COVEK SLON 10 copy
Predstava Čovek slon Foto: Dragana Udovičić

Svake nedelje donosimo izbor urednika kulture iz sveta muzike, filma, pozorišta, književnosti…

Nagrada: Voja Čolanović

Srpsko književno društvo osnovalo je nagradu „Voja Čolanović” koja će se dodeljivati za prvo izdanje knjige priča ili pripovedaka objavljeno na srpskom jeziku u prethodnoj kalendarskoj godini. Cilj nagrade je da doprinese afirmaciji zapostavljenog žanra.

Portreti: Iz zbirke FLU

Do 4. juna, u „Izlozima“, u Knez Mihailovoj, traje izložba „Slikarska dela iz Zbirke Fakulteta likovnih umetnosti – Portret druge polovine 20. veka“. Reč je o delima čiji su autori Anđelka Bojović, Đorđe Bošan, Bora Iljovski, Velizar Krstić.

Premijera: Čovek slon

U režiji Kokana Mladenovića, premijera čuvene a za potrebe ove adaptacije izmenjene drame Čovek slon zakazana je za subotu 25. maj od 19.30 u Beogradskom dramskom. Igraju Ozren Grabarić, Mirjana Karanović, Jovo Maksić i drugi.

Konflikt: Dušica Pejić

U beogradskoj galeriji Štab otvorena je izložba Konflikt umetnice Dušice Pejić, nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga, nadovezujući se na njena prethodna istraživanja psihomotornog kroz igru i sinhronizaciju pokreta i gesta.

Odlazak: Alis Manro

„Mogli biste reći da ovakve priče više od proze poklanjaju pažnju istini života. Ali ne dovoljno da biste mogli da se zakunete“ – napisala je nobelovka Alis Manro (1931 – 2024) u Pogledu sa Edinburške stene (Agora, 2015; prevod: Predrag Šaponja). Divna rečenica da novi čitalac zakorači u njen pripovedački opus.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje
Dragan Djilas foto Vesna Lalic Radar 76 copy
| Intervju | 230

Pobedićemo Vučića bez pomoći spolja

Na priču Dragana Đilasa o farmerkama predsednika Srbije od 1.800 evra, potkrepljenu fotografijom pokazanom u direktnom prenosu sednice Skupštine Srbije, Aleksandar Vučić hitno je odgovorio iz Njujorka, gde je govorio pred Generalnom skupštinom UN. Zato intervju sa najnapadanijim liderom opozicije počinjemo pitanjem da li neko čuva skupocene felne koje mu je Vučić zauzvrat „pronašao“ dok […]