opozicija foto Filip Kraincanic nova rs copy
Borba za promene kao sezonska aktivnost

Quo vadis, opozicijo

Izdanje 20
  1. Da li ćemo birati između Vučićeve diktature i opozicione anarhije? Opozicija mora raditi na principu dr Milića.

    1. A koji je to princip po kojem radi Dr. Milić? Ja ga još nisam shvatio. On čovek valjda misli da su već sad dovoljno uradili pa kad se ovi napokon postide, prepustiće im vlast u gradu gde su ko zna koliko krivičnih dela počinili, nije ih bilo sram kad su krali pa će sad da doživeti katarzu poznatu u literaturi kao Katarza 3332

  2. Opozicija je manje vise iskljucivo „desna“,nema hrabrosti da kao temu istakne bilo sta sem litijuma i Rio Tinta,verovatno znajuci da je to „zicer“tema na kojoj nema sta da se izgubu. Docim bi propagiranjem zapadnih vrednosti sasvim sigurno bili ovencani oreolom „izdajnika“,sto skoro svima njima jako tesko pada. Gomila bezidejnih kukavica,pritom uglavnom manje ili vise prikrivenih nacionalista

    1. Да ли си ти бре нормалан човек, опозиција је ултра левичарска! Погледај ове профане душе из „борбе“! Једини који само формално делује да је десница је Милош Јовановић, али само формално. Сви остали су ултра Левичари.

    1. Kad i gde je bilo ko od opozicije pozvao na ubistvo? I još nešto, reci ko ti je predavao srpski jezik u osnovnoj školi jer te nije naučio pravopisu. Sram ga bilo jer te je pustio da završiš osnovnu školu, a tebe treba da bude sramota da si nepismen, a botuješ

      1. Našao si sagovornika… Uspelo im je, oduzeli su vreme jednom poštenom čoveku za njihovu stvar, a evo sad i meni.

    1. Jednog dana kad dodje pravda,takvi ko ti ce gledati iskljucivo u kontejner kako bi se prehranili. Gomila botovskih parazita,nego jel to neko pravilo da uvek na komentarima stavljate satro licna imena?

    2. Simo
      “ nećemo se GLEDATI na SAD ….

      Ti se sigurno nećeš gledati , jer ne znaš ni srpski da pišeš, o tvom “ znanju “ engleskog ne smem ni da pomislim

      Šta ti preostaje ?

      Da sebe gledaš u ogledalo i govoriš :

      “ To majstore “ i uveriš sebe samoga da jesi

  3. Gospodine Veljanovski

    Uz uvazavanje mnogo istinitoga šta ste napisali , utisak mi je da kada bi SNS PR naručio tekst protiv opozicije mnogo toga bi prepisali iz Vašeg članka

    Ne slažem se da su fer izbori i želja pojedinih opozicionih stranaka za njima , utopija !

    Po vašoj logici daj šta das , prihvatanje izbora onih iz opozicije koji hoće , bez obzira na predhodne dogovore i potpisane dokumente i stavljanje izašlih u poziciju samoubica sa predumišljajem bolje je nego bojkot !

    Po mom mišljenju , nije !

    Oni koji su izasli na izbore su izgubili , dali legitimitet SNS vlasti i pokazali i dokazali nejedinstvo opozicije

    O nesloznosti opozicije i nedostatku kvalitetnih programa po velikom broju suštinskih , životnih tema za gradjane Srbije slažem se sa Vama

    Nesporno je da su demokrate i koalicija propustili jedinstvenu šansu za drugaciji pristup Evropi i drustvenom uredjenju Srbije i ta šansa je otišla u nepovrat

    Osnova je bila nesložnost i kriminalna privatizacija

    No , negirati opoziciju , počev od tadašnje SPO i svoditi je kroz istoriju na sadašnji nivo je netačno

    Posle Milosevica mnogo toga je uradjeno na demokratizaciji drustva i razilaženju sa Milosevicevim nasledjem

    Nažalost nedovoljno i rezultat je dolazak SNS i Vucica na vlast

    U ovih 12 godina oni su je totalno učvrstili ( legalno , bez obzira na nefer izbore ) i prilagodili svojim potrebama

    Opozicija je uspela da im pomogne u tome , veoma !

    Vas zahtev za usaglasenim stavovima i izjašnjavanjem sadasnje opozicije po pitanjima koje ste naveli i jedinstvenim programom , jeste utopija !

    Jednostavno , kao primer , uklopite mi 2 “ lidera “ , Djilasa i Jovanovića po pitanju Kosova !

    Ono šta je moguće je da se pojavi potpuno novi opozicioni lik koji će pokušati istu da objedini suštinskim programima za boljitak Srbije , od politickih do ekonomskih

    To podrazumeva smanjenje ega sadašnjih lidera i prihvatanje realnosti da u velikoj vecini naroda opozicioni program izgkeda kao da se svodi na “ smenu Vucica “ i to je sve !

    Olakšavajuća okolnost za opoziciju je mogućnost da će SNS a pogotovu vrhuška , “ pojesti samu sebe “ i pokrenuti lavinu narodnog nezadovoljstva ( ne pišem o neredima )

    Postali su toliko bahati počeli su prilagodjavati zakone i podzakonske akte sebi , Ustavni sud je marioneta , kao i “ nezavisne “ drzavne institucije , kriminalna raspodela resursa , zemljišta i javnih radova je u punom jeku , stvara se nova tajkunske kasta na Dedinju , propagandna mašinerija je ukljucena na maksimum , a narod polako uvidja to i sto je najvažnije :

    Sve više primećuje razliku IZMEDJU NJIH I NAS , običnih , a oni nas uveravaju da to šta rade cine za “ dobrobit nas , običnih “

    I tu je šansa opozicije

    Lider , jedinstvo , program i ISTINA !

  4. Lep i delimično istinit tekst. Svakako da imam pregršt ozbiljnih zamerki na rad i ponašanje današnje opozicije, kao i na njihov rad dok su bili na vlasti, ali svakako sam apsolutno uvek za onoga ko je iole proevropski orijentisan.
    Evropske vrednosti nemaju alternativu. EU je jedini pravi saveznik. Da podsetim protivnike ove činjenice : taj parizer koji vam je vaš žvalavi Vučić dao da žderete, kupili ste novcem EU. Da nije njih ne bi ni taj parizer mogli da kupite.

  5. Kao i uvek dosad Vaše profesorsko i seminarsko predavanje, koje može, ako hoće, da pročita jedva 0,001 posto građana Srbije! pred RTS VI i VAŠI ‘trećepozivci’ i posle par dana moraće da vas puste u emisiju OKO uživo! RTS je jedini preostao kao sredstvo da se nacija obavesti i obrazuje, pa i pokrene, jer jedina nije privatna u Srbiji! Dakle, Javni servis koji svi plaćamo! Sve ostalo je privatizovano u Srbiji i to je argument Vučiću pred ‘Zapadom’, pa čak i levičarima da on ‘ne može’ da utiče na uređivačku politiku privatnih televizija i medija!!!

  6. Autor je tekstom odgovorio samom sebi – svi su isti. Pokusajem neke blage kritike delovanja opozicije dok je bila vise od decenije na vlasti ne moze se skriti ogromna tzv. pljackaska privatizacija, devastiranje drzave uz veliki kriminal i korupciju koja je tada vladala sto je za posledicu imalo smenu tzv. demokratskih stranaka sa vlasti 2012. godine i to treba stalno ponavljati novim generacijama da ne bi palo u zaborav. A sto se tice narednih predsednickih izbora da li nam autor nudi svoje vidjenje „demokratije“ time sto bi zabranio svima osim jednom coveku da se kandiduje ispred opozicije, koja je vrlo relativan pojam sa obzirom da u Srbiji postoji postoji preko 160 politickih stranaka i nebrojeno udruzenja gradjana koje bi takodje mogle dati neke svoje kandidate.

  7. Znaci i ovde je pocela cenzura komentara. Interesantno je kako na ovim samozvanim „objektivnim, istinitim, nezavisnim“ i kakvim sve ne medijima u stvari vlada najveca i najgora cenzura komentara.

  8. Bez obzira na dilemu šta bi trebalo da bude bavljenje politikom danas u Srbiji, lica sa slike iz ovog teksta, ni reči više od vas ovoj Srbiji ne treba, ni dela pogotovo. Trošite nezadovoljstvo jednog dela građana bez posledica po vlast. Svakako se od vas ne može očekivati da se uhvatite u pravi koštac s ekipom na vlasti. I kad se stvari bolje sagledaju, vi ste zapravo njihova prva linija odbrane.

