aleksandar vucic 151020 foto Vesna Lalic Nova.rs 02 scaled copy
Pretpostavke za promenu režima

Mustre za „revoluciju“

Izdanje 21
  1. Predstavljena slika gornjeg i donjeg dela piramide, uzurpacije državnih funkcija (policija, pravosudje,..,) , kao i razjedinjene, bezglave i nepostojeće opozicije su činjenice koje ostavljaju stanovnistvo “bez glave”, čiji istupi na protestima, fragmentalno organizovanim, nemaju nikakvu snagu organizovanog istupa naroda, već “još jedan od protesta” ,koji će se sutra zaboraviti. Potreban je veći pritisak na opoziciju da se ujedini i stane na celo pokreta naroda.

        1. Nije mi jasno kako neko moze podrzavat vucica isto kao i u hrvatskoj hdz, bih-dodika i covica pa radi njih smo ratovali oni su nas podjelili, sire mrznju medu narodima i sad jos djele gradane svoje drzave i dok se mi svadamo oni su nas pokrali sad su milijarderi a mi gradani radimo za minimalac mirovine zalosno male, pravosude radi na malim gradanima brzo i efikasno, zdrastvo su unistili tj cjele drzave su unistili a mi gradani ih i dalje podrzavamo jer samo je bitno da je nas na vlasti

        2. @
          Oki

          Znaš , kada mi dno dna kao sto si ti napise da sam to ja , onda znam da sam u pravu

          Nego to živela Srbija i Srbi ( misliš da mi to ne želimo ) si napisao za dodelu repete

          Dobar je sendvič , možda će biti i okrajak za dodatak

        3. Kakve veze ima tvoj komentar sa sadržajem ovog redakcijskog priloga?

          Jeli za tebe normalno da se zakoni menjaju da bi pojedini članovi legislativne vlasti mogli da ostanu u luksuznim, za velike pare obnovljenim državnim objektima za nosioce funkcija egzekutivne vlasti?

  2. Covek koji prekrsi zakon je pocinio kriminalnu radnju i naziva se kriminalac.
    Da li je predsednik Republike prekrsio vrhovni zakon nase drzave koji se zove Ustav Republike Srbije?

    1. Prvo ustav jeste najvisi pravni akt, ali nije zakon. Krsenje ustava nije krivicno delo. Drugo, ni ti ni ja nismo vlasni da tumacimo ustav i da li je njega doticni prekrsio. Mada ti mislis da jesi.

  3. Na zalost, osim gradjanskog rata u Srbiji ne vidim drugi nacin da se sve ovo razresi. U njemu ce ucestvovati zabrinuti gradjani i onih 25% preursenih radikala koliko je njihovo glasacko telo. Oni karijeristi “ sto su morali zbog posla da se uclane“ su kukavice i karijeristi tako da ce gledati sa strane pa sto bi rekli seljaci po selima “ za tebe cu glasati kada pobedis“.
    I ak se to desi i pobedi zdrav razum u nasoj otadzbini onda bi one dve , tri partije koje imaju istoriju i 90ih kada su unistili reputaciju nase zemlje , onda bi oni terbalo da uzgube gradjanska prava ( kao Stazi u Nemackoj) i da im se uzme sve storu opljackali,

    1. Kakav bre rat? Za rat ti trebaju dve podjednako jake i brojne strane. Posto pominjes 25 odsto radikala, matematika kaze da ovih tvojih onfa ima 5 odsto. A posto se pravis blesav da te podsetim. Slobine milijarde su ovi tvoji nasli na kipru. 24 firme su privatizovane za manje od 100 milki evra. Nis je prodat za 400 milki. Banke su pogasene da bi neki djelic_ pro credit, miskovic_delta i slicni do ili svoje. Ako pohapsis svakoga ko je krao ili glaso za one koji jesu, onda na slobodi nas srba vise nema. Da ne pominjem opljackani stambeni fond, poklon stanove za 100 marki itsl. Ja kapiram da imas 15 godina, ali u srbiji se krade balem suplo duze od toga

  4. Slažem se umnogome sa poštovanim autorom teksta, ali ako toj licemernoj Evropi i ostatku kolektivnog zapada, mirnim ali upornim demonstracijama ispred njihovih ambasada, ne pokažemo da ne želimo ni Vučića ni druge diktatore – marionete, koji radi njihovog (zapadnog) interesa uništavaju našu ekonomiju, prirodu, institcije, slobodu medija, demokratju i svaki javni interes, sa zahtevom da prestanu da takve dovode i čuvaju ih navlasti, po cenu odustajanja Srbije od ionako upitnog ulaska u EU, ništa se od onoga što autor priziva neće desiti.

  5. Izjava, citat:
    „Je li problem danas i to što EU kao uzor gubi na poželjnosti i time što nam i poslednjim sporazumom o strateškoj energetskoj i sirovinskoj saradnji, pokazuje svе svoje licemerje i dominacju sopstvenog geostrateškog interesa nad proklamovanom demokratijom i vladavinom prava? “

    Propisani EU-proces pristupa se nije promenio, napredna Srbija se već deset godina bez ikakvog litijuma opire reformama, ali zato vredno uzima novac za reforme i infrastrukturu iz Brisela.

    Nikakav litijum neće niti može da skrati proces iz onih poglavlja, taj proces, koji Vučić pokušava da zaobiđe „oSTAJANJEM na evropskom putu“.

