1717358787149
Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs
Lokalni (polu)izbori 2024.

Napukla pobeda

78

Beograd ostaje pod naprednjačkom kontrolom, ali nije baš sve ispalo onako kako vlasti odgovara

Dobar deo javnosti sigurno je poverovao u tvrdnju vlasti o apsolutnoj pobedi na nedeljnim lokalnim (polu)izborima – osim, kako reče Aleksandar Vučić u prvom postizbornom nastupu, u Tutinu, zbog specifične nacionalne strukture, i dve beogradske opštine u kojima je rezultat „interesantan“. Ipak, vesti iz Niša, ali i Čačka, ukazuju na prvu pravu pukotinu u naprednjačkom monolitu, kojim su do sada bile okovane čak i mesne zajednice širom Srbije.

Pukotina je, pri tom, od one vrste koja će se – uprkos medijskim manipulacijama i napadnom slavlju – teško sakriti. Čak i ako naknadne intervencije na niškom izbornom rezultatu proizvedu drugačiji saziv tamošnje lokalne vlasti od onog za koji su građani glasali. Struktura naprednjačke vlasti je, naime, takva da zahteva utisak o nepobedivosti i ne podnosi ni klicu nastanka neke druge snage koja bi pokazala da ima života i bez Vučića i njegove predimenzionirane partije.

1717360070569
Savo Manojlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nešto dublji uvid u izborni rezultat ukazuje na još jedan razlog za makar mali nemir u naprednjačkim redovima. Uprkos pobedi u Beogradu, najlukrativnijem „plenu” nedeljnih izbora, rezultati ukazuju na nastavak pada podrške među građanima. Kako je primetio politikolog Aleksandar Ivković, od 2018. do danas, broj glasova koje su dobile stranke vlasti, nekada na posebnim, sada na jednoj listi, pao je čak za 70.000 (sa 450.000 na 380.000). U odnosu na decembar, te stranke su u minusu od 25.000 glasova.

Niska izlaznost, Dontov izborni sistem i rezultat opozicije, međutim, tu činjenicu će u krajnjem ishodu zamagliti onim što se jedino računa – naprednjaci i prateća ekipa su u decembru mogli da računaju na 54 odbornička mandata u Beogradu, nedovoljna za formiranje gradske vlasti, dok danas mogu da likuju sa osvojenih deset mandata više, zahvaljujući čemu će i dalje kontrolisati gradske resurse i neometano sprovesti planove vezane za sporednu izložbu Expo 2027.

Kako je primetio politikolog Aleksandar Ivković, od 2018. do danas, broj glasova koje su dobile stranke vlasti, nekada na posebnim, sada na jednoj listi, pao je čak za 170.000 (sa 450.000 na 380.000). U odnosu na decembar, te stranke su u minusu od 25.000 glasova

Sve to moglo bi, bar donekle, mada ne i dovoljno, da ohrabri opoziciono orijentisane građane. I da im pomogne u suočavanju sa činjenicom da je upravo propuštena još jedna šansa za ozbiljniji udarac kleptokratskoj mašineriji koja je zarobila državu i svima oduzima vazduh, što se poslednjih nedelja čak i bukvalno vidi u zatrovanom Užicu.

nis kzn 02062024 0006 copy
Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

Za opoziciju, međutim, to nije nikakva uteha. I to ne samo zbog činjenice da i pored pada rejtinga naprednjaka – koji je još jednom potvrđen i na koji oni adekvatno odgovaraju ukrupnjavanjem – vlast i dalje ima ozbiljnu podršku, za koju ne mogu biti zaslužne baš samo izborne manipulacije i bezočna propaganda.

Koliko god se, u narednom periodu, i izborni učesnici, i (delimični) bojkotaši budu trudili da pokažu da su bili u pravu i da je onaj drugi kriv, činjenica je da za su pomenute vesnike promena iz Niša i Čačka, zaslužni pre svega neki nestranački, lokalni faktori, a ne etablirane političke partije.

