6778437 copy
Prijem KiM u međunarodne organizacije

Zašto je ulazak Kosova u Savet Evrope dobar za kosovske Srbe

        1. WTF dragi: cinjenica je, da gde god je srpska kvazidrzava probala stititi Srbe, tamo ih vise skoro pa nema. Pre ce im Kosovo obezbediti normalan zivot nego neka vasa kvazidrzava, koja samo potkopava sve bar teoretski konstruktivne akcije.

          1. Швабо ти се не јављај или се јави под именом где си сада!

          2. Vidi mizanttope,da li bi bolje bilo da su ih stitili rasrbljeni ili antisrbi ?

          3. Perice, da se ne javljam? Pa to bi bili frapantan napad na slobodu govora? A to vi prvosrbijanci slobodari ne date da se gazi navodno? BTW, a sta bi uopste znacilo „или се јави под именом где си сада“? To je neka bas cudna sintaksa, ili koristis neke kodove? Ili je pak tipicni prvosrbijanski problem, onaj „zavrsenih samo 4 razreda osnovne“ ?

  1. господина означавате као дипломатом, дајући му значај који нема, на том послу последњи пут био 90-тих. Сада је књижевник, те његову анализу и мишљење треба ставити у так контекст!

  2. Vrhunski cinizam.
    Lepo je jutros Ognjen Gogic kod Natase Miljkovic to objasnio – covece, znas li ti koliko treba da neki proces stigne do Strazbura? Trenutno je 60 Srba politickih zatvorenika na Kosovu i Metohiji. Pa kad se trenutno ne pridrzavaju pravila, kad im je najbitnije da bi ih primili – kada ce ?!

    1. Pitati Ljubomira ili N1 . Oni sve znaju. Msm njihovi gosti.
      Mislio sam da je RTS iz 90tih nesto najgore na medijskom prostoru Srbije a onda se pojavila Palma i Pink. Presao sam na radio i muziku.

  3. Kako smo došli do toga da konstatujemo da se krše nečija ljudska prava (prva rečenica teksta) a da se to uzima kao normalnost. Pa mi kao treba nešto da učinimo da umilimo ove koji krše ljudska prava da to ne čine i oni će da se prepodobre?
    Neće.

  4. Prosecnom prvosrbijancu, koji vec 35 godina mrzi Zapad koji ga je hranio posle WWII, i koji 20 godina sanja „sledece godine do Knina i Prizrena“, ovo nece znaciti nista. Njima je argumentovan dialog samo jezik sile, provokacije, smicalice i lazi.

    1. Ne. Nama „prvosrbijancima“ (što je, uzgred, perojativni termin), stalo je do UN koja kaže da je KiM deo Srbije. Podsetiću Vas da su UN i dalje jedini garant svetskog mira (ne dao dragi Bog da prestanu da postoje ili da svi počnu da ih gaze – eto nama treći svetski rat).

      1. Jovana, draga prvosrbijancice mila: rez. 1244, tacka 9e: Facilitating a political process designed to determine Kosovo’s future status, taking into account the Rambouillet accords (S/1999/648)
        Kao sto vidis, potpisali ste ugovor, koji kaze da ce se kroz politicki proces tek utvrditi daljnji status Kosova. A evo i
        o cemu pise tz. Rambouillet accords (S/1999/648), koji se pominje u Resolution 1244:
        This letter contained the Interim Agreement for Peace and Self-Government in Kosovo (The Rambouillet Accords) which called for a new constitution for Kosovo that respects the territorial integrity of FRY while simultaneously establishing the principles of democratic self-government for three years until final status of Kosovo is determined.
        Ako ne razumete engleski jezik, pise to, da se tim aktom garantuje teritorialni integritet SRJ na 3 godine, dok se ne odluci o daljnjem statusu Kosova. Toliko o tome.