    EU ozbiljno shvata svoje obaveze iz pariskog Klima-Protokola, i zato radi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva. To što pokušava da obezbedi sirovine gde god može je samo normalna stvar u smislu diversifikacije.

    Režim u Beogradu mogu samo građani da promene, EU se ne bavi smenom formalno legitimnih predstavnika jedne države, to je isključivo NAŠ posao.

  6. Autor je nesumnjivo kvalifikovan za ovakve analize , i mnogo toga šta je napisao je tačno , no ima i nečega sa čime se ne slažem

    Tacne su “ dijagnoze “ stanja u društvu , pogotovu u odnosu na vlast i njihovo postupanje , odnosno sveprisutnost u organizovanju sebe samih , naravno sa vodjom kao božanstvom , ali po mom mišljenju netačne su
    “ mustre revolucije “

    Ne kao analiza već ideja , predlog , način razmišljanja i pozivanja na njih

    Uostalom “ visokoumni botovi “ su se odmah , u svojim komentarima , “ zakačili “ za to

    Revolucija kod nas ne može biti “ plisana “, i svako razmišljanje o nasilnom putu je pogresno !

    Nema nasilne smene rezima , ako nisam bio dovoljno jasan

    Ima “ ogoljavanje “ sve njegove izopačenosti , dok sami sebe ne pocnu rasturati

    Vodja je silan , jak , organizovao je sve za sebe i sopstvenu vlast , no to je tigar od papira !

    Sto više ljudi bude uvidjalo ( realno ) , ko su oni i šta rade , to će pre poceti da se ljulja naprednjacki brod

    A tone se na plimi narodnog nezadovoljstva

    Neće tu kapetan ostati poslednji , prodace i predati posadu čim se oseti ugroženim

    I za to su potrebni jaki opozicionari sa programom ( tacne su opservacije autora ) i Evropa

    Ne mislim da možemo i trebamo bez Evrope

    Odvratićemo je od licemerstva i taktiziranja snagom narodnog jedinstva za promenama i opozicionim vodjama sa domaćim i evropskim kredibilitetom

    Teško , ali ostvarljivo

  7. „Imamo li, recimo, svest da alternativa može biti socijalno inkluzivnija i participativnija demokratija“

    Ta alternativa je odbacena jos 2001. kada su DS i G17+, uz podrsku DSS krenuli u pljackasku privatizaciju. Setimo se tadasnjih Djindjicevih parola Mora da bude gazda i Bez gazde ne valja.

  8. Poruka ama baš svim državljanima Srbije bez obzira na političku opredeljenost: niste sposobni nizašta, svoju zemlju ćete nastaviti da sunovraćate, uništavate i degradirate u odnosu na sav ostali civilizovani svet oko vas. Bilo da je na vlasti Kurta, Murta ili bilo ko treći napretka neće biti. Prisilna uprava odnosno konzilijum upravitelja iz EU ili ne znam već od kuda bi morao da bude na vlasti e da bi se nešto počelo da se menja i razvija. Kao što su stranci u Bosni uveli nekakav kilavi ali ipak red i mir, tako isto bi trebalo uraditi u Srbiji, koja je trenutno obično slepo crevo i crna rupa Evrope.

    1. Блесаво је уверење да ће тредиционално колонизаторске земље Европе Србији донети ишта друго сем колонијалног и полуробовског статуса. Доказала целокупна историја и њихово понашање у пракси.
      Сада би да униште природу и услове за живот људи у Србији због измишљотине зване „зелена агенда“ која је само шема за профит корпорација и појединаца да би се хвалили „зеленим“ возилима у својим престоницама док је цело загађење извезено у колоније као својевремено у Африку а сада Србију.
      На нама је да препознамо економске убице и стране и домаће када их видимо и окренемо се себи а не лажним бајкама о ЕУ. Не може нас спасити нико други него ми сами. Наравно не живимо изоловани али се може трговати са ЕУ и без чланства што доказује пример Исланда. Никакав проблем сем за мафију на власти не би било одустајање од бескрајног пута у ћорсокак ЕУ који одговара само шибицарима као што је Вучић.
      На крају постоји озбиљна опасност да се сменом овог режима поново појави реинкарнација ДОСа са истим пљачкашким методама као и оним после 2000е. То је оно што доста њих одвраћа од опозиције и Вучић веома добро манипулише тим страховима наравно искључиво у корист себе и својих.
      Било би добро да прво грађанистичка опозиција прогледа и научи на својим грешкама обожавања златног телета ЕУ. Тек онда би имали шансу да у сарадњи и са оно мало преосталих националних снага које режим није компромитовао и искористио уради нешто на политичком описмењавању народа. Ненормално је да пола Србије нема адекватну пијаћу воду и канализацију а у тим заосталим срединама су највећа упоришта режима. Поред медијске доминације режима кривица за то лежи и на опозицији која је те средине занемарила и препустила шибицарима. Само политичко писмењавање на локалу би могло да доведе до промене свести бар неких људи, што би с обзиром на малу маргину превласти режима итекако угрозило владавину страхом и Потекиновим селима.
      Разједињеност и кратковидост опозиције је главни ослонац владавине овог наопаког режима и зато се стално праве нове „опозиционе“ групације и странке.
      Још један фактор који није поменут у овој анализи је манипулација режима страхом од рата који је у људе ушао 99те и синдрома – ћути има и горе. Највећи противник напретка је зато „срећан роб“, наравно и уплашен.
      Да ли је могуће ослободити се тога страха је дебело питање и можда ћемо морати да чекамо нове генерације и ломове у свету да би било боље.