona evra ili 937 puta veći nego 2014. i 2015. Ovo preduzeće od 2019. uglavnom beleži pad prihoda, pa je prošle godine imalo ukupne prihode od 16,5 miliona dinara i neto dobitak od 12.460 evra. Procenjeni kapital Mavie je 1,8 miliona evra. Ćerka firma Graphene group D.O.O, čiji je vlasnik takođe Aleksandra Petković od osnivanja maja 2017, sa sadašnjim kapitalom od 177.164 evra imala je 2023. neto dobitak od 159.907 evra. Najmlađa firma osnovana februara 2019. PDS International, čiji je stopostotni vlasnik umesto supruge od 2023. sam Mladen Petković, za tu 2023. je zabeležila neto gubitak od 2.270 evra. Firme supruge nekadašnjeg direktora Кrušika i Zastava oružja dobijale su unosne poslove na državnim projektima, poput Beograda na vodi i Кoridora 11.

Aleksandar Obradovic foto dragan mujan nova rs
Aleksandar Obradović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Za to vreme protiv uzbunjivača Obradovića trajala je i traje istraga u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal kojim rukovodi Branko Stamenković. Ovaj tužilac je od tada značajno napredovao, jer je osim ove funkcije, izabran maja 2023. za predsednika Visokog saveta tužilaštva, koji odlučuje o karijernim sudbinama tužilaca Srbije.

Ministari unutrašnjih poslova i odbrane, kao i direktor BIA – institucija koje su davale saglasnost za sumnjiv izvoz oružja, uglavnom su ostajali na funkcijama. Osim Nebojše Stefanovića. BIA tada pod Bratislavom Gašićem i MUP pod Stefanovićem, sproveli su hapšenje uzbunjivača Obradovića. Stefanović je bio ministar policije od 2014. pa do 2020, a zatim do 2022. ministar odbrane. Od silaska sa državne funkcije bio je kratko izložen progonu režimskih medija, koji je u međuvremenu prestao, a on nije prestajao i pre toga i nakon toga da hvali Aleksandra Vučića. Od tada je obilazio odbore SNS-a, a poslednji javan istup bilo je njegovo venčanje u luksuznoj vili u Grčkoj. Gašić je bio samo 14 meseci bez funkcije nakon javnog seksističkog ispada. Bio je ministar odbrane od 2014. do februara 2016, pa je sada to ponovo od maja 2024. Direktor BIA je bio od maja 2017. pa do 2022, a ministar unutrašnjih poslova od 2022. do 2024. Ministar odbrane, u vreme takođe spornog poslovanja Krušika, od juna 2017. do oktobra 2020. bio je Aleksandar Vulin. On je zatim naredne dve godine do oktobra 2022. bio ministar policije, pa godinu dana do kraja 2023. direktor BIA. Od početka maja 2024. je potpredsednik Vlade Srbije. Vulin je od jula 2023. pod sankcijama SAD, a u obrazloženju se navodi između ostalog: „Vulin je održavao odnos na obostranu korist sa srpskim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica.“ Slobodan Tešić, čije su firme imale sumnjive poslove sa Krušikom, od 2017 je pod sankcijama SAD, koje su proširene na više njegovih preduzeća i saradnika 2019. godine.

1634037437 sajam naoruzanja Foto goran srdanov nova rs 23 scaled 1
Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić, Sajam naoružanje Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga srpski ministri i premijeri zovu „šefe“, uveo je Tešića u velike poslove, o čemu svedoči fotografija iz 2013. sastanka sa libijskom delegacijom na kojoj se vide i njih dvojica. Proganjajući drugog Aleksandra – Obradovića, Vučić je sa mesta predsednika ne samo negirao bilo kakvu korupciju, nego je prozivao i vređao uzbunjivača, a čak i njegovu majku. Ostale su zabeležene Vučićeve antologijske izjave u pokušaju odbrane neodbranjivog: „Šta je to GIM“ i „Pa šta“.

Vlastima omiljeni trgovac oružjem Slobodan Tešić, koga je u velike poslove kao ministar odbrane uveo Aleksandar Vučić, pod sankcijama je SAD i Velike Britanije, dok je u Srbiji njegov biznis od afere Krušik došao do neslućenih visina

Zato se u slučaju uzbunjivača Obradovića vide ogoljeni autokratski režim i zarobljenost institucija, koje uopšte ne razmatraju neoborive dokaze koje je on izneo. Neotkriven je tako postao i koruptivni princip ovog režima. Sadašnja vlast progoni one koji, kao Obradović, ukazuju na korupciju i štiti i nagrađuje one koji čine korupciju. Obradović ne daje izjave za medije, ali se može videti na protestima nezadovoljnih građana i skupovima podrške ljudima koji su progonjeni kao on, poput policajke Katarine Petrović.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje