12331579
Pumpanje nacionalizma

Podesni pa vladaj

Izdanje 18
    1. Gl..p si, na zalost Srbije nisi usamljen, sve ti je objasnjeno, Ako volis svoju zemlju, citaj ovaj tekst iznova kao da je oce nas. Gledaj oko sebe, pa ukljuci mozak te povezi stvari, shvatices na kraju, verujem. Kleronacionalizam je kancer koji prozdire nasu zemlju

  1. Nacionalizam je “ lepak “ za osobe koje kratko pamte i brzo zaboravljaju. A još češće za osobe bez pamćenja. Nacionalizam se teško i sporo leči ali se vrlo lako oboljeva od te smrtonosne boleštine.

  2. Na nacionalizam ne treba gledati, unapred i deduktivno, kao na loš, zao, neprihvatljiv, to je kao s vodom ili vatrom, mogu biti blagotvorni, omogućiti život, egzistenciju, grejanje, ali mogu biti i destruktivni, satirući.
    Ovo što se podvodi pod današnjim srpskim nacionalizmom je nekakva KGB-ovska-UDBA-ško, staljinističko-fašistička varijanta „nacionalizma“ koja možda i služi tome da kod ljudi ogadi sav prirodan i zdrav osećaj rodoljublja.

    Dovoljno je gledati emisiju „Aktuelnosti“ koju praktično uređuje i vodi strana država na srpskoj nacionalnoj frekvenciji ili pratiti neke tobožnje srpske patriotske portale, pa ustanoviti da se danas „srpski nacionalizam i patriotizam“ ( a tako je bilo i u vreme Miloševića i Šešelja) najvećim delom svodi na pizmu, jal, resantiman, ozlojeđenost, kompleks inferiornosti, instrumentalizaciju istorije, nedestilisanu mržnju i antizapadnu histeriju, ukornjačenost, naježenost, histerizaciju, haotizaciju i harangizaciju mišljenja…..Pitanje je da li mi možemo nešto bolje i smislenije da stvorimo i iznedrimo?

    1. Ceo zadatak drugosrbijanaca je trilaterala unistiti Srbe,sve srpsko a posebno SPC i pretvoriti u amorfnu masu koja se zove graDzani tj. NIKO.ovo je pojava koju zapad gaji i finansira vec 30 godina a sve u ideologiji koja se zove americko zapadni imperijalni fasizam u cije ime gore navedeni rade.Za pocetak zasto krijete da je u Bosni pobijeno 37 hiljada Srba,zasto pravite balon da su zli Srbi dosli sa Klingonas da ubijaju jadne muslimane,zasto sabirate zrtve,zasto krijete da je zapad zajedno sa Hrvatima napravio najavece etnicko ciscenje posle WWII i da ste na vlasti vi bi ga slavili na terazijama.

        1. Nemam pojma, jel se takav več rodio ili tek kasnije izrastao, a uživam u njegovih izvajanjih i hvalim sve Bogove, da ne graničimo i da smo se pravovremeno izvukli iz te ludnice!

        2. Da njemu je dobro, verovatno ima klimu, nego ti reci šta ovde nije tačno?
          To su zvanični podaci UN.

  3. Celokupan tekst je izvanredan. Svi sagovornici sa lucidnim preciznošću skalpelom sekciraju obolelo tkivo ovdašnjeg stanovništva. Namerno ne želim da kažem NARODA ili NACIJE. Te reči su do te mere kompromitovane upotrebom u očigledno štetne svrhe koje je teško definisati kao političke svrhe.
    Tačno je da od ranih devedesetih u Srbiji prave levice nema (sem u zanemarivim tragovima). Tadašnji nacional socijalizam je utoliko ponajviše doprineo desnilirijumu. A bolest se u međuvremenu sasvim kontrolisano širi

    1. Da po ovoj vrućini ne razvlačim, najbliži sam ovom mišljenju. Nažalost, stvari se ne mogu opisivanjem rešavati. Šta je alternativa? Bolja rešenja?
      Mi smo malobrojan narod i zajednica da bi smo izrodili rešenja za kojima vapi čitav svet.
      Demokratski i građansko su svetski moćnici do te mere uništili i isprofanisali da me je sramota od njihove bruke. Za lidera najmoćnije zemlje sveta se nadmeću, u najmanju ruku, dva u svemu istrošena (možda je tačnije-potrošena) čoveka. U šta da gledamo i verujemo? U kakvu budućnost?
      U takvom svetskom beznađu nije bilo teško decenijama nam „prodavati rog za sveću“

