1. Spominju se 90-te i pocetak komjutera… Hm… Neki od nas drndaju tu pricu od 1970-te, bilo je jos zanimljivosti u vreme samol ‘ velikih’ racunara.

 2. Sa ovim tekstom si me vratio u detinjstvo 🙂 Ja sam 1978, a prvi kompjuter sam dobio od caleta za sedmi rodjendan i to bas Sinclair ZX Spectrum. Secam se kao juce. Za mene je to bilo apsolutno cudo i od tada sam zaljubljen u kompjutere i tehnologiju. Sledeci je