1709901425 da73da72 425c 4e7c 891d 380facfb60f1
Foto:/Nova.rs
Antimonopolska komisija istražuje trgovce

Kupci su već kažnjeni

Izdanje 32
16

I pre nego što su predstavnici antimonopolske komisije 10. oktobra banuli u nenajavljenu posetu trgovcima, bilo im je sumnjivo što su od aprila do septembra u tim trgovinskim lancima, uprkos različitim uslovima nabavke, redovne cene mleka, jogurta, ulja, brašna, šećera, jaja, kafe i banana bile iste ili slične

Ukoliko se potvrde sumnje Komisije za zaštitu konkurencije da su Delez, Merkator S, DIS i Univereksport zaključili „restriktivni sporazum“ ili narodski rečeno dogovarali se kolike će biti cene u njihovim prodavnicama, ta četiri trgovinska lanca mogla bi ostati bez 32,3 milijarde dinara ili 276 miliona evra, jer je za kršenje zakona i fer konkurencije predviđena novčana kazna do 10 odsto prihoda iz prethodne godine.

I ove četiri kompanije bi to ozbiljno zabolelo, jer bi takva kazna bila tri puta veća od neto dobiti u prošloj godini, koju su one završile u plusu od 10,7 milijardi dinara ili 91,5 miliona evra. Pri tome bi maksimalna novčana kazna dve strane kompanije koštala 220, a dve domaće 56 miliona evra.

I pre nego što su predstavnici antimonopolske komisije 10. oktobra banuli u nenajavljenu posetu trgovcima, bilo im je sumnjivo što su od aprila do septembra u tim trgovinskim lancima, uprkos različitim uslovima nabavke, redovne cene mleka, jogurta, ulja, brašna, šećera, jaja, kafe i banana bile iste ili slične.

Sve u svemu, građani sa nestrpljenjem očekuju konačnu odluku. A kakva god da bude, jasno im je da su u međuvremenu oni već kažnjeni, jer sada za hranu moraju da izdvoje 56,6 odsto više novca nego krajem 2020. Za toliko su povećane cene hrane u Srbiji. Bez obzira ko je za to kriv.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

16 komentara
Poslednje izdanje