          1. Perice, pa ko te je terao na kapitulaciju? Sto se nisi borio do zadnjeg, nepotpisujuci nista?

    2. Ti koji su ga kako Vi kazete hranili prvo su ga dobro izbombardovali… Taj prvosrbijanac se koliko toliko za nesto malo pita za razliku od Vas…

    3. Да ли је могуће да нам отимају део државе битан за наше постојање и Православље још нас праве лудим.Е,па неће то моћи тако.Дајате могућност номадском народу са Кавказа кога населили Турци у односу на наш базни Српски народ.И Срби нити верују западу а још мање словенцима или не дај Боже усташама.Нема више братства и јединства,нити Срби да вас ослобађају од Аустроугарске..Једино ако Руси кад заврше своје послове..

  5. Sraman tekst. Ovako nesto moze da se napise samo u sizofrenoj Srbiji. Covek moze jednom da se prevari, moze i dvaput, ali ako se tri i vise puta upeca na istu foru onda se radi o budali. ALi ja ne mislim da se radi o budalama vec o proracunatim ljudima koji ce uvek biti oportunisti. Danas Zapada, koji nam sve odredjuje u Srbiji, a sutra ko zna koga…
    Upravo je to sada slucaj. Zar nije upravo EU i taj svet garantovao rezoluciju 1244, pa standarde pre statusa, pa onda povratak Srba na KiM, pa povratak imovine, pa onda hapsenje alb ratnih zlocinaca, pa ZSO (sto ne predstavlja nista, ali ni to ne moze), i mi svo vreme prelazili preko svih obecanja, ne bi li se dokazalo da smo dobri i poslusni i tako dobili barem mrvice sa stola gospodara. Ko je jos blesav da poveruje da ce prijemom KiM u SE Srbi ista dobiti na KiM? Samo onaj koga savrseno briga sta ce biti sa Srbima na KiM. Da im mozda damo i nase crkve i manastire, da bi ih obnovili i vratili im zemlju…

    1. Kako samo se samo izvrcu cinjenice, svaka cast! To vas je vas vrhovni vodja odlicno izdresirao. Doduse, pre nego sto je sve to do tancina isplanirao i zabrljao diletantskom saradom na novu Zadrugara, gde je svesno zrtvovao neke svoje pesake. Takav temperament kakav vi imate, na zalost ima i talog ove drzave zato i tavorimo ni na nebu ni na zemlji, ne preduzimajuci aman bas nista da ovu prelepu drzavu sacuvamo. A neko to konstantno prodaje u svoju korist jos od 90tih. Ali dok je ovaca bice i vunice!

      1. Da li to znaci daverujete albanskoj, pa jos Kurtijevoj vlasti da ce postovati prava nealbanaca ? Da li znate koliko traje procedura za Strazbur ? Neka obespravljeni jadnik popriceka pa ako prezivi dobice pravdu jednog dana

      2. Brate Ivane Ivanoviću, potpisujem svaku reč koju si napisao. Ako je ovaj diplomata, srećni smo da je Srbija i ovolika.

        1. Porudiću se da obelodanim šta je sve YU diplomatija pokušavala dauradi kako bi sačuvala državu, a kako je garnitura lažnih socijalista to uspela da neutrališe.

      3. Sta od gore navedenog nije tacno???? Gospodo, ukoliko mislite da je negde tamo trava zelenija i ukusnija, izvolite, ponesite samo malo soli, mozda je neslana.

  6. Političari u Srbiji su puni pametovanja iz udobnih fotelja. A narod živi kako zna i ume . Na žalost KIM je završena priča i sada jedino što treba raditi to je poboljšanje uslova života našeg naroda. Mislim i vidim da to našim političarima ne odgovara jer u neuredjenoj državi privilegovani slojevi društva rade šta hoće. Upravo im to odgovara.

  7. ovako piše klasičan sns bot, kapiram da autor teksta glasa za sns i prima pare da botuje ali mora to malo uvijenije da radi.

  8. Ako je već tako, zašto onda Ukrajina nije radila na pomaganju pristupanju LNR i DNR Savetu Evrope, Moldavija Pridnjestrovlju ili Kipar Severnom Kipru? Zato što je ulazak u međ. institucije potvrde državnosti.

    Ulaskom Kosova u SE dobijamo da nas tuže za ratne zločine (što su i najavili), a ne da Srbi sa KiM (kosovsko-metohijski Srbi, pogrdno „kosovski Srbi“) idu i prijavljuju Vladu Kosova. Uostalom, odu i prijave Vladu Kosova da je instalirala albanske gradonačelnike u etnički srpskim opštinama (po uzoru na Miloševića 90-ih) i dobiće šta? Savet Evrope će da zapreti bombardovanjem Kosovu pa će oni umesto toga da sklone gradonačelnike?