  9. Analitički tačan tekst, ali u sintezi sa zaključcima postoji problem i lutanje.
    Opozicija je nemoćna i onemogućena da na zakonit i legitiman način putem izbora smeni ovu nakaradnu vlas.
    Šta je rešenje? Ulica, gerila, nasilje, bratoubilaštvo. Sve ovo smo probali u XX veku i nismo mnogo odmakli, jer smo sada tu gde jesmo.
    Da li čekati novog „mesiju“ ili eventualno neku spoljnu intervencije, veliko je pitanje?
    Generacije bivših mladih, koji su izneli promene 2000.g su danas sredovečni, a njihovi potomci u rasejanju po svetu ili u privatništvu. Svako u svom balonu. Sadašnji mladi su anestezirani (studenti) ili su u kulturnom obrascu turbo folka i rialitija sa Pinka i Hapy TV, kojeg politika manje zanima od lanjski snega!
    Ponudiće rešenje kao Draža Petrović u svom intervjuu, da kandidujemo Novaka Đoković, sada kada osvoji zlato na OI.

  10. Ponoviću komentar ovde, jer sam ga greškom bio poslao na pogrešan text, izvinjavam se. Cenjenom autoru nekako izmiče da pozivanje na vladavinu prava i podrška kršenju ustava prilikom izručenja Miloševića nisu baš kompatibilne stvari. I to je čak i najblaža stvar koja mu nekako izmiče. Ali da, autor misli da u suštini treba poštovati zakone, “ali samo prvo da završimo ovo važnije“. E pa tako i Vučić, poštovaće zakone, ali samo prvo da završi ovo (njemu) važnije. Potpunu kolonizaciju zemlje i razaranje njenih potencijala (u slučaju Rio Tinta, i prirodnih resursa) da ikada više i pomisli da se uzdigne. Eno, već besprekorno poštuje izborne zakone, održao najregularnije izbore u junu, koje su mu aminovali i međunarodni faktor i kojekakvi ZLF-ovi, sada već direktni saučesnici vlasti. Ako cenjeni autor misli da nešto zameri svojim ondašnjim saborcima, prvo bi trebalo da im zameri što su započeli proces razvaljivanja Srbije, koji Vučić sada dosledno i uspešno dovršava, samo malo grubljim umetničkim dojmom. Ali svi znamo da to cenjeni autor neće uraditi. Ovo obraćanje i intervju gospođe/ice Đorđević od juče su dobar pokazatelj zašto je ova garnitura opozicije osuđena na večne neuspehe, a i mi sa njom.

  11. Ali opozicija ne želi promenu sistema. Ni jedna opcija ne spominje suštinske promene sistema jer su ispod” istog” politikantskog nakovnja! Bez trunke samokritičnosti, lešinarenje na našim nesrećama i životni cilj državna apanaža i mlaćenje papirima i frazama!
    Niko da spomene izmeštanje bar 70% ministarstava i agencija kao i javnih preduzeća iz Beograda po obodnim opštinama. Pa i univerziteti treba ih izmestiti iz velikih gradova a koristi su mnogostruke!
    O profesionalizaciji sektora za opšte dobro: voda, životna sredina, energetika, obrazovanje i prosveta, poljoprivreda i šumarstvo,…. ni govora samo bla bla!

  12. Ne moze se spreciti da se neko deklarise kao opozicija i samostalno izadje na izbore. Uvek ce postojati jedan, mozda dva prava opoziciona kandidata. Ostalo su laznjaci. Problem je kad se izlazak takvih kandidata tretira kao nejedinstvo opozicije. Ako spomenete termin „prava opozicija“ odmah drvlje i kamenje. Ali to je vec stvar inteligencije opozicionih biraca koji na zalost nisu nista pametniji od rezimskih.

  13. Kada ćemo shvatiti da svi vodeći lideri iz sadašnje opozicije moraju da okače kopačke o klin i elegantno se povuku iz pol.arene.
    Dali neko ko iole poznaje našu svakodnevnicu može da zamisli da će većina glasača za godinu,dve,tri, glasati za D.Đilasa
    koji se kandiduje za neprikosnovenog lidera opozcije?
    Teško.I zato molba istima,sklonite se da bi nam sutra svima bilo bolje.Naravno uz uslov fa se,u međuvremenu,na pol.sceni pojave neki novi,pošteni ljudi tipa dr.Milića.Sa jasnim i dobrim programima koje će moći prezentovati na oslobođenooj nacionalnoj,državnoj,frekfenciji.
    O protivnom sledi ulica,s to nam sreću doneti neće.I zato,još jednom apel:upamet se braćo Srbi.

