1622403286 DSC 0826 scaled 1
Boris Begović Foto: Ivan Dinić/Nova
Polemika: Odgovor Borisa Begovića na reagovanje Efektive

Dvadeset efektiv(i)nih pitanja

33

Nastavak polemike zbog kolumne Danice Popović Zašto je isti proizvod skuplji u Srbiji nego u Nemačkoj“

U svom odgovoru na kolumnu Danice Popović objavljenu u Radaru od 20. maja ove godine, čelnik udruženja Efektiva, gospodin Dejan Gavrilović me pominje, doduše ne po imenu nego kao njenog supruga, pa bi sada taj suprug želeo da mu postavi nekoliko pitanja.

  1. Da li ste i koliko dugo bili zaposleni u ProCredit banci (nekada MicroFinance) na poslovima vozača i kurira?
  2. Da li ste sa tih poslova, bez dodatnog školovanja, vremenom napredovali i postali prodavac jednostavnih bankarskih proizvoda zanatlijama, praktično trgovački putnik?
  3. Kako su Vam ti jednostavni, repetitivni poslovi omogućili da shvatite tajne bankarskog poslovanja?
  4. Da li ste, s kojim razlogom i pod kojim okolnostima bili otpušteni iz ProCreditbanke?
  5. Da li ste bez ponavljanja završili srednju školu?
  6. Da li ste završili bilo koji fakultet, bilo kog univerziteta, makar onog kod pumpe u Mladenovcu?
  7. Da li ste ikada od prve do poslednje stranice pročitali bilo koji univerzitetski udžbenik bankarstva?
  8. Da li je Efektiva prilikom kampanje „Tužite banku“ (zbog naplate troškova obrade kredita) bila u dosluhu sa nekom od advokatskih kancelarija koje su zastupale korisnike kredita u tim parnicama?
  9. Kakva je bila priroda tog dosluha i da li je Efektiva od njega imala materijalne ili neke druge koristi?
  10. Zbog čega ste, odmah pošto sam na tribini o bankarstvu održanoj u organizaciji Libeka 15. marta 2018. u Envoy conference centru u Beogradu – na kojoj sam ja bio panelista (jedan od četiri), a Vi sedeli u publici – napomenuo da je Efektiva u dosluhu sa advokatskim kancelarijama, užurbano napustili salu?
  11. Zbog čega niste ostali do kraja skupa i, kada je došlo vreme za pitanja i komentare, opovrgli taj moj navod?
  12. Da li Efektiva prima novčana sredstva od advokatskih kancelarija i koliko je njihovo učešće u ukupnim prihodima udruženja?
  13. Da li je tačno da tokom kampanje „Tužite banku“ niste upozoravali korisnike kredita na to da će snositi celokupne sudske troškove pokrenutog spora ukoliko ga izgube?
  14. Da li ste na Twitter (sada X) nalogu Efektive 25. septembra 2019. godine napisali: „Banke gube sporove širom Srbije! Tužite i uzmite svoj novac nazad! Advokat se ne plaća! Kome treba pomoć neka piše na [email protected]!“?
  15. Kakav bi bio motiv korisnika kredita da tuži banku za povraćaj sredstva manjih od 100 dinara, ukoliko zna da može da se dogodi da snosi sudske troškove koji mogu biti i hiljadu puta veći od vrednosti spora?
  16. Kako ste uspeli da „obelodanite“ da sam član Izvršnog odbora „jedne strane banke“, kada sam bio član Upravnog odbora, a ta informacija je bila javno dostupna i na sajtu Narodne banke Srbije i na sajtu UniCredit banke?
  17. Koja je, u nadležnostima i prinadležnostima, razlika između člana izvršnog i upravnog odbora banke?
  18. Od koga ste i na koji način dobili zaštićeni podatak, koji predstavlja bankarsku tajnu, o tome koliki je iznos mog hipotekarnog kredita, koji, doduše, pripisujete mojoj supruzi?
  19. Budući da je taj kredit bio osiguran kod Nacionalne korporacije za osiguranje depozita, da li ste i od koga iz NKOSK-a dobili tu informaciju?
  20. Da li ste u kampanju protiv moje supruge Danice Popović oktobra 2019. godine u tabloidima, koja je uključivala i uličarsko obraćanja sa „ti“ osobi koju ne poznajete, pokrenuli po nalogu zvaničnika Srpske napredne stranke, koji su Vas ucenili objavljivanjem, u tim istim tabloidima, informacija o Vašim vezama sa advokatskim kancelarijama?

Sva pitanja su precizna i jasna, pa se na njih mogu dati sadržajni i nedvosmisleni odgovori. Smatram da ih javnost, u kojoj je g. Gavrilović toliko prisutan, zaslužuje.

Smatram da javnost, u kojoj je gospodin Dejan Gavrilović toliko prisutan, zaslužuje odgovore na pitanje zašto je užurbano napustio tribini o bankarstvu 15. marta 2018, na kojoj sam rekao da je Efektiva u dosluhu sa advokatskim kancelarijama i zbog čega nije ostao do kraja skupa, da opovrgne te navode

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

33 komentara
Poslednje izdanje
Aleksandar Vučić
| Ekonomija | 67

David Koperfild sa Andrićevog venca

Uz realni rast od samo dva i po odsto, vlast u Srbiji uspela je prošle godine da bruto domaći proizvod Srbije poveća sa 60,4 na 69,5 milijardi evra ili za više od 15 procenata. I tu neće stati, jer su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali najavili da će već 2027. […]

Veštačka inteligencija AI
| Kultura | 23

Čovečanstvo ulazi u novo doba

Revolucija artificijelne inteligencije se ubrzava i ona postaje jedna od najvećih prekretnica u istoriji. Revolucije koje su temeljno izmijenile čovječanstvo bile su do sada Gutenbergov izum štamparije; Edisonova sijalica i Teslina naizmjenična struja, i Turingova mašina (kompjuter) i „Turingov test“ (ispitivanje da li mašina može simulirati ljudsku inteligenciju). To su revolucije koje su promijenile paradigmu […]

Društvene mreže
| Kolaž | 1

Doomscrolling – kada ekran nema kraj

Aktivnost bez jasnog vremenskog trajanja, polupasivno gledanje u ekran dok na njemu nižemo stranice i stranice sadržaja, iako oduvek prisutna, doživela je svoju mutaciju u zloćudniju formu tokom COVID pandemije. Tako je dumskroling bio izazvan besomučnom potragom za pouzdanim i preciznim informacijama o virusu, broju slučajeva, simptomima, lečenju, vakcinaciji… A sa beskonačno mnogo izvora vesti […]

glasanje, izbori, izborna mesta, izbori 2023
| Mišljenja | 51

I dalje ćute vlasnici „pristojnih potpisa“

Po mišljenju mnogih, upravo je „2.000 pristojnih“ svojim imenima podržalo sve ono iza čega pošten čovek javno ne sme stati: ponižene i privatizovane institucije, višegodišnji medijski mrak, javno satanizovanje novinara i političkih neistomišljenika, progon uzbunjivača, kriminal u sprezi sa strukturama vlasti, skrivanje ubica iz kosovskog kafića „Panda“, zatvaranje sremskih obdaništa za decu opozicionara, nezakonito rušenje […]