    Treće i najvažnije – srpski amin kosovskoj nezavisnosti je i amin Velikoj Albaniji. Da, Kosovo će odmah po priznanju koje će dobiti od Srbije biti spojeno sa Albanijom (to je želja 90% građana) a Kosovom vladaju stranke koje otvoreno i iskazuju da podržavaju kosovsko-albanski unionizam. Srbi sa KiM u toj „većoj Albaniji“ činili bi 0,02% i izgubili i ova mizerna prava koja im dodeljuje RKS. Takođe, Kosovo bi time bilo član NATO i mogli bi otvoreno šikanirati Srbe a Srbija ne bi mogla tek onda apsolutno ništa.

    Eto, to je neka moja analiza zašto Srbi ovo ne podržavaju niti će.

  9. Prijatno Ljubomire. Nadam se da su Vam platili bar za pristojan rucak, u Mekicu. Ne bih ostavljao komentar da mislim da ste glup covek koji ne zna sta kucka (shkraba). Svakako niste rodoljub ili patriota, kako god nazvali.

  10. Vrtim glavom i cokćem. Da li je ulazak Hrvatske u EU popravio iole stanje ljudskih prava srpske manjine u toj zemlji? Ne bih rekao, a autor tvrdi da će ovo bezakonje doneti kosovskometohijskim Srbima više zakona.

  11. Kako u tekstu nismo videli kakva pomoć Srbima bi bila prijem u SE pokušaću da napišem kako i zašto bi ja tužio Kosovo u Strazburu pod uslovom da neko pa i država Srbija stane (pravno i finansiski) uz mene. Prva i osnovna tužba bi bila zašto meni, mojoj porodici i 250.000 mojih proteranih saputnika nije omogućila povratak i održiv opstanak na vekovna ognjišta.
    Da mi plate odštetu za duševne patnje i uništeno i popaljeno sve ono što mi znače uspomene, biblioteke, fonoteke, foto albumi i rukopisi.
    Da plate što su mi uništili groblje i grobnicu sa spomenikom a o obnovi nema ni govora. Zatim, što su samo Srbima pre tri godine (samo u Goraždevcu kraj moje Peći preko 1.300) ukinuli neosnovano penzije koje smo stekli godinama starosti (65 godina) a na celom KiM preko 30.000.
    Da ne govorimo o privatizaciji preduzeća i fabrika čiju su dobit delili samo i isključivo Albanci a niti jedan Srbin, Bošnjak ili Rom.
    Ovo je samo osnovno i opšte što se tiče Srba, Bošnjaka i Roma a za pojedinačno i taksativno trebalo bi mi najmanje sto strana.

    1. Miodraze govori u svoje ime..A ne u ime Bosnjaka ili Roma s Kosova…Ako iko diskriminise gradjane Kosova to je drzava Srbija…Penzije koje pominjes Kosovo isplacuje svima bez razlike..Srbija penzije socijalnu pomoc djeciji dodatak tzv kosovski dodatak itd isplacuje samo Srbima…Ako je Kosovo Srbija, sta je s pravima onih koji nisu Srbi??Ako su Albanci i ostali nesrbi gradjani Srbije zasto ih ovih dana srbijanska policija hapsi i maltretira cim predju granicu???I to zato sto na pr ne znaju srpski jezik, imaju kod sebe neki kosovski dokument nalepnicu ili zastavicu sa simbolima Kosova…Cesto ih pitaju-Gde ti zivis?U kojoj drzavi?Pa ako neko kaze Kosovo nek mu je Bog na pomoci..
      Istina je da ti je Srbija malo umanjila davanja..Ali nece ti ni Vucic ni Radoicic davati novac vecito…Pa i njihovi poslovi s gudrom vutrom i gvozdjurijom su otanjili…Dok ti places nad ostecenim nadgrobnim spomenikom na hiljade ljudi traze svoje najblize..Koji se i danas vode kao nestali posle 25 godina…A odvedeni su s Kosova…Ko ono pobi srpsku djecu u kaficu Panda u Peci???Srbi iz Peci su jos davno javno rekli da Albanci to NISU URADILI..Cak je i KURIR pisao o tome i pominjao ubice…
      Srbi sa severa kazu da tek sad smeju slobodno da se krecu po celom Kosovu…Jer znas i sam da su batinasi iz Milanove Srpske liste, Severne brigade, Cuvari mosta , garda Cara Lazara[ sve je to jedna te ista organizacija] onemogucavali slobodu kretanja…Legitimlsali su i tukli Albance koji bi s juga presli na sever ali i Srbe koji su isli na jug…I to ne radi zastite Srba vec radi zastite Milanovih poslova s gudrom vutrom i gvozdjurijom…
      Istina je da auta pojednih Srba sa severa i dalje gore ako samo zucnu nesto protiv Milana AVa ili srpske liste..Ali je situacija puno mirnija…Omogucena je sloboda kretanja …Nema vise straha ni premlacivanja niti ubistava..kao sto je Oliver ubijen..Deca vise ne moraju da rastu okruzena nasiljem oruzjem i drogom…
      A naravno da su Milanovi poslovi zahtevali saradnju s Kosovskom i Albanskom mafijom i da je u pitanju bio INTERNACIONALNI biznis u koji su bili ukljuceni i politicari …

  12. Ne mogu da verujem da citam ovakve clanke, a jos manje da neko napise ovo pri zdravoj svesti i pameti.

  13. Ne mogu da verujem da ste objavili ovo i ovakvo lobiranje za siptare, ovo vredja inteligenciju, doduse samo zdravog i normalnog coveka, strasno.

  14. A šta li bi to Srbija rafila sa 30% Albanaca u Srbiji , morala bi biti dvojezicna država i sa potpresednikom Albancom.
    Ne mislite valjda da bi bilo moguce Albance vratiti u status kolonije.
    Najmanje bi bilo da imaju status ko u Makedoniji.
    A obzirom na bioloski porast stanovništva na Kosovu i negativan rast u Srbiji za najviše 50 godina Albanci bi bili vecinski narod u Srbiji.
    Želeo bih da mi neko stvarno pametan odgovori na ova pitanja.

    1. Srbijanski nacionalisti zele Kosovo ali bez Albanaca…Odgovor na tvoje pitanje dao je Slobodan Milosevic..Kad je rekao da njega interesuje samo 60% Bosanske teritorije…Ljudi tj Bosnjaci i Hrvati ga nisu interesovali niti ih je zeleo na toj teritoriji…Kad su Karadzica pitali sta da urade s Bosnjacima u Srebrenici on je rekao-Oni treba da nestanu…-
      Nestanak jednog naroda je definicija GENOCIDA

  15. 1:Kosovo nıkada nıje bıo pod okrışjem Srbıje dondolaska na vladt S.Mıloševıća kojı ke ustav promenıo ı naglasıo da Dve Automomne Poktajıne tadašnje SFRJ uzme pod okrılje ı propaja tadašnjoj SJugoslavıjı tj Sadašnjoj R.Crna Gora ı R.Srbıja od 2008 RCrna Gora Napušta SRJ ı RSrbıja uzıma za sebe Kosovo ı Vojvodınu značı nıkada nıje bıla pod okrıljem nıtı APVojvodına nıtı AP Kosovo obe su ımale svoje vlade svoje školstvo svoje Gıgante kao što je RMHK Trepča ı mnogo drugo druge organızacıje dolaskom S Mıloševıća počınje pljačka Kosova ısteruju se tadnıcı ı otımačına vladavıne ljudskıh prava gde počınje vladavına Manjınske zajednıce Srba kojı smotraju a nıkada u zıvotu nısu bılı Većına ı naseljavanjem u vreme kraljevıne kasnıje SFRJ Tıovo naseljavanje Srba Crnogoraca nıje urodılo plodom e pa gospodıne ımate manjınska ptava u drzavı Srbıjı nısu rešena šta očekujete uvek su Srbı bılı zaštıćenı kao belı medvedı tolıko o zıvotu Srba Na Kosovu!

    1. Crna Maro, pa vi ne vladate osnovama sintakse, a ukljucujete se u javni diskurs. Kako da neko zna, sta uopste hocete reci? Ili moramo da nagadjamo? Pricate o nekim dobrim i o nekim losim momcima, kao u nekom kaubojskom filmu?

      1. @Slovenac
        Ono kada ograniceni glupan utripuje da je svo znanje ovog sveta pokupio. Idi bolje kopaj nesto, to je za tebe.

  16. Није ли Југославија била у Уједињеним нацијама? Ниси тако млад да се не сећаш тога!

  17. Kosovo nije bila nikada unutar srbije. Bila je deo sfrj kao sve republile, takodje i Vojvodina. To je „89.god kada je dosao na vlast onaj kasapin ukinuoj je i oduzimao sva pra Kosovu koje je imala u sastavu tadas jugos. Federacije. I ne znam lako nije ovome koto pisao sramota da ka ka e da srbi u republ. KOSOVA nemaju manjinska prava. Neka nama srbija d
    a takva prava kao sto imaju srbo tamo. I mo mozda se vise se necemo buniti. Kada cete vi boto ralni pre manjinama u srbiji. Samp se rep Kosova dobilo obecanje dace biti primlnena u savetu bezbednosti. Granicne policije poceli da maltretiraju gradjane i drzavlj. Kosova na svim ulazima u srbiji. Teski ste bi kao narod prema svima nama. I unutar stbije i van nje.

  18. Izuzev nekoliko komentara koji su pogodili metu i stavili znak pitanja na principijelnost i dobronamernost međunarodnih tela, sa žaljenjem moram da konstatujem da su prilozi čitalaca uglavnom pokazatelj niskog stepena obaveštenosti i bolesne nacionalne ostrašćenosti!
    U slučaju da Kosovo uđe u Savet Evrope i u druge međunarodne organizacije, potpuno je opravdan strah da bi moglo da se dogodi nešto slično onome što se dešavalo posle „Oluje“, te da se opet svi grehovi prebace na leđa Srbije.
    Međutim, koliko poznajem metodiku diplomatskog delovanja, to dobrim delom zavisi od stava naše diplomatije. Ako naša diplomatija konačno prihvati konstruktivniju ulogu u rešavnju naših problema i nađe odgovarajuću dikciju kojom bi razoružala prepoznatljivu malicioznost zapadne diplomatije, siguran sam da bi ta zapadna diplomatija, sa više poverenaja gledala na Srbiju i inicirala mere koje bi bile povoljnije za naš narod, (i to kako na Kosovu, tako i u drugim delovima bivše Jugoslavije, uključujući i samu Srbiju)!
    Nažalost, naš diplomatski nastup ima sasvim druge ciljeve. Tobožnja „rodoljubiva“ i „jedino ispravna“, ali nažalost potpuno uzaludna borba da se uskrati državnost Kosovu je isključivo paravan za podizanje unutrašnjih tenzija i afirmaciju političkih snaga koje se pothranju ultra-nacionalističkim praznoverjem.
    ZAMISLITE SAMO ŠTA BI SE SVE ISPODEŠAVALO KADA BI VLADA SRBIJE (NARAVNO NEKA NOVA VLADA) TRAŽILA DA KOSOVO BUDE PRIMLJENO U INTERPOL!
    Za sada, jedino što možemo da uradimo, to je da uporno pokušavamo da podignemo političku trezvenost populacije i da im ukažemo koliko smešni ispadaju pojedinci kada se istrčavaju (kao što učini neki Kole), pa komentarišući moj članak, napišu: „ovako piše klasičan sns bot …“

    1. Kad bi Kosovo bilo primljeno u INTERPOL mozda bi se konacno saznala istina o tome kako i zasto su lesevi Albanaca cuvani u hladnjaci u centru SAJa u Beogradu???Zasto bas u hladnjaci koja je posle bacena u Dunav a nisu na pr zakopani u masovnoj grobnici u Batajnici…Zasto su ti ljudi uopste odvedeni s Kosova???Zasto na pr nisu baceni u masovnu gronicu Rudnica na granici s Kosovom…Gde se tacno nalazila ZUTA KUCA ako je postojala???