1634215124 20111215 nin zoran loncarevic beograd Di003330390 scaled 1
Foto: Zoran Lončarević
Izbori za SANU

Kandidati za nove akademike

418

Od ukupno 33 predloženih, njih 13 su žene, ali je i to bolja rodna struktura od dosadašnje

Završeno je glasanje u svih osam odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti i izglasani su predlozi za nove članove SANU koji će se birati u novembru ove godine.

Na Odeljenju umetnosti idu dalje reditelj Želimir Žilnik, književnica i rediteljka Vida Ognjenović, kompozitorka Aleksandra Vrebalov i arhitekta Dejan Miljković.

Na Odeljenju jezika i književnosti najviše glasova dobila je književnica Milena Marković koju su predložili akademici Matija Bećković, Ljubomir Simović i Dušan Kovačević. Pored nje prošli su Marta Bjeletić i Gorana Raičević.

1647283499 DRM 3446
Milena Marković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na Odeljenju medicinskih nauka prošli su profesori, doktori Lazar Davidović, Branko Beleslin, Gordana Kocić i Milan Nedeljković. Nedeljković je, inače, od 2016. predsednik opštine Vračar.

vucic medicinari 25042023 0002
Lazar Davidović Foto:M.K./ATAImages

Sa podrškom Odeljenja društvenih nauka na Skupštinu idu Slobodan Antonić, Milojko Arsić, Boris Milosavljević, Mirjana Rašević i Snežana Smederevac.

tribina uns 02102015 0011
Slobodan Antonić Foto:Milos Rafailovic/ATA

Na Odeljenju istorijskih nauka najviše glasova dobio je Petar Krestić, sina akademika Vasilija Krestića, i uz njega idu dalje Vesna Bikić, Igor Borozan, Aleksandar Rastović, Bojana Krsmanović i Ivan Jordović.

Na Odeljenju matematike, fizike i geo nauka prošli su Mirjana Ivanović, Magdalena Đorđević, Antun Balaž, Stevo Stević, Veljko Milutinović i Dejan Prelević.

Na Odeljenju tehničkih nauka izabrana su dva kandidata – Vesna Mišković Stanković, Branko Kolundžija, Branko Matović i Miroslav Dramićanin.

Na Odeljenju hemijskih i bioloških nauka izglasan je samo Igor Pašti.

Ovi izbori su, u odnosu na prethodne, pokazali da je od ukupno 33 predloženih, njih 13 žene, što je uspeh u odnosu na dosadašnji odnos predloženih.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

418 komentara
Poslednje izdanje