aerodorm nis 05052022 0018 copy
Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages
Javnost u Nišu uzburkao izveštaj DRI o trošenju gradskog budžeta

Kad Sotirovski satire

Izdanje 27
42

Iako su revizori u izveštaju konstatovali da su gradski ograni, u čemu je prednjačila nekadašnja gradonačelnica Dragana Sotirovski, bahato i bez pokrića trošili milione evra, za sada nije podneta nijedna krivična ili prekršajna prijava

Pa, da li će biti hapšenja i zašto neće?, jedan je od neinventivnih komentara povodom najnovijeg izveštaja Državne revizorske institucije, u kojem je izneto „negativno mišljenje“ o načinu trošenja budžeta grada Niša za prošlu godinu. Loša državna ocena za problematične đake u niškoj administraciji, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, usledila je jer je revizijom ustanovljeno kršenje čitavog niza zakona i drugih propisa prilikom „baratanja“ novcem građana.

Više javno tužilaštvo je početkom ove sedmice saopštilo da je formiralo predmet povodom izveštaja DRI, valjda u nastojanju da (nam) dočara da država nije na pauzi. Opozicija se za to vreme, i danima, „dogovarala“ kako će reagovati u ovom slučaju, stigavši tek do međusobne polemike oko načina na koji treba inicirati sazivanje hitne sednice Skupštine grada. Usput je izricala oštre ocene o slučaju, poput, recimo, one da je izveštaj „svojevrsna optužnica protiv SNS vlasti koja je javni novac trošila rasipnički, koruptivno i protivzakonito, a imovinom Grada Niša upravljala kao Alajbegovom slamom“.

dragana sotirovski foto ataimages copy
Dragana Sotirovski Foto: Antonio Ahel/AtaImages

Preskupe reprezentacije

Revizori su u ovom izveštaju, između ostalog, konstatovali da su nadležni povredili petnaestak zakona, od onog o budžetu, do onog o dobrobiti životinja, a Gradu je ostavljen zakonski rok od 90 dana da ispravi „nepravilnosti prvog prioriteta“. Nije podneta nijedna krivična, prekršajna ili prijava za privredni prestup protiv funkcionera i službenika, na šta DRI ima pravo.

U fokusu javnosti za sada su neregularnosti u kojima se spominje doskorašnja gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je, po Statutu grada Niša, „naredbodavac“ za trošenje budžeta. U izveštaju je, između ostalog, navedeno da je ona kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, potpisivala naloge kojima su firmama Vodomonteri i Sim puk gradnja obezbeđivani unosni radovi na vodovodu i kanalizaciji, uz zaobilaženje javnih nabavki, iako nije bilo zakonskog osnova za proglašenje vanredne situacije. Tokom 2022. i 2023. godine ove firme su preko Gradskog štaba iz budžeta dobile skoro pet miliona evra za takve radove u Nišu, izvestili su mediji.

Revizori su, takođe, konstatovali gradonačelnicino nezakonito trošenje gradske reprezentacije preko službene platne kartice u Poštanskoj štedionici. Ugostiteljske i druge usluge nisu plaćane direktno na osnovu računa, već su budžetska sredstva avansno prenošena na račun kod Poštanske štedionice, kojim je upravljala Sotirovski, a ona potom sama izmirivala dugove, uz izdate fiskalne račune. U izveštaju se, recimo, pominje radni ručak za 200 osoba, plaćen 602.000 dinara, povodom Dana srpskog jedinstva. Prema navodima medija, sporni su ugovori sa Tami trejdom, u čijem je sastavu hotel Tami rezidens, u iznosu od oko 2.700.000 dinara. Sotirovski je službenu platnu karticu koristila i za „nabavku usluga i dobara“ u firmama Ikea, Djuti fri, Dansi Martini Vesto, Grin dekor 018, Maksi, Putevi i Eko petrol, dodaje DRI.

Bivša gradonačelnica kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, potpisivala je naloge kojima su firmama Vodomonteri i Sim puk gradnja obezbeđivani unosni radovi na vodovodu i kanalizaciji. Tokom 2022. i 2023. ove firme su dobile skoro pet miliona evra

Izveštaj je potvrdio aljkav odnos Grada prema svojoj imovini, pre svega poslovnim prostorima i stanovima, na šta godinama upozorava deo javnosti. Prema otkriću revizora, Grad Niš u svojim poslovnim knjigama nije evidentirao „najmanje 754 jedinice poslovnog prostora, 2.448 jedinica stambenog prostora, 989 jedinica infrastrukture, saobraćajnica, komunalne mreže i ostalih nepokretnosti, 16 jedinica sportskih objekata i 1.160 jedinica zemljišta za koje je u Republičkom geodetskom zavodu upisan kao imalac prava svojine, državine ili korišćenja“. Najmanje 37 poslovnih prostora dato je na korišćenje bez zaključenog ugovora ili drugog pravnog akta, od kojih jedan, od 2019. godine, koriste i Zavetnici, bez plaćanja zakupnine.

