1642765768 1642765539719 scaled 1
Rio Tinto Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Reagovanje

Odgovor kompanije Rio Tinto na tekst objavljen u Radaru

24

Nedeljnik Radar je na portalu ovog nedeljnika 28. maja, 2024. a zatim i u štampanom izdanju od 30. maja, 2024. objavio tekst pod naslovom „Dekanu Poljoprivrednog fakulteta preti smena jer je štitio Rio Tinto“. Ovaj članak dovodi u zabludu čitaoce i iznosi neosnovane optužbe protiv kompanije.

U samom tekstu se, suprotno onome što je navedeno u naslovu, i ne pokušava čitaocima objasniti na koji način se kompanija Rio Tinto u ovom slučaju „štiti“, od čega se „štiti“, niti zašto bi joj bila potrebna bilo čija zaštita.

Ni u ovom, kao ni u svim prethodnim slučajevima kada je nedeljnik Radar pisao o Projektu „Jadar“ kompanija Rio Tinto nije bila kontaktirana kako bi se proverile činjenice ili kako bi kompanija imala priliku da odgovori pre objavljivanja članka, što je standardna praksa pouzdanih medija.

U tekstu se navodi da se ime prof. Aleksandra Đorđevića „našlo na spisku učesnika u izradi Studije“. Prof. Aleksandar Đorđević nije učestvovao i nije potpisnik u konačnoj Pedološkoj studiji koju je za potrebe kompanije Rio Sava Exploration izradio Poljoprivredni faktultet u Beogradu.

Rio Sava Expolaration kao kompanija koja je naručilac studije nema nikakvog uticaja na zaključke same studije niti na izbor istraživača koji će biti angažovani.

Rio Tinto ovim putem, zahteva da se članak izmeni tako da odražava navedene činjenice.

Širenje netačnih informacija i neosnovane optužbe shvatamo ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

24 komentara
Poslednje izdanje