Baby Lasagna foto Todor Milivojevic Sea Star 9 scaled01
Foto: Todor Milivojević/Sea Star
Sea Star festival

Eksplozivno koliko je moglo biti

Izdanje 12
0

Na tromeđi Hrvatske, Italije i Slovenije, na najzapadnijoj tački bivše Jugoslavije, Sea Star je otvorio kapiju i ugostio posetioce kako iz navedenih zemalja, tako i iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Austrije, Srbije, Severne Makedonije… Prema zvaničnim podacima njih preko 40.000 je kročilo kroz nju

Proteklog vikenda održan je šesti Sea Star festival (SSF). Ovaj događaj je deo Egzitove festivalske porodice koji otvara vrata većim muzičkim festivalima koji će tokom leta potresati region.

SSF je kao zipovani Egzit i u tom smislu je nekako praktičniji za upotrebu. Sve se dešava u jednom krugu kompleksa sportskih terena umaške lagune „Stella Maris“. Podloga je obložena i ravna, navigacija jasna, ima prostora da se sedne i odmori, pa čak i da se na miru i razgovara.

Na tromeđi Hrvatske, Italije i Slovenije, na najzapadnijoj tački bivše Jugoslavije, Sea Star je otvorio kapiju i ugostio posetioce kako iz navedenih zemalja, tako i iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Austrije, Srbije, Severne Makedonije… Prema zvaničnim podacima njih preko 40.000 je kročilo kroz nju. Prvi i poslednji festivalski dani su formalnog karaktera namenjeni prvim posetiocima kampa, kao i onim željnim još malo buke za kraj. Udarni su bili petak i subota (24. i 25. maj).

Iz Bruklina je došla Iniko. Soul susreće afričke ritmove. Pevačica koja je na sebe skrenula pažnju viralnim TikTok hitom Jericho. Nastup je bio intenzivan, i svirački i pevački. Potom je usledio klabing pakao

Kruševačko-beogradski sastav Keni nije mrtav ima solidnu fan bazu u Hrvatskoj i Sloveniji. Naravno, popularnosti su doprinele intenzivne svirke, kao i pojavljivanje na takmičenju „Pesma za Evroviziju (PZE)“. Keniji su odličan koncertni bend. Nastup u predvečerje prvog festivalskog dana bio je pun pogodak, ispraćen vriskom devojaka iz prvih redova.

Momci iz slovenačkog benda Joker Out su za nekoliko lestvica iznad svih srodnih sastava na ex-Yu prostorima. Angažovan, upečatljiv ali i iznenađujuće spontan, Joker Out je odličan sastav koji je doprineo širem sagledavanju inače veoma zanimljive, moderne slovenačke pop-rok-indi scene. Nastup su završili izvođenjem svog evrovizijskog hita Carpe Diem.

„Izgleda da smo napravili mali hajp što se tiče našeg budućeg albuma. Primećujemo da je publika nestrpljiva. I mi smo takođe uzbuđeni, želimo da novi album završimo u što kraćem roku, ali nikako nauštrb kvaliteta pesama“, rekli su nam članovi grupe Buč Kesidi, neposredno pred izlazak na binu. Ovaj bend je definitivno odličan primer kako se pažljivo gradi uspešna karijera, kako se autorski i koncertno razvija jedan bend. Tokom nastupa smo čuli i dve nove pesme, Pusti da gori i Tužne ljubavi – budući hitovi.

Baby Lasagna foto Todor Milivojevic Sea Star 9 scaled 1
Foto: Todor Milivojević/Sea Star

Iz Bruklina je došla Iniko. Soul susreće afričke ritmove. Pevačica koja je na sebe skrenula pažnju viralnim TikTok hitom Jericho, trenutno važi za artistu na kog treba obratiti pažnju. Nastup je bio intenzivan, i svirački i pevački. Potom je usledio klabing pakao. Na glavnu „Tesla“ binu izašao je Hot Since 82 i priredio jedan doziran set sa akcentom na house i tech house.

Nakon laganih šetnji, kupanja, neobaveznih susreta i kafenisanja uz obalu, spremno smo dočekali znatno dinamičniji drugi festivalski dan. Italijanska pop pevačica Angelina Mango je nastupila sa bendom. Predstavnica Italije na Eurosongu je ovde bila na visini zadatka. Bez nepotrebnih plesačkih kićenja, prisutne je provela kroz svoju diskografij(ic)u, između ostalog izvodeći novi singl „Melodrama“. Za kraj je ostavila najšarmantniju pesmu ovogodišnje Evrovizije. Angelina Mango-bend-more La Noia… Total!