  4. Današnji nacionalizam privlači uglavnom one koji su podložni manipulaciji medija uz sugestiju da se neguje kontra nacionalizam u kojem se danima razvlače instruirani razlozi za tu svrhu. Evo Hrvati već 30 godina provlače kao najveći nacionalni uspeh mizantropiju prema Srbiji i Srbima generalno umesto slavljenja nezavisnosti. Bošnjaci svoje dane sećanja na žrtve takođe svakodnevno provlače kroz medije kao suštinu njihovog postojanja u današnjoj zajednici sa Hrvatima i Srbima. Albanci na Kosovu takođe, Crnogorci kojima smeta zajedništvo sa sunarodnicima Srbima kroz politički biznis i internu degradaciju tog zajedništva bezuspešno utemeljavaju svoj identitet jednonacionalne zajednice. I naravno Srbi koji sada imaju sve te razloge kako bi se osećali kao žrtve nastavljenih međunacionalnih podela u okruženju a koju najviše koriste sve te interesne politike svih naroda. Žalosno je i što su mediji postali osnov u nastavljanju svih tih podela.

  5. Jednostavno nismo mi za drzavu! Od kad smo je osnovali nama lose ide i sve nas je manje. Treba vratiti zadruge i plemena!

  6. Srpski nacionalizam je maska iza koje se krije raspala drzava i njene institucije. Uz to se odrzava se lazni privid nekakve vojne moci, kroz prazne floskule o nekakvoj vojsci koja ce se vratiti na Kosovo, sto samo sluzi za pridobijanje glasova od glupog naroda. A precutkuje se da ta vojska ima svega 10000 veoma slabo motivisanih profesionalaca, rezervisti su stariji od 50 godina, mladi i jaki muskarci nisu sluzili vojsku, samim tim nisu ni obuceni za borbu. Zalosno je sve to!

  7. Svi izostavljaju najvažniji faktor srpskog nacionalizma, SPC.
    Od 1914/18 crkva je nosilac kontinuiteta srpskog nacionalzma i ujedinjenja svih Srba što podrazumeva i ekspanziju teritorije.
    Zato su i Tito i KPJ bili najosetljiviji na srpski nacionalizam.

  8. Nacionalizam je fundamentalno prirodna pojava uostalom ko ne voli sebe i svoje ne može voleti ni druge. Zato poštujmo druge nacije i to zahtevamo od njih. Bolesni nacionalizam je fašizam.

  9. Dobro se sećam. Pitala me profesorka , koja je prva socijalistička zemlja na svetu. Ja rekoh mislili ste Rusija? Ne nego Francuska. I tako i bi. Svi smo se kleli u Oktobarsku revoluciju. A Francuzi , onako demokratski pa do drugogo svetskog rata-levica. I šta su dobili?
    Socijalno koje je bilo za primer -za ceo svet, zdravstvo, nešto najbolje što niko nije imao, školstvo, kulturu. U vosku -nisu ulagali.
    I desilo se ono što se desilo. Bili su pregaženi.Levica decenijama nije mogla da primiriše , dokle su sećanja bila sveža.
    Mi smo jedina zemlja u Evropi a jedna od tri koja se stidi patriotizma i nacionalizma. Ne govorim o šovinizmu. Uče o nama na svim svetskih katedrama iz sociologije, filozofije i psihologije. Verovali ili ne onoj čuveni “krug dvojke“ i negiranje Srpstva. Ono što je kod nas upravo iskrivljeno poimanje levice kod svih nacija -pogotovo u Evropi ne na nivou STATISTIČKE greške.
    Razmislite.

    1. Patriotizam i nacionalizam nisu isto. Nikad bili niti ce biti. I niko ne „negira Srpstvo“, niti ga se stidi, vec mu nije potrebna agresivna i iskompleksirana manifestacija nacionalne pripadnosti.

  10. Pokrenuti peticiju u zemljama bivse SFRJ simultano a predati Haskom tribunalu za one koji su podsticali i zagovarali masakre tipa 100 za 1