Album 011 copy
Foto: Privatna arhiva
Izložba Preoblikovanje Narcisa Paula Raisa Nejre u Galeriji Haos

Fantazija kao izlaz

0

Izložbom Preoblikovanje Narcisa peruanskog umetnika Paula Raisa Nejre, beogradska Galerija Haos započinje novu izlagačku sezonu, u utorak, 17. septembra u 20 časova. Autor nam njome predstavlja sasvim poseban kosmos, spoj stvarnog i nestvarnog, dočaran kroz crteže na papiru, kartonu i kamenu, kao i serijom maski i radova na dijapozitivima. Sredstva koja Rais Nejra koristi da bi taj svet izrazio obuhvataju širok dijapazon, od tuša, pastela i akrilika, do kokosovog drveta, kore, vlakana i drugih prirodnih elemenata.

Portret copy
Paul Rais Nejra. Foto: Privatna arhiva

„Umetnik problematizuje temu narcisoidnosti, tumačeći je u ključu zavisnosti od fantazije, a ne zaljubljenosti u sopstveni ego, upozoravajući na rizik ovog fenomena današnjice. Ljudski prikazi svedoče o dominirajućim osobinama -pohlepi, požudi, vlastoljublju, samoljublju.., kao posledicama takvog ustrojstva. Za Rais Nejru jedini izlaz je potpuna posvećenost radu, što je i kredo ove njegove izložbe“, objašnjava Borka Božović, kustoskinja postavke.

IMG 0044 copy
Foto: Privatna arhiva

Beg u nadrealno i nestvarno proističe iz potrebe autora da ovaploti svoje najdublje emocije, slutnje, strahove i verovanja. U tom čudnovatom svetu figure ljudi i životinja iskaču u najrazličitijim kombinacijama neuobičajenih mitoloških prikaza. Za Rais Nejru, to je prirodno okruženje, nastalo kroz tradiciju punu mitova, i negovano ličnom umetničkom poetikom. U njemu on traži svoje novo „ja“, proklamujući nadu u bolje sutra, čiji su nosioci upravo umetnost i fantazija.

Maska copy
Foto: Privatna arhiva

„Tražeći svoju nemirnu dušu, a nekad je i pronalazeći, gradim likove čiju autentičnost u odnosu na mnoštvo motiva koji ih okružuju težim da sačuvam. Materijali su pomešani, dok mi tehnika crteža, kao i predispozicija boja, omogućavaju da postignem ono što tražim – omiljeno ogledalo, naseljeno karakteristikama mojih iskustava koja su temelj celog ovog susreta”, kaže Rais Nejra.

S 2 012 copy
Foto: Privatna arhiva

„Ima nečeg pomalo borhesovskog u umetnikovom likovnom univerzumu latinoameričke raspevanosti, halucinantnosti i mašte. Ta književna čarolija delovala je i neodoljivo deluje i dalje na generacije koje dolaze, pa ipak retko imamo priliku da se sa takvim bujnim duhom susretnemo“, navodi Božović.

S 2 016 copy
Foto: Privatna arhiva

Radovi koje publika može da pogleda do 11. oktobra potiču iz različitih Rais Nejrinih ciklusa, te ih odlikuju i različiti stvaralački pristupi. Ipak, postoji i zajednička žica, a to je izvesna trauma peruanskog naroda, čiji je prirodni razvoj prekinut dolaskom konkvistadora, a što se odražava i na sadašnje tamošnje društvo, uključujući i književnost i vizuelnu umetnost, kako se navodi u katalogu izložbe.

Izložbu će otvoriti prof. dr Maja T. Iskjerdo.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje