1. Veoma dobar razgovor. Svaka cast Jovi. Iako sam vise blizak Lomparovim stavovima veoma cenim Bakicevu zelju za dijalogom. To je demokratski stav. Treba nam vise toga.
  Primer kulture diskusije bez vikanja i upadanja u rec, sto je u Srbiji retkost.

  1. Ali su jednu stvar pogrešili. Mafija jeste stvorila jednu državu i to pre nekih 250 godina a ime joj je Amerika. Morali bi znati da mafija nisu samo one barebe iz filmova. Ključni su oni na vlasti, uvaženi privrednici, bankari… Ona sitna boranija je tu samo da odvraća pažnju i skuplja mrvice.

 2. Pametni ljudi, ali ipak salonskog tipa.
  Samo se setite koliko je AV tumarao po Srbiji dok nije shvatio kako narod razmišlja i zaključuje, a onda se ponudio „pravima“, pa kad je zajahao organizovao se upravo po filmovima koje obožava (Kum 1, 2, 3..)
  Tako da iluzije kako ga neka ujedinjavanja mogu ugroziti su najblaže rečeno „glupa“, može ga ukloniti samo JAČI interes, e da li će taj interes biti i naš…

  1. @Dorcolac,sta kazete-salonskog tipa?!Sta bi trebalo da rade profesori univerziteta po vama?Da jure bivse sekuritije vlasti,Belivuka i kompaniju kao i ostale huligane-biznismene,motkama po ulici?Vas komentar me je podsetio na moju staru ranu ,kad su me u Beogradu proglasili,slicni vama kao salonskog filozofa.Umesto da zavrsim studije Filozofije otisao sam u pecalbu da bi preziveo.Pekao sam meso vlasteli,da bi i ja imao sta da jedem.Deda mi je umro i njega krivim sto me ucio da je meso najvaznije.Inace bi danas bio vegeterijanac ili u najblazem smislu ljubitelj punjenih ligni i glasao bih za Oskara jer on je jedini koji Srbiji moze obezbediti nacionalni stadion bez fudbala i gledaoca.Autoputeve kojima nema ko da vozi.Rudnike i fabrike u kojima rade kineski zatvorenici a Srbija vraca kredite.Da skratim-vraticu se u Srbiju kad stignu leteci automobili i u moje selo.Jer,dan danas mogu do dedine kuce samo helihopterom……..P.S.Podsecam ceo auditorijum Radara da Srbija nije samo-Pasaluk na vodi……aferim.

  2. Šta bi intelektualci trebalo po vama da rade i kako da razgovaraju?
   Ovaj razgovor je bio tako osvezavajuc, ovaj koncept je fenomenalan! Svaka čast Jovu i Radaru!

   1. @Anja,vi samo potvrdjujete moje reci.Rekao sam da Profesori netreba da se jure po ulicama motkama nego da budu i ostanu to-profesori.To jest savetodavci i eksperti u svojim oblastima.Sto se tice ovog tandema ovde to je najaci tandem u Radaru(ukljucujuci i bivsi NIN)do sada u vodjenju dijaloga.Moja malenkost vise naginje ka misljenju profesora Lompara nego ka profesoru Bakicu.Zato sam zbog njega i pokusao da napisem onaj gore mini-literaturni prikaz(komentar).Zasto vise uvazavam g.Lompara?Zato sto je on u sustini bio i ostao profesor koji najbolje poznaje knjizevnost Balkana i ne samo to nego iz te istorije literature izvlaci prave filozofso,politicke i ako bas hocete-patriotske kosekvence.G.Bakic je za revoluciju,kao sto sami znate svaka revolucija(bar na Balkanu)nas vodi u novu birokratsku drzavu,kojom ce opet vladati dzabalebarosi,mufljuzi i ideoloski „filozofi“ sa stalnom tendecijom da se spoje sa krupnim kriminalom.Gde je izlaz?Bas u Lomparovom shvatanju promena,to jest-e v o l u c i j o m.Samo ona i postoji na putu ka buducnosti.To znaci-politickom borbom,emancipacijom masa(skolstvom),unapredjivanjem sistema vrednosti koji su totalno zakrzljali u Srbiji.To sto to nije bolje oko nas je samo alibi za mafijase na vlasti.Samo to.

 3. Jedini put kada su se udružile građanska i nacionalna opcija bio je 5. oktobar i nikad više. Jer posle onog 5. oktobra DOS-om je vladao antisrpski DS. Više niko neće pristati na takvu prevaru. Ima naravno nacionalnih stranaka koje prave koalicije sa građanskim opcijama, ali te desne stranke vrlo brzo odlaze na smetlište političke istorije. Eno ih tamo Dveri, a za njima i Novi DSS.

 4. Veoma mi se dopao dijalog !!!
  Nivo, kultura, intelektialci !!!!!
  Retko se vidja u Srbiji
  Prof Jovo Bakic mi je bliskiji po ideologiji, ali VEOMA cenim prof Lompara . Eee, da je srece ovakvi ljudi treba da svaki dan pricaju ovom narodu. ZA RADAR OCENA 10+. HVALA !!!

  1. Dragi bot čitaoče,da bi razumeo reč dijalog a kamoli to što g.Bakić i g.Lompar navode,potrebno je više od akademije mladih lidera ili obrazovanja iz radikalskih pamfletića.

 5. Jovo uz svo postovanje bilo bi dobro da pogledate korak u buducnost a ne da se vracate na Jugoslaviju, socijalno ugrozenu radnu klasa. Sprema nam se izazov vi, reseta kad nece biti radne klasa koja I danas u pravom smislu ne postoji jer imamo malo proizvodnje, malo rada celokupna privreda Srbije je ispod nivoa privrede Krusevca iz 1974. Dobronamerna kritika, Profesoru Lomparu je svaka rec na mestu.

  1. Najpre, dobronamerno:pre nego što pošaljete komentar, pročitajte ga i ispravite greške. Suštinski niste u pravu iako industrijskih radnika u starom značenju ima sve manje : ostaju ljudi/građani/radnici koji žive od svojih ruku a ne od svog kapitala dok god postoji „kapitalizam“ – a namera mu je da bude večan.Ostaju realno u većini i zato njihov interes ne može biti zanemaren – kao što je u ovoj Vučićevoj birtiji.Bilo bi idealno da poštujemo stavove svih, da glasamo svi – bez pritisaka,kupovanja, krađe i da se u ime većine vlada . Utopija?

 6. Sukob poltičkih opcija koje zastupaju Bakić i Lompar, sudar je dva vetra sa smetlišta, pitanje je samo ko je tu štetniji i toksičniji po interese Srbije?

  Obojica, u ponečemu imaju pravo, neki stavovi su im ispravni, ali generalno gledano, to su pogrešne opcije.

 7. Jovo Bakić izvanredno vodi razgovor. Odmeren je, ne priča previše, ono što kaže je na mestu, prepušta sagovorniku reč, a pitanja su mu na mestu.

 8. Moj apsolutni favorit je Jovo Bakić. Većina mojih stavova se poklapa sa njegovim. Hvala mu što postoji!

 9. Hvala Radaru na ovako divnom i smislenom intervju dvojice intelektualaca. Nedostaju Srbiji razgovori na ovakvom nivou…

 10. Кад смо ми то имали републику?
  О чему ови људи причају?
  Имали ми републику, па дошо Вучић са дружином и украде нам је?
  Којешта.

  1. Баш тако. Али то прича Бакић. Помпезно и испразно.

   1. Ili na onu saveznu… Mada bila je i ona demokratska federativna, pa federativna narodna… A bila je i Užička republika, samo ova nije bila medjunarodno priznata.

 11. Kada sam ja kao laik za društvene nauke i hiljade drugih dali ovu dijagnozu pre više godina još , znači da je istina , pogotovu što se tiče podrške zapada ovakvom kriminalnom režimu . Jedino objašnjenje je da zapad na taj način , iz nekih svojih razloga , dalje devastira Srbiju i to veoma uspešno . Uskoro Srbiju ni jedna ozbiljna država u svetu i ni jedan ozbiljan politički faktor u svetu neće smatrati normalnom državom , a kamo li ozbiljnom .

 12. Fenomenalan dijalog i koncept Foruma!
  Sjajni ste! Samo nastavite! Očajnički nam je ovako nešto trebalo!

 13. Naslov interesantnog članka krije neistinu: Mafija je, bar jednom u istoriji svog postojanja, ipak stvorila kao jedinu svoju sopstvenu državu -a to je SRBIJA! Zahvaljujući jednom šarlatanu i neradniku sa ulica Novog Beograda, verovatno čak psihički „načetom“ Aleksandru Vučiću i njegovim zapadnim pomagačima, njegovom „Malom bati“ a sada, kako izgleda, i „detence“ AV već ulazi u vodeće mafijaške strukture, ta država srpsko-hrvatske-bošnjačko i albanske mafije, po paroli nekadašnjih prvobitnih polumafijaša- komunista „Mafijaši svih narodnosti ujedinite se“ zaista postoji. I što je najgore- tolerišu je zapadni moćnici -sve dok ne odradi kompletan posao: priznanje Kosmeta kao nezavisne države, davanja maksimalno moguće autonomije Sandžaku- slične separatskoj državnosti sa pravom odvajanja od Srbije, vraćanja bar dela Vojvodine Mađarima, Nemcima i Austrijancima tu je i prodaja ili poklanjanje srpskih prirodnih i rudnih resorsa sa krajnjim ciljem -uništavanje Srbije! Pitanje je samo vremena kada će, po karikaturistima, svi Srbi zaista stati pod jednu šljivu- ako i nju budu imali na raspolaganju!