Svaki pokušaj likovanja „bojkotaša” zbog izbornog rezultata u Beogradu, razbiće se na primeru Niša: jer, tamo je vrlo očigledno da bi njihovo izborno učešće moglo biti presudno i otkloniti svaku naprednjačku ideju o naknadnoj intervenciji koja bi obesmislila tvrdnju o promenama koje dolaze s juga

Najubojitiji udarac stranke koalicije Biram borbu dobile su u Beogradu, gde je izborni debitant, pokret Kreni – promeni osvojio više glasova nego šest članica te koalicije zajedno. I teško da će ga poništiti činjenica da te stranke sada imaju odbornike širom Srbije, a time i priliku za izgradnju infrastrukture bez koje nema pravog političkog napretka.

1717360479342
Miroslav Aleksić Ćuta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na drugoj strani, svaki pokušaj likovanja „bojkotaša” zbog izbornog rezultata u Beogradu koji (donekle) deluje kao ostvarenje njihove prognoze, razbiće se na primeru Niša: jer, tamo je vrlo očigledno da bi njihovo izborno učešće moglo biti presudno i otkloniti svaku naprednjačku ideju o naknadnoj intervenciji koja bi obesmislila tvrdnju o promenama koje dolaze s juga. Priča o bojkotu i u Beogradu, kao i u drugim gradovima, pokazala se nedovoljnom da delegitimiše izbore, ali je nesumnjivo umanjila šanse za pobedu opozicije.

Osim doktora Dragana Milića iz Niša i još nekih lokalnih igrača, razloga da se osećaju kao izborni pobednici imaju samo doktor Branimir Nestorović (popravio decembarski rezultat u Beogradu) i pokret Kreni promeni, koji je dobio odličnu odskočnu dasku za dalji politički put.

A Srbija? Preživela je nedeljni talas nasilja i čeka sledeći.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

78 komentara
Poslednje izdanje
Aleksandar Vučić
| Ekonomija | 67

David Koperfild sa Andrićevog venca

Uz realni rast od samo dva i po odsto, vlast u Srbiji uspela je prošle godine da bruto domaći proizvod Srbije poveća sa 60,4 na 69,5 milijardi evra ili za više od 15 procenata. I tu neće stati, jer su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali najavili da će već 2027. […]

Veštačka inteligencija AI
| Kultura | 23

Čovečanstvo ulazi u novo doba

Revolucija artificijelne inteligencije se ubrzava i ona postaje jedna od najvećih prekretnica u istoriji. Revolucije koje su temeljno izmijenile čovječanstvo bile su do sada Gutenbergov izum štamparije; Edisonova sijalica i Teslina naizmjenična struja, i Turingova mašina (kompjuter) i „Turingov test“ (ispitivanje da li mašina može simulirati ljudsku inteligenciju). To su revolucije koje su promijenile paradigmu […]

Društvene mreže
| Kolaž | 1

Doomscrolling – kada ekran nema kraj

Aktivnost bez jasnog vremenskog trajanja, polupasivno gledanje u ekran dok na njemu nižemo stranice i stranice sadržaja, iako oduvek prisutna, doživela je svoju mutaciju u zloćudniju formu tokom COVID pandemije. Tako je dumskroling bio izazvan besomučnom potragom za pouzdanim i preciznim informacijama o virusu, broju slučajeva, simptomima, lečenju, vakcinaciji… A sa beskonačno mnogo izvora vesti […]

glasanje, izbori, izborna mesta, izbori 2023
| Mišljenja | 51

I dalje ćute vlasnici „pristojnih potpisa“

Po mišljenju mnogih, upravo je „2.000 pristojnih“ svojim imenima podržalo sve ono iza čega pošten čovek javno ne sme stati: ponižene i privatizovane institucije, višegodišnji medijski mrak, javno satanizovanje novinara i političkih neistomišljenika, progon uzbunjivača, kriminal u sprezi sa strukturama vlasti, skrivanje ubica iz kosovskog kafića „Panda“, zatvaranje sremskih obdaništa za decu opozicionara, nezakonito rušenje […]