Nis konstitutivna sednica 12 copy
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic
Niš konačno dobio vlast

Pata karte naprednjacima

Izdanje 23
32

Konstitutivna sednica završena je tako što je svaki pokušaj opozicije da odbornike SNS-a „privedu Poslovniku“, okončan tako što su oni uradili sve što su naumili. Ali šta ako se bar jedan od njih usudi da dobije stomačni virus ili ode na more? Ponovljeni izbori, ipak

Na početku behu oštri povici: Neće to više moći tako, od sada ćete morati da radite po zakonu!, a na kraju umorna, noćna ćutnja o „nezakonitim“ odlukama, scenario je ponašanja opozicije na maratonskoj konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša, na kojoj je svaki njen pokušaj da naprednjake i njihove prijatelje „privedu Poslovniku“ okončan tako što su oni uradili sve što su naumili.

U prvim satima ove sednice, u ponedeljak 12. avgusta ujutru, izgledalo je da svi putevi vode do ponovljenih izbora, i to uskoro, jer se belodano videlo koliki su problem „pata karte“ između odbornika koalicije oko Srpske naredne stranke i Ruske stranke, sa jedne, i odbornika opozicije, sa druge strane. Izuzev ukoliko takav problem ne bude „rešen“ preletanjem nekih odbornika opozicije kod naprednjaka, za koje im je, po rečima dr Dragana Milića, nosioca istoimene liste, nuđeno i do 200.000 evra. Samo dvadesetak časova kasnije, sledećeg jutra oko pola pet, činilo se da bi ti izbori mogli i da pričekaju, pošto su oni koji 12 godina upravljaju Nišem jasno demonstrirali na šta su spremni da takvu „odgovornost“ sačuvaju.

Naprednjačko bustovanje

Prema odluci Gradske izborne komisije, koaliciji oko SNS je nakon junskih lokalnih izbora pripalo 30 gradskih odborničkih mandata, listama GG Dr Dragan Milić, Biramo Niš, Ujedinjeni – Nada za Niš i Kreni-promeni, koje su u kampanji nastupale kao opozicija, takođe 30, a Ruskoj stranci jedan mandat. Odluka je omogućila naprednjacima da uz pomoć Ruske stranke, sa jednim odbornikom prednosti, formiraju vlast. Opozicija je izgubila sve postupke koje je pokrenula pred GIK i Višim sudom, u nastojanju da dokaže svoju „pobedu“.

1717583297 FIL 2894 01 scaled 1
Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Sram vas bilo!“, poručivala je u ponedeljak ujutru odbornica Biramo Niš Dragana Milutinović, objašnjavajući kako je, iznova i iznova, „prekršen Poslovnik“. Predsedavajuća Skupštini Mirjana Lepajne, najstarija odbornica, koja se u poslu koji joj je zapao teško snalazila, umela je da preporuči nezadovoljnicima da se obrate Upravnom sudu, usput im izričući opomene i pretnje da će ih izbaciti. Njeno olako prelaženje preko „kršenja Poslovnika“ bustovano je iz odborničkih klupa koje su zauzeli naprednjaci povicima: „Idemo, Miro!“

U nastavku sednice opozicija je imala priliku da nauči kako ne mora da se glasa za usvajanje dnevnog reda, ili kako 30 odbornika može da postane neophodnih 31, ili kako kandidati za odbornike nekada imaju a nekada nemaju pravo glasa. Odbornici iz vlasti su pak mogli da vide kako opozicija glasa za jednu odluku, tražeći da u zapisnik uđe napomena da su svoj glas dali drugoj.

Konstitutivna sednica je, inače, započela nekom vrstom incidenta, kada je predsedavajuća odbila da da reč odbornicima iz koalicije Biramo Niš, koji su reklamirali povredu Poslovnika Skupštine grada zbog toga što nije usvojen predloženi dnevni red. „S obzirom na to da nije usvojen, on ne postoji“, rekli su oni. „Pošto vaši odbornički mandati još nisu verifikovani, vi ste samo kandidati za odbornike, i nemate pravo da glasate za bilo koju tačku“, podučila ih je ona.

Oni su preko odluka Gradske izborne komisije silom nametnuli svoju većinu u Skupštini grada, iako je i GIK priznala da četiri opozicione liste imaju 3.350 glasova više

Dragan Milić

Povoljniji tretman imao je, međutim, odbornik liste Aleksandar Vučić – Niš sutra, Bratislav Ćirković, koji je „zamenio“ odbornicu sa te liste Slavicu Aleksić, jer je ona promenila prebivalište. Ćirković je glasao, i to za potvrđivanje sopstvenog mandata, iako je bio kandidat za odbornika, čime je naprednjačko-ruskoj većini obezbeđen 31 glas. Neposredno pre verifikacije njegovog mandata prozivkom je utvrđeno da se u sali nalazi 60 odbornika, a odmah potom je svih 30 odbornika opozicije napustilo sednicu, u znak protesta što su nadležne službe Skupštine „brojale“ čas 60 a čas 61 odbornika, iako niko nije došao ili otišao iz sale.

