sns spens 19052024 0416 copy
Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Njuznet, Nenad Milosavljević

Acina šarenica ili kako predsednik sve pogađa kao Piksi taktiku na Euru

Kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa sobom ponese tablu, odmah se zna da neće biti dobro. Nekada je na njoj crtao rast BDP-a i poneki auto-put kako bi ilustrovao koliko kidamo, recimo Nemačku, u svemu. A danas kad uprti tablu na leđa i pojavi se u nekom studiju, to znači samo jedno – kreće Acina šarenica.

Ako ne znate šta je Acina šarenica, recimo da je to jedna mešavina Nostradamusovih i Tarabićevih proročanstava uživo, na sreću uglavnom pogrešnih, standardnih teorija zavera o globalnoj zaveri protiv Srba i legendarne emisije Posle 2000, u kojoj su devedesetih godina predstavljana naučna i tehnološka dostignuća koja nas čekaju u bliskoj budućnosti.

Kroz poslednju epizodu Acine šarenice provejavala je pesimistična najava da ćemo svi d` izginemo od globalnih nemira, velika eskalacija samo što nije, jer on ima informacije koje obični smrtnici nemaju, ne bi on pričao bez veze nešto što nema veze sa istinom. Dobro, desi se ponekad, kao kad nam je onomad pričao da će se desiti novi Staljingrad i da će to biti globalna katastrofa ili kad je pričao da ćemo crći od hladnoće i da je sledeća zima ko živ, ko mrtav, a to ispade najtoplija zima otkad se meri temperatura u svetu. Ali, znate šta, ko mnogo prognozira, mora nekad i da omaši, podmetnuli mu mangupi poluinformacije, ali inače pogađa ko Piksi taktiku na Evropskom prvenstvu, nema greške.

Dodajmo tome i podlo smišljene i dobro koordinisane napade sa svih strana na nas koji nismo nikome ništa nikad, ali svi žele da nas unište, jer smo najbolji u svemu. A kad nas ne bi napadali, ko zna koliko bismo tek onda bili najbolji i baš zato je predsednik dobar deo poslednje šarenice posvetio svim onim neverovatnim projektima koje ćemo da radimo uprkos svim napadima i saplitanjima, jer samo radom se može odgovoriti neprijateljima koji nikada ne spavaju.

Acina šarenica svojevrsna je mešavina Nostradamusovih i Tarabićevih proročanstava uživo. A ko mnogo prognozira, mora nekad i da omaši. Inače, predsednik pogađa ko Piksi taktiku na Evropskom prvenstvu u fudbalu, nema greške

Dobar deo nastupa bio je posvećen upravo onome što ti naši neprijatelji najviše mrze, a to je razvoj Srbije, ovog puta kroz projekat Ekspo 2027. I biće tu svašta, od nacionalnog stadiona, preko letećih taksija i cirkusa (legolend nam je preskup) pa sve do akvarijuma i delfinarijuma. Nije mogao predsednik prosto da nam nabroji šta ćemo sve dobiti. Kako se bio zalaufao pomislili smo da će tiradu završiti sa nečim baš megalomanskim, kao što su piramide ili replika Zvezde smrti u prirodnoj veličini, koja bi lebdela iznad Batajnice i do koje bi turisti stizali letećim taksijima. I ona bi se, dakako, gradila po hitnom postupku, bez tendera. Jedino bi moglo biti malo problematično ako bi je gradile neke firme bliske SNS-u, jer to ipak treba da lebdi okolo, a dovoljno je da neko malo prištedi na nekom propeleru i eto problema.

Zato je dobro što se zaustavio na letećim taksijima, a ni delfinarijum nam nije preterano potreban. Znamo da zvuči kao naučna fantastika i samim tim atraktivno za marketinške potrebe, ali niti nam treba da budemo još jedni koji će te predivne životinje držati u zatočeništvu, niti delfini mogu da „leče autizam“, kako reče predsednik. Biće da je tu alternativnu teoriju iskopao verovatno na istom mestu na kojem je saznao da niža spratnost zgrada pospešuje natalitet, da u Americi na svakih 10 sekundi pogine jedan perač prozora i da je čeri paradajz nastao od ribe list, ali stručni ljudi su o tome već sve rekli. Šteta je samo što on stručne ljude najčešće oslovljava sa „oni stručnjaci“, ali to je već problem kojim bi trebalo da se bave neki drugi stručni ljudi.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

49 komentara
Poslednje izdanje