Prema nalazima revizora, najmanje 55 stanova kojima raspolaže Grad bespravno su zauzeti i koriste se bez plaćanja bilo kakve naknade. Takođe, za najmanje 80 gradskih stanova ugovori o zakupu su istekli, a korisnici tu i dalje žive.

Desetine miliona na advokate i konsultante

Desetine miliona dinara građana Niša dati su za nepotrebne sudske sporove, neizvršavanje sudskih odluka, advokate i konsultante. Iz gradske blagajne je, tako, isplaćeno 22.641.000 dinara samo na ime sastavljanja žalbi od strane advokata, i to zato što je Gradska uprava za društvene delatnosti propustila da u predviđenom roku po službenoj dužnosti pribavi uverenja iz Ministarstva odbrane u postupcima vođenim za utvrđivanje statusa boraca. Za konsultantske usluge plaćeno je najmanje 9.179.000 dinara, a da izveštaji ne potvrđuju da su one uopšte izvršene.

Bivša gradonačelnica Sotirovski, međutim, kaže da je revizija više ukazala na propuste tehničke prirode jer bi, kako kaže, u suprotnom odgovornim licima bile podnete prekršajne ili krivične prijave, što se nije desilo. „Deo odgovornosti svakako snosim ja kao tadašnja gradonačelnica i najodgovornija osoba, ali deo snose i ostala odgovorna lica čije su uprave napravile knjigovodstvene propuste“, ocenjuje.

Desetine miliona dinara građana Niša dati su za nepotrebne sudske sporove, neizvršavanje sudskih odluka, advokate i konsultante. Iz gradske blagajne je, tako, isplaćeno 22.641.000 dinara

Ona još kaže da u slučaju angažovanja firmi Vodomonteri i Sim puk gradnja preko Štaba za vanredne situacije, DRI nije sagledao više okolnosti koje ukazuju da situacije jesu bile vanredne. Nabraja da su gradske opštine uputile zahtev za hitno postupanje u selima Vumanovo, Berbatovo i Gabrovac zbog nestanka vode kojim su bili ugroženi ljudi i životinje. Štab za vanredne situacije je proglasio vanredno stanje na tom terenu. „Obe ove firme su izvodile radove po validnim naredbama, uz kontrolu nadzornog organa i uz svu prateću dokumentaciju Štaba za vanredne situacije i procedure koje propisuje Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama“, kazala je Sotirovski

Sotirovski tvrdi i da gradska reprezentacija nije nepravilno trošena, već su samo utvrđeni propusti u evidentiranju finansijske dokumentacije. Prema njenim rečima, u izveštaju se kao najveći problem navodi da ona kao gradonačelnica, po Zakonu o budžetskom sistemu, nije mogla da ima i koristi službenu platnu karticu, kao što se to radi u poslovnom svetu, i kao što to Grad već radi sa karticama za benzin ili karticom za elektronsko plaćanje putarine. Grad je ugasio tu poslovnu karticu istog trenutka kada je DRI ukazao na nepravilnost, kaže. Dodaje da su revizori ustanovili i da od 300.000 dinara koji su se nalazili na kartici samo trošak od 31.230 dinara nije imao prateću dokumentaciju.

Poslovi naručivani iz Beograda

Analitičar Mladen Jovanović, koji je i autor više publikacija i priručnika u oblasti upotrebe javnih budžeta za potrebe građana, ocenjuje da bi sada nadležno tužilaštvo trebalo profesionalno da istraži svaki pojedinačni navod u izveštaju DRI, ali da se „to neće desiti“. Kaže da loša budžetska praksa u Nišu nije izuzetak, već svakodnevica lokalnih samouprava, koje godinama funkcionišu u sivoj zoni. Veliki broj utvrđenih nepravilnosti u vezi je sa poslovima koji su naručivani iz Beograda i kopija su poslova koji se po partijskoj liniji obavljaju u celoj Srbiji.

„Izveštaj DRI je samo pokazao ono što svi koji pratimo budžetske prilike znamo – budžet Grada Niša i njegova potrošnja su Pandorina kutija iz koje su izleteli i neznanje i bahatost i pohlepa i značajna kršenja zakona i procedura. Sve društvene grupe kojima je ponavljano da u budžetu nema para za njih sada znaju i zašto tih para nije bilo“, kaže Jovanović.

Prema odluci Gradske izborne komisije, na junskim lokalnim izborima su i koalicija oko SNS i četiri opozicione liste osvojile po 30 mandata u Skupštini grada, koja broji 61 odbornika. Ruska stranka je dobila jedan mandat, zahvaljujući kojem su naprednjaci formirali vlast. Svi opozicioni prigovori GIK-u i žalbe Višem sudu, kako na regularnost izbora tako i na „pobedu“ naprednjaka, odbačeni su. Zašto bi onda ikoga čudilo uverenje dobrog dela javnosti da je i postupanje države povodom jednog gradskog budžeta samo zabava za naivne?

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

42 komentara
Poslednje izdanje