  14. dođe da se zapitamo a šta će to i kako vladati opozicija i kada bi osvojila vlast? Evo, i neka su primenjene sve pravne pretpostavke. Ako se eventualno ujedine za izbore, eto posle izbora opet da vuče svako na svoju stranu, da insistira na svojim principima sa kojima nikako da pređu cenzus. Jaki principi – loš rezultat na izborima. Očigledno, SNS će vladati dok se sam ne raspadne od pohlepe za novcem. Ko preživi, pričaće.

  15. Ona prava ali i deo tobože „opozicije“ je u Srbiji imala istorijsku šansu da najzad sa vlasti najuri AV, današnjeg diktatora u Srbiji, većeg svojevremeno od Tita i Čeučeskog zajedno, merenih po ukupno sabranim nedelima prema njihovim narodima! Ali ih je u smeni AV sprečila alavost vođa opozicije koji su težili da se što pre dokopaju vlasti i da su -valjda osim nekolicine kojima skidam kapu- ustvari mnoge „vođe“ samo želele da naslede Vučića i ništa drugo. Naravno- da ga naslede po svim pitanjima -od nove, sopstvene diktature, pa do alavosti na mito i sa rukama u državnom budžetu. To je moralo da propadne -možda i kroz ciljne manipulacije Vučića i njegovog štaba koji su neke vođe „opozicije“ kupili parama pokradenih iz budžeta i držali ih na povodcu. Kupljeni su neki, u to smo se odavno uverili, koji su do kraja izigravali opoziciju! Kao nova, možda poslednja šansa za rušenje Vučića i njegovih esenesesovaca- (SNS) u dolazećih desetak godina, „rodila“ se šansa oko litijuma. Narod bi mogao da se ponovo ujedini, ali samo bez njihovih tobožih donedavno „političkih“ vođa. Tačnije, ujedinjenje samo ako neko iz mase gnevnog naroda iznikne kao novi vođa protesta. Plašim se ako toboži opozicioni „političari“ opet stanu na čelo pokreta- da će se ponovo dogoditi isti fijasko kao i na nedavnim izborima. Svako će na svoju stranu „cimati“ svoje pristalice kako bi se domogao vlasti, para i uticaja baš na štetu naroda a zarad samo sopstvenih (finansijskih?) interesa! Zato sa svih demonstracija protiv rudarenja litijuma i protiv od današnje vlasti očigledno već dozvoljenog trovanja Srba, treba obavezno najuriti „opozicione“ političare i zabraniti im, ako se pojave na skupovima, da govore! Samo tako će možda moći da se ujedini što veća masa naroda i da krene u rušenje sadašnje vlasti. Sve dosadašnje tobože „opozicionare“ koji se ispilili ispod Vučićevog šinjela-inkubatora, a sanjaju da će baš oni da naslede i moć i gomile novca koje su opljačkali Vučić i esenesesovci,(SNS) treba obavezno najuriti iz novog, očekujućeg pokreta narodnog bunta! Naravno izuzimajući samo jednog ili dvoje koji su zaista pošteno (od)radili svoj posao. Posmatrajući, doduše sa daljine, događanja u Srbiji -lično ne vidim nikakvu drugu mogućnost rušenja, sada i od zapadnjaka, baš zbog litijuma- podržavanog Vučića i njegove bratije i mafijaša. Saradnja pobunjenog naroda sa dosadašnjim, uglavnom već propalim vođama opozicije neće imati nikakav uspeh. Nove ljude (i žene!) -kao vođe novog narodnog bunta, zahteva novonastala politička situacija u Srbiji!

  16. Svi jednu vaznu stvar previdjaju, slucajno ili namerno. 17. decembra 2023, nisu bili izbori za predsednika, ali se on stavio na celo jedne liste, sa svojim punim imenom i prezimenom i na taj nacin je testirao svoj legitimitet. Ta lista nije dobila nadpolovicnu vecinu, nisu dobacili ni do 47%, a ona je neophodna za legitimitet predsednika, tj. 50% plus jedan glas. Samim tim, dosadasnji predsednik je izgubio legitimitet i moraju se raspisati izbori za predsednika. Posto je dosadasnji predsednik, dva puta izabran, on nema pravo da bude kandidat na sledecim izborima.