1687629505 DSC 2277
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs
Bitka za Novi Sad

Grupni laloški valc

Izdanje 10
26

Protiv naprednjačke vlasti u vojvođanskoj prestonici udružile su se sve članice Srbije protiv nasilja, koalicija NADA, Građanski pokret BRAVO i Liga socijaldemokrata Vojvodine, što je najveća opoziciona koalicija u ovom trenutku

Od skandala sa izbornim listama i rasprave o bojkotu koji to nije, gotovo da se ne vidi činjenica da se Novi Sad najozbiljnije spremio za izbornu bitku, koja bi mogla biti sasvim neizvesna: protiv nikad šire liste vlasti, tamo nastupa takođe rekordno široka lista opozicije, a tu su i pokret političkog debitanta Sava Manojlovića, politička enigma Branislav Nestorović (koji je u momentu odlaska ovog Radara u štampu još čekao zvanično proglašenje liste), nova koalicija starih luzera (Narodna – Dveri- Dr Jovana Stojković), više manjinskih stranaka i nekoliko grupa građana.

Biće tu i učesnika koji građane očigledno i sasvim neosnovano navode na pogrešan zaključak – recimo, lista Gari – Građanska akcija za razvoj i inovacije asocira na kampanju Novog optimizma protiv „Novog Sada na vodi“. Tu je čak i partija koja je osnovana dva dana pre raspisivanja izbora – Slovačka demokratska liga, osnovana 24. aprila i upisana u spisak političkih partija 8. maja. A kad se sve uzme u obzir, među 17 prijavljenih lista, za bar 4-5 ima osnova za sumnju da su „fantomske“.

Mogao bi to da bude znak da naprednjaci nisu baš sigurni u svoju popularnost u vojvođanskoj prestonici u kojoj su, na poslednjim, od strane većine opozicije bojkotovanim lokalnim izborima, juna 2020, osvojili čak 57,91 posto glasova, a time i 52 od ukupno 78 odborničkih mandata u gradskoj skupštini.

Šampioni opozicionog udruživanja

Na isti zaključak upućuje i sastav SNS liste – na nju su sada usisani i socijalisti, ali i doskorašnja „opozicija“ u vidu radikala i Zavetnika, plus Socijaldemokratska partija Srbije, PUPS, Zdrava Srbija i Pokret socijalista. Nositeljka liste je bivša načelnica Infektivne klinike u Novom Sadu, lekarka Vesna Turkulov.

„Sloboda dolazi iz Novog Sada“ slogan je, zato, koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“, koja je, uprkos podeli koalicije „Srbija protiv nasilja“ na one koji „biraju borbu“ i one koji bojkotuju izbore, okupila sve članice „počivše“ SPN, ali i koaliciju NADA (Novi DSS i POKS), Građanski pokret BRAVO i Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Sa 12 stranaka članica, lista je trenutni šampion opozicionog udruživanja – najbliže tome dobacili su Valjevci, koji su na listi “Svanuće – ujedinjeno Valjevo može“, uspeli da okupe većinu članica Srbije protiv nasilja i Novi DSS.

Za neko novije istraživanje novosadskog javnog mnjenja nije se čulo, a ono decembarsko, izborno skeniranje, različito se tumači. Tada su naprednjaci na parlamentarnim izborima u Novom Sadu osvojili 39,1 posto glasova, socijalisti 4,01 posto, a radikali 1,78, što sve ukupno čini 44,89 procenata. Nejasno je koliko bi na isti tas (pod uslovom da birači ne promene ponašanje) trebalo dodati glasova namenjenih Zavetnicima, koji su u decembru nastupali kao opozicija i zajedno sa Dverima osvojili 1,94 posto glasova.

Ne vidim drugog odgovora, moramo da objedinimo kapacitete i napravimo neku vrstu pokreta otpora i građanske neposlušnosti

Borislav Novaković

Na drugoj strani je rezultat koji je u decembru postigla koalicija „Srbija protiv nasilja“ (33,95 posto) i koji bi se, matematički, mogao sabrati sa rezultatom koalicije NADA (6,26 posto), što ukupno daje 40,21 posto. Na opozicionom tasu u decembru bilo je i 1,16 posto glasova koje je osvojila Narodna stranka, kao i 1,63 posto namenjenih stranci Dosta je bilo. Za onih 5,45 posto građana koji su svoje poverenje poklonili pokretu „Mi-glas iz naroda“, najpoznatijem po doktoru Branimiru Nestoroviću, logično je pretpostaviti da su opoziciono orijentisani. Ipak, uprkos „nespremnosti“ tog pokreta da, posle decembarskih izbora, podrži formiranje SNS vlasti u Beogradu, teško je predvideti postizborno ponašanje u Novom Sadu – naročito s obzirom na Nestorovićev stav da koalicija sa prozapadnom opozicijom ne dolazi u obzir.