Nis konstitutivna sednica 9 copy
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic

Predsedavajuća Lapajne je, prethodno, na glasanje stavila odluku o verifikaciji 60 odbornika koja je doneta na osnovu rešenja Gradske izborne komisije, a ne odluku koja bi trebalo da se donese na osnovu izveštaja Verifikacionog odbora Skupštine grada. Bitna razlika između tih odluka je što različito „vide“ odbornika Ruske stranke Tihomira Perića. U odluci donetoj na osnovu rešenja GIK navodi se da je Perić odbornik, dok u izveštaju Verifikacionog odbora, u kojem je opozicija imala većinu, on ne postoji. Uprkos tome, opozicioni odbornici glasali su „za“ odluku koja je stavljena na glasanje, u kojoj se navodi Perićevo ime, uz napomenu da zapravo glas daju nepostojećoj odluci na osnovu izveštaja Verifikacionog odbora, u kojoj njega ne bi bilo.

Problemi sa predsednikom

Prema Poslovniku, Skupština grada potvrđuje mandate izabranim odbornicima na osnovu izveštaja Verifikacinog odbora. Takođe, navodi Poslovnik, u glasanju „mogu učestvovati i kandidati za odbornike kojima su mandati dodeljeni u skladu sa zakonom i koji imaju uverenje Gradske izborne komisije da su izabrani“.

Nis konstitutivna sednica 11 copy
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic

Problem je nastao i prilikom izbora Igora Novakovića, drugog na listi Aleksandar Vučić – Niš sutra i funkcionera Socijalističke partije Srbije, za predsednika Skupštine. Za njega je glasao 31 odbornik, ali većina članova Verifikacione komisije, njih petoro od devetoro, svi iz redova opozicije, odlučila je da „nije izabran“ jer je povređena tajnost glasanja, suprotno Poslovniku Skupštine grada, pošto su „odbornici glasali mimo paravana, izloženi kamerama i u prisustvu trećih lica“. Predstavnici manjine u Verifikacionoj komisiji su, međutim, za govornicom saopštili da je Novaković izabran sa 31 glasom „za“, predsedavajuća Lapajne uzviknula je „Bravo! Čestitam predsedniku na izboru!“, a Novaković je pročitao svoj „prvi govor, kao predsednik“, afirmativno ocenjujući rezultate aktuelne vlasti.

Vlast je dobro naučila da u sistemima koji nisu demokratski etablirani, ima nešto jače od zakona – silina u nastupu, arogancija i infantilni svađalački zanos

„Oni su preko odluka Gradske izborne komisije silom nametnuli svoju većinu u Skupštini grada, iako je i GIK priznala da četiri opozicione liste imaju 3.350 glasova više. Sada u Skupštini grada nastavljaju da siluju zakon i građane Niša, odlukama na ’oruk’ i nekom hokus-pokus i Dejvid Koperfild matematikom“, rekao je Dragan Milić. Igor Novaković je, pak, „pod punom krivičnom i moralnom odgovornošću tvrdio da je dnevni red sednice u skladu sa zakonom“ i kazao da sa opozicijom „želi dobre i konstruktivne odnose“. Odbornici iz Biramo Niš su najavili da će protiv svih problematičnih odluka na konstitutivnoj sednici „podneti prigovore, žalbe i tužbe“.

Sociolog Đokica Jovanović, univerzitetski profesor u penziji, ocenjuje da Skupština grada Niša, u ta dva dana, a posle mnogo, mnogo godina, „nije bila mesto samohvalisanja i napadnog, malograđanskog ispoljavanja obožavanja spram genijalnog vođe i njegovog ’dela’“. On kaže da su se u njoj, u gluvo doba noći, čuli glasovi razuma.

„Posle dugo vremena je došlo do sudara dveju strana istovetne snage. U političkom pogledu, to je dobro. Bilo je, naizgled, obaranja ruku – pa ko je jači. Jedan od prvih utisaka je da je opozicija krenula naoružana zakonima i propisima. drugim sredstvima nije raspolagala. Nadam se da su svesni da vladajući bašibozuk zna za zakone, ne cepa ih, ali se ponaša spram sile i snage. Vlast je, sa druge strane, dobro naučila da u sistemima koji nisu demokratski etablirani, ima nešto jače od zakona – silina u nastupu, arogancija i infantilni svađalački zanos – ma, ne čujem te“, kaže Jovanović.

Ako je kosmos, kako kažu antički filozofi i današnji astronomi, nastao iz haosa, sve ovo je obećavajući znak, koji doduše visi o tankom, tankom koncu, dodaje on.

„Da podsetim – svaki odgovoran građanin ne veruje ni državi ni vlasti na reč, a još manje u obećanja. Dokle god znaju da ozbiljno sumnjamo u njihov stručni i moralni integritet, političari će osećati da imaju, od čelične žice, čvrste uzde u ustima. Ako hoćemo, kakvu-takvu, demokratiju, drugačije i ne biva. Bilo bi dobro da niška skupština stidljivo stane bar jednim stopalom na taj drum“, kaže on. 

Skupština je, takođe, izabrala gradonačelnika, Dragoslava Pavlovića, kao i njegovog zamenika i gradske većnike. Pavlović je izneo krajnje ambiciozni ekspoze, (pre)pun auto-puteva, koridora, brzih pruga, železničkih obilaznica, a pre svega „brige o našim građanima“, na čemu je inače insistirao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zamerajući niškim naprednjacima manjak takve brige. Opozicija nije previše kritikovala njegov izbor, ali je govorila o katastrofalnom učinku i korupciji prethodne gradonačelnice, Dragane Sotirovski. Za izbor Pavlovića glasao je 31 odbornik. A šta ako se bar jedan od njih usudi da dobije stomačni virus ili ode na more? Ponovljeni izbori, ipak?

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

32 komentara
Poslednje izdanje