1719845762990 2
Dušan Vuletić izložba Foto: privatna arhiva
Izložba Dušana Vuletića u Galeriji SULUV

Težina slobode

1

Samostalna izložba akademskog slikara-grafičara Dušana Vuletića Heavy Weight biće prikazana od 1. jula u Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) u Novom Sadu

„Koristeći sveske sa računskim radnjama i skicama kao svoje estetsko polazište i predstavama ptica kao dominantnim motivom, tragam za međusobnom relacijom naučnog i umetničkog. Postavljajući pitanje da li ptice poseduju samo asocijativni potencijal ili posmatraču sugerišu nešto više od očekivanih slobodarskih asocijacija, te u jednoj jukstapoziciji sa racionalnim matematičkim principima koji se nalaze na slikama i koje godinama beležim u sveske, otvaraju nova pitanja – šta sloboda jeste i kako se ona ostvaruje?

Da li je sloboda izmaštani san civilizacije limitirane svojim saznajnim kapacitetima i urođenim neosvešćenim nagonima, da li je samo civilizacijski konstrukt koji se reklamira kao svaka druga roba, ili poseduje nekakvu karakteristiku intrinsičnu ljudskom biću (?). Radovi nastaju preplitanjem tehničkog i umetničkog razmišljanja.

1719845763023
Dušan Vuletić, izložba Foto:privatna arhiva
1718278856690
Dušan Vuletić, izložba Foto:privatna arhiva
1718278856673
Dušan Vuletić, izložba Foto: privatna arhiva

Slike na platnu su evolucija skica i proračuna konstruisanja leteće sprave – ideje o uređaju kojim bi čovek leteo poput ptice. Stari nedosanjani san koji predstavlja i borbu sa samim sobom, izlazak iz sopstvenih okvira, pokušaj da se pomire nauka i umetnost, snovi o slobodi… Ova veza nauke i umetnosti može biti prirodna i organska ili sintetička i trivijalna, implicirajući da umetnost i nauka možda, na kraju, imaju malo zajedničkog“, poručio je autor Dušan Vuletić govoreći o izložbi.

Vuletić je završio i Fakultet tehničkih nauka i Akademiju umetnosti zbog čega se i rodila ideja o sinergiji ta dva polja na platnu.

Rođen je 1985. godine u Novom Sadu gde je i završio Gimnaziju Svetozar Marković 2004. godine. Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, odsek mašinstvo, smer tehnička mehanika, upisao je iste godine, a apsolvirao 2009.

Da li je sloboda izmaštani san civilizacije limitirane svojim saznajnim kapacitetima i urođenim neosvešćenim nagonima, da li je samo civilizacijski konstrukt koji se reklamira kao svaka druga roba, ili poseduje nekakvu karakteristiku intrinsičnu ljudskom biću

Dušan Vuletić

Za Tehnički fakultet se više puta takmičio u znanju; iz predmeta Otpornost materijala i Mehanika 2 (dinamika i kinematika) i osvojio drugo mesto.

Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisao je 2007. godine na smeru grafika i završio 2011. Master studije grafike završio je 2013. godine, a od 2012. je i član SULUV-a.

Učestvovao na većem broju kolektivnih izložbi. Nekoliko puta samostalno izlagao. Osvojio je i nekoliko nagrada: Nagrada za grafiku na 15. Bijenalu studentske grafike Srbije, Beograd, 2010. Prva Nagrada za grafiku u studentskoj kategoriji na IV EX-YU konkursu za grafiku, Galerija SKC Novi Beograd, 2010.

Izložba će biti otvorena do 19. jula.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

1 komentar
Poslednje izdanje