profimedia 0896246617 copy
Charli XCX Foto: Gonzales Photo/Bo Kallberg / imago stock&people / Profimedia
Muzički fenomen – Charli XCX

„Brat“ za predsednicu

Izdanje 24
2

Toliko musav album na mestu broj jedan većine relevantnih top-lista nismo odavno imali. Ko je mogao da pretpostavi da će steći toliko poklonika i da će se upravo na relaciji međusobnog prepoznavanja pronaći svi – mladi i stari, andergraund i mejnstrim, političari i glasači

Viralna popularnost šestog studijskog albuma Brat (izdanje Atlantic, Mascom) hajper pop ikone Charli XCX, rezultirala je opštom pomamom. Od vizuelnog identiteta albuma, načina oblačenja i ponašanja u javnosti do kulminacije prisustvom Brata u predsedničkoj kampanji Kamale Haris.

Svrstavanje muzičara u političke tabore nije nikakva novost, ali je svakako intrigantno posmatrati tu vrstu estradne/šoubiz šarade tokom američkih predsedničkih izbora. Preskočićemo dosadašnja iskustva Lejdi Gage, Bijonse ili Džej Lo i pažnju posvetiti definitivno najvećem iznenađenju koje je, u tom smislu, moglo da se desi Sjedinjenim Američkim Državama.

Pravo niotkuda u fokus šire javnosti došla je Charli XCX. Nakon što se Džo Bajden povukao iz dalje predsedničke trke i kormilo prepustio Kamali Haris, Čarli se oglasila postom „Kamala IS a brat“. Ukoliko do sada niste istraživali značenje ovog termina, „brat“ bi u slengu predstavljao sinonim za pomalo neurednu često naivnu devojku, koja voli žurke, euforična je, oblači se neadekvatno i govori sve što misli. Ona je nešto kao „najbolja ortakinja ortakinjama“ i „najbolja ortakinja ortacima“. Eto, i kod nas bi bila – brat.

profimedia 0474969488 copy
Charli XCX Foto: Alison Brown/imageSPACE / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Čarli je projektovala takav lik koristeći je kao muzičku i kulturološku muzu. Postavila je individualnost i nesavršenost u fokus. Kroz životnu priču junakinje, bez dlake na jeziku, sasipa u lice istine koje niko ne želi da čuje. Brat je bahata, vulgarna, devojka koja luduje. Njoj nisu jasne tuđe životne odluke, svoje donosi impulsivno i ne stidi ih se, za nju ne postoje tabu teme, glasno se smeje i đuska kad god za tim oseti potrebu. Kad već drugi nisu, ona je sebe smestila u centar sveta. To je dodatno potcrtano tematikom neočekivanog bonus singla Guess koju Čarli izvodi sa (ni manje ni više) Bili Ajliš.

Ovim izdanjem Čarli je udahnula novi život rejv kulturi, postavila je nove hajper pop standarde a mejnstrimu dala neophodnu dozu prljavštine. Toliko musav album na broju jedan većine relevantnih top-lista nismo odavno imali. Vizuelna svedenost koju karakteriše crni ispis na jarko svetlozelenoj pozadini je ravna sa Vorholovim pop-art nasleđem u svetu industrijskog dizajna. Ko je mogao da pretpostavi da će termin Brat uz prateći vizuelni identitet steći toliko poklonika i da će se upravo na toj relaciji, međusobnog prepoznavanja, pronaći svi – mladi i stari, andergraund i mejnstrim, političari i glasači.

Nakon što se Džo Bajden povukao iz dalje predsedničke trke i kormilo prepustio Kamali Haris, Čarli se oglasila postom „Kamala IS a brat“. Ukoliko do sada niste istraživali značenje ovog termina, „brat“ bi u slengu predstavljao sinonim za pomalo neurednu često naivnu devojku, koja voli žurke, euforična je, oblači se neadekvatno i govori sve što misli

Tako dolazimo do trenutka u kom je potencijal Charli XCX trenutno od velike pomoći Kamali Haris u predizbornoj trci protiv Trampa. Nasuprot atentatu i ranjavanju kao nosilaca kampanje protivkandidata, Kamala i njen tim su se prepoznali u Čarlijevoj poruci/postu. Haris je prigrlila svoju nespremnu, nespretnu, neobuzdanu, duhovitu, zabavnu stranu i spojila je sa svojim političkim stavovima, odgovornošću, idealima i verom. Rezultat tog miksa je veliki broj mladih koji se uključio i zainteresovao za izbore u Americi, što je demokratama bio cilj.

Ipak, kada Kamala HQ kampanja prođe, ostaće Brat kao svedok vremena u kom smo za trenutak dali sebi oduška da budemo ono što jesmo. Muzički ambijent i sve što okružuje album deluje oslobađajuće na slušaoca. Vreme je da se, bez obzira na klasnu ili društvenu pripadnost, prepustimo zabavi. Da budemo drski u nameri da od svakog dana pravimo žurku. Da ponovo naučimo da vrednujemo sebe. Život je jedan i on nema cenu. Tako kaže Brat.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

2 komentara
Poslednje izdanje