1659026432 Novi Sad46 Bora Novakovic foto Nenad Mihajlovic scaled 1
Bora Novaković Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Politika nije matematika

„Na nivou matematičkog sabiranja smo egal sa naprednjacima, ali ja verujem da se koalicija ne sabira matematički, nego da postoji sinergetski efekat ujedinjavanja, koje ide u susret očekivanjima Novosađana da se napravi, pre svega, jedna najšira koalicija i potom referendumska atmosfera za i protiv vlasti Aleksandra Vučića“, kaže za Radar Borislav Novaković, republički poslanik Narodnog pokreta Srbije i jedan od dvojice nosilaca liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“ (drugi je doktor Vladimir Vrsajkov iz Stranke slobode i pravde, koja u Beogradu, Nišu i još nekim gradovima ne učestvuje na izborima). Komplikovan koalicioni dogovor podrazumeva i da je prvi na listi Miloš Tubić iz Novog DSS-a (koji u Beogradu takođe bojkotuje izbore), dok kandidat za gradonačelnika nije imenovan, već se nastupa sa timom za Novi Sad.

Tvrdnju o sinergijskom efektu udruživanja Novaković potkrepljuje i podacima iz decembra. „Činjenica da smo ukrupnjavanjem samo dela opozicije dobili jedan posto manje glasova nego u Beogradu, iako je medijski, politički i analitički fokus bio na Beogradu, znak je da Novi Sad nagrađuje ukrupnjavanje“, kaže.

Željom da se zahvati sve, onemogućuje se da se zahvati mnogo. Novi Sad je gadljiv. Možda bi bolje bilo da je opozicija na izbore izašla u dve kolone

Duško Radosavljević

I dalje, međutim, postoje oni koji veruju da bi bolji efekat donele dve opozicione kolone, na čemu se, tvrdilo se, radilo pre nego što je napravljen konačni dogovor (navodno je koalicija NADA pokušavala da sastavi Dveri, Narodnu i Dosta je bilo).

„Željom da se zahvati sve, onemogućuje se da se zahvati mnogo“, kaže, recimo, politikolog Duško Radosavljević i dodaje da postoje poželjne i nepoželjne koalicije. „Srbija protiv nasilja“ je, podseća on, imala blag liberalno-levi karakter, a sada se tu dodaje monarhistički POKS, „koji je tvorevina režima“ i LSV koja je šest godina bila u koaliciji sa naprednjacima.

1683565169 DSC 2741
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Novi Sad je gadljiv. Možda bi bolje bile dve kolone“, kaže Radosavljević, pristojnim rečnikom izražavajući ono što je deo novosadske javnosti, uz veliku dozu žuči, izlio po društvenim mrežama nakon vesti o savezu sa „kolaboracionističkim POKS-om i LSV-om“. Odnosilo se to, doduše, najviše na dva imena dosadašnjih gradskih funkcionera iz redova POKS-a, ali, pošteno je reći i da se oni ne nalaze na listi kandidata za predstojeće izbore. Činjenica da je reč o strankama koje su godinama unazad sarađivale sa SNS ipak stoji, a samim tim i pitanje o njihovom ponašanju posle izbora.

Veze lokalnih kriminalaca i gradske uprave

„Imamo snažnog, dobro organizovanog protivnika, personalizovanog kroz Aleksandra Vučića, koji, pored sve snage, i institucionalne i vaninstitucionalne, oličene u sprezi sa kriminalnim grupama koje kupuju glasove za SNS, i dalje radi na ukrupnjavanju. Da li je posao opozicije da se fragmentira ili da izvuče pouku i pokuša da okupi sve koji su protiv Vučića“, pitanjem odgovara na takve teze Novaković. I poentira: „Ne vidim drugog odgovora, moramo da objedinimo kapacitete i napravimo neku vrstu pokreta otpora i građanske neposlušnosti. Ukoliko budemo gadljivi i ideološki isključivi, ako gledamo u retrovizor a ne napred, ništa nećemo uraditi“. A da li je bilo razgovora o „objedinjavanju kapaciteta“ i sa pokretom „Kreni-promeni“? Nije, kaže Novaković, jer su oni u startu najavili samostalni nastup.

Za razliku od Radosavljevića, koji kaže da je atmosfera u Novom Sadu letargična, da ima mnogo straha ali i puno „kibicarenja“, te da „ljudi nisu tako slabog pamćenja“ i da im se, osim previše šarolike opozicije, nudi samo „lista protiv“, pa još i bez prepoznatljivih ličnosti, Novaković je pun optimizma, koji ne remeti ni kratko vreme za obraćanje biračima.

„Kampanja traje četiri godine, kritikujemo nekompetenciju, bahatost, javašluk… Na nama je samo da uputimo poruku Novosađanima da je opozicija dominantno na jednom mestu i da ih pozovemo da izađu na izbore, kako bi Novi Sad, koji ima realne šanse, postao jedan od prvih gradova koji će se osloboditi vladavine SNS“, kaže. Na osnovu podatka da je 2012. godine SNS imao 16 posto glasova u Novom Sadu, zaključuje da je „to njihova mera“, te da je „sve ostalo marifetluk i krađa“: nigde, kaže, tako opsežno, intenzivno i sistematično nije vršena kupovina glasova i nigde ne postoji tako jasna veza između lokalnih kriminalaca i gradske uprave kao u Novom Sadu.

Momenat zvaničnog proglašenja liste, novosadska udružena opozicija je, za razliku od kolega iz drugih delova zemlje, dočekala sa već spremnim spotovima i izbornim porukama. Tvrde i da imaju dovoljno izbornih posmatrača.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

26 komentara
Poslednje izdanje