Tihomir Peric
Tihomir Perić, Foto: Screenshot
Paradigma pljačkaškog izbornog procesa

Srbija u Tihomirovom krupnom planu

44

U ovaj kadar lažne pobede i veselja staje cela Srbija nerealnog optimizma, neispunjenih obećanja i megalomanskih promašaja proglašenih za kapitalne investicije

Krupni plan u gramatici filmskog jezika je moćno oružje u rediteljskim rukama. Ono što filmsku umetnost najznačajnije odvaja od pozorišta. Pozorišni čin gledate uvek u jednom, širokom planu koji zavisi od reda u teatru u kome sedite. Filmski reditelj izmenom planova usmerava vašu pažnju na različite delove kompozicije. On krupni plan koristi kao redak začin kojim se potcrtavaju emocije, ali često može oslikati i strah i nelagodnost.

Prvi krupni plan u istoriji filma kreativno su upotrebili Dejvid Grifit i Robert Flaerti. Prvi u igranom, drugi u dokumentarnom filmu.

Posebno je izazovna gluma u krupnom planu i najbolji filmski glumci se po njoj razlikuju od onih prosečnih. Tako je fantastična Žana Moro u filmovima Pitera Bruka Moderato kantabile i Noć Mikelanđela Antonionija postala školski primer glumice koja u neverovatno dugačkim krupnim planovima samo svojim licem emituje čitav spektar najdelikatnijih emocija. Mikrogluma u krupnom planu je nešto što je isključiva privilegija filmske umetnosti.

FB IMG 1717503432457

Jedan krupni plan koji je ovih dana više puta emitovan na televizijama i društvenim mrežama postao je paradigma pljačkaškog izbornog procesa u Srbiji.

Pogledajmo detaljno sadržaj ovog kadra. On traje 53 sekundi. U centralnom delu kadra je krupni plan onižeg šezdesetogodišnjaka u plavoj jakni sa naočarima. Oko njega se manje ili više jasno vide egzaltirani članovi Srpske napredne stranke iz Niša koji viču: „Pobeda, pobeda!“ Najglasniji su dve plavuše i kandidat za gradonačelnika. Oni otpočinju skandiranje nadimka čoveka u krupnom planu. „Tale, Tale!“ se meša sa „Pobeda, pobeda!“. Kadar je sa stanovišta filmskog jezika izuzetno atraktivan jer u sebi sadrži kontrapunkt. Veselu gomilu iz off prostora i utučenog glavnog junaka.

FB IMG 1717503411195

Glavni protagonista ove proslave ne izgleda nimalo pobednički. Istina i on nevoljno aplaudira jedva dodirujući dlanove. Njegove usta se gotovo ne otvaraju dok pokušava da izgovori: „Pobeda!“ Ali on ima toliko malo energije da jedva uspeva da tiho izusti: „Po…“ Ne samo što nije veseo kao ostali statisti u filmu čiji je glavni protagonista, nego izgleda kao čovek kome su sve lađe potonule. Veseliji su oteti ljudi kojima otmičari drže puščanu cev za vratom dok se obraćaju u kameru. Usne su mu suve, duboko uzdiše kao da je potpuno ostao bez vazduha. Na dvadeset sedmoj sekundi kadra začuje se pobednički zov trube niških pleh muzičara. Našeg junaka ni glasna muzika ne uspeva da trgne iz letargije, samo nevoljno namešta naočare dok plavuša iza njega počinje da đuska. Kadar se širi i otkriva SNS kandidata za gradonačelnika koji skrušenom pobedniku slavodobitno diže ruku baš kao slučajnom heroju Džejmsu Stjuartu u slavnoj komediji Frenka Kapre Gospodin Smit ide u Vašington. REZ.

U Tihomirovoj kancelariji dominiraju slike Putina i Šešelja. Ali Tihomir u dubini duše zna da svoju ljubav duguje i Šešeljevom političkom sinu Aleksandru Vučiću. Zato mu na oltar izborne krađe daruje svoj s mukom osvojeni manjinski mandat

Niški „slučajni heroj“ zove se Tihomir Perić, višegodišnji radikal a sada član fantomske Ruske stranke koju je Vučić za svaki slučaj instalirao svuda gde je u konačnom zbiru glasova moglo biti tesno. Tihomirovo poslaničko mesto je u noći prekrajanja izborne volje Nišlija aktivirano kao „pobednički“ 31. mandat vladajuće stranke.

FB IMG 1717503471648
Tihomir Perić, Foto: Screenshot

U ovaj kadar lažne pobede i veselja staje cela Srbija nerealnog optimizma, neispunjenih obećanja i megalomanskih promašaja proglašenih za kapitalne investicije.

U Tihomirovoj kancelariji dominiraju slike Putina i Šešelja. Ali Tihomir u dubini duše zna da svoju ljubav duguje i Šešeljevom političkom sinu Aleksandru Vučiću. Zato mu na oltar izborne krađe daruje svoj s mukom osvojeni manjinski mandat. Iako Tihomir nije nikakav Rus, još manje manjina u svom Nišu.

Ali ipak kada ostane u svom 53 sekunde dugom krupnom kadru, Tihomir je najusamljeniji čovek u Srbiji. Krupni plan je ovde u funkciji velikog straha i ogromne nelagodnosti. Treba sutra prošetati gradom, pogledati u oči pokradenim sugrađanima. Treba živeti, kao Rus ili samo kao Nišlija, i posle 2. juna.

Tihomir se boji da će sva sramota krađe pasti samo na njegov krupni plan jer zna da „pobednici“ oko njega odavno srama nemaju.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

44 komentara
Poslednje izdanje
Aleksandar Vučić
| Ekonomija | 66

David Koperfild sa Andrićevog venca

Uz realni rast od samo dva i po odsto, vlast u Srbiji uspela je prošle godine da bruto domaći proizvod Srbije poveća sa 60,4 na 69,5 milijardi evra ili za više od 15 procenata. I tu neće stati, jer su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali najavili da će već 2027. […]

Veštačka inteligencija AI
| Kultura | 21

Čovečanstvo ulazi u novo doba

Revolucija artificijelne inteligencije se ubrzava i ona postaje jedna od najvećih prekretnica u istoriji. Revolucije koje su temeljno izmijenile čovječanstvo bile su do sada Gutenbergov izum štamparije; Edisonova sijalica i Teslina naizmjenična struja, i Turingova mašina (kompjuter) i „Turingov test“ (ispitivanje da li mašina može simulirati ljudsku inteligenciju). To su revolucije koje su promijenile paradigmu […]

Društvene mreže
| Kolaž | 1

Doomscrolling – kada ekran nema kraj

Aktivnost bez jasnog vremenskog trajanja, polupasivno gledanje u ekran dok na njemu nižemo stranice i stranice sadržaja, iako oduvek prisutna, doživela je svoju mutaciju u zloćudniju formu tokom COVID pandemije. Tako je dumskroling bio izazvan besomučnom potragom za pouzdanim i preciznim informacijama o virusu, broju slučajeva, simptomima, lečenju, vakcinaciji… A sa beskonačno mnogo izvora vesti […]

glasanje, izbori, izborna mesta, izbori 2023
| Mišljenja | 51

I dalje ćute vlasnici „pristojnih potpisa“

Po mišljenju mnogih, upravo je „2.000 pristojnih“ svojim imenima podržalo sve ono iza čega pošten čovek javno ne sme stati: ponižene i privatizovane institucije, višegodišnji medijski mrak, javno satanizovanje novinara i političkih neistomišljenika, progon uzbunjivača, kriminal u sprezi sa strukturama vlasti, skrivanje ubica iz kosovskog kafića „Panda“, zatvaranje sremskih obdaništa za decu opozicionara, nezakonito rušenje […]