U press centru smo čekali susret sa hrvatskim predstavnikom na Eurosongu Bejbi Lazanjom. Na improvizovanoj konferenciji za novinare pojavio se trenutno najomiljeniji regionalni artist. Do pre sedam godina bio je jedan od roudija bendu The Prodigy tokom njihovog nastupa na SSF-u. Sada se u svoj rodni grad vratio kao jedan od glavnih učesnika programa. „Ne bih da upoređujem to vreme, nekad i sad, jer to može navesti na opasnu misao poput ’hej vidite sad kakva sam ja faca’. Ne želim da pravim takva poređenja. Jesam, srećan sam što sam i sada ovde u svom gradu.“ U nastavku razgovora sa novinarima rekao je da jedva čeka da objavi nove pesme i da će tokom leta nastupiti u Pulskoj areni i na novosadskom Egzitu. Bejbi Lazanja sa bendom je superioran na bini. Eksplozivno koliko je moglo biti, uz bezrezervnu podršku svojih sugrađana. Veliko finale upriličeno je, razume se, uz Rim Tim Tagi Dim s puno vatre, dima i euforije.

Tokom nastupa Džona Njumana desio se vatromet koji je označio festivali pik. Njuman sada nastupa kao DJ/projekat Hybrid. On je ukrstio EDM svojim pesmama, koje tokom nastupa peva uživo. Tako smo čuli Love Me Again u gotovo neprepoznatljivom obliku. Francuski dance DJ duo Ofenbach na Sea Star dolazi kao etablirani predstavnik aktuelne francuske komercijalne dens scene. Pre svega zahvaljujući ovogodišnjem ultimativnom hitu Overdrive, sada već EDM klasiku Katchi i novom singlu Feelings don’t lie, koji se u Umagu mogao čuti dan nakon što je zvanično objavljen.

Tokom nastupa Džona Njumana desio se vatromet koji je označio festivalski pik. Tako smo čuli Love Me Again u gotovo neprepoznatljivom obliku

Druga po veličini bina „Nautilus“, nalazi se na prostoru teniskog terena napravljenog u svrhu ATP turnira „Croatia Open“. Kolosalnog je izgleda i na njoj su se mogli čuti trep, rep, hip, Hi-NRG house, komercijalni technoi bouncy techno zvuk mada je i u tom delu bilo izleta u neke savremenije/alternativnije vode. Takvi su bili nastupi Jymenik & Tam ali i Rouzija čiji je performans bio samouveren i dosledan. „Trenutno stvaram muziku koja je za ove naše prostore možda malo neobičnija. Imam malo drugačiji pristup od onoga što je kod nas sada popularno, kao folk na primer. Voleo bih da nekolicina nas srodnih izvođača uhvati muzički korak sa svetom ili Evropom. Trenutno me veoma inspirišu različite forme dram’n’bass zvuka“, kazao nam je Rouzi. Na istoj bini nastupila je i basistkinja grupe Måneskin. Viktorija je već nekoliko meseci na svojoj DJ turneji, što je senzacija sama po sebi. Njen set je prilično uvrnut i žanrovski neuhvatljiv. Poput nekog skakutavog tehna, gde vam se često čini da je većina numera u speed-up verziji. No, Viktorija se super zabavila pa je tu vrstu zadovoljstva prenela i na publiku, bez obzira na to koliko se u njenom muzičkom izboru prepoznali.

Na trećoj festivalskoj bini „Electric Waves“ boravio sam najmanje. S obzirom na to da je stejdž smešten na najprometnijem delu, uspevao sam u hodu da čujem eklektične setove DJ-jeva, koji su se oslanjali na znalački odabranu selekciju kvalitetne elektronike, tech housea i melodičnog tehna.

Festivalska jutra su nešto najlepše. Jutra na Sea Staru mirišu na more, borovinu i hrast. Kada krenete put odabranog smeštaja, ispraća vas cvrkut ptica. Melodije prirode koje umiruju i pomažu da se misli srede a utisci prenesu. Među posetiocima SSF-a upadljivo su dominirali baš mladi ljudi, mnogo osmeha i iskrene radosti. Sea Star ima neku umirujuću vibraciju, koja vas vrati na osnovnu misao. Na kraju dana nije bitno ko koju i kakvu muziku sluša, dokle god se ona kreće u okvirima nekog prećutno definisanog okvira i dokle god smo pre svega spremni da slušamo i razumemo jedni druge. U slučaju ovogodišnjeg festivala Sea Star misija je ispunjena.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje