borka pavicevic n1
Borka Pavićević Foto: N1
Nagrada „Borka Pavićević“

Uloga pojedinca

Izdanje 14
0

Međunarodni žiri nagradio je Ružicu Marjanović za izložbu Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću. Specijalno priznanje uručeno je majorki policije Katarini Petrović iz Valjeva

Kako čitamo na sajtu Centra za kulturnu dekontaminaciju, međunarodni žiri nagradio je Ružicu Marjanović za izložbu Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću, koju je ona sa svojim kolegama i koleginicama inicirala i organizovala u Užicu 2022. Smatraju da je ovim činom pokazala moćnu ulogu kulture u promeni društvenog pamćenja devedesetih, te pesnika i dramaturga Mišu Stanisavljevića vratila u fokus javnosti, otvarajući njegovo delo pred novim generacijama.

Na petogodišnjicu smrti Borke Pavićević (1947–2019), dramaturškinje, publicistkinje, aktivistkinje – TV repriza njenog razgovora sa piscem Nenadom Miloševićem i stari kadrovi Rovinja podsetili su nas da smo dvaput zajedno putovali u Istru.

Prvi put cvećara nije radila, pa je Borka Pavićević tražila da zaustavimo automobil. Ubrala je cveće i sama napravila mali venac koji smo položili na grob književnika Mirka Kovača.

Drugi put je cvećara bila otvorena! Ušla je i dugo je nije bilo. Već smo postali mrzovoljni kada se vratila u kola, sa suzama u očima. Rekla je da cvećarka kaže kako najviše voli jednu knjigu Mirka Kovača i da je zahtevala da ona lično načini novi, veliki buket za tu priliku.

Pre nego što se popela na scenu da laureatima uruči nagradu „Mirko Kovač”, šapatom je rekla da oslušnemo kakav čudesan zvuk proizvode daske rovinjskog pozorišta „Antonio Gandusio”.

Poslušali smo. Ne može da se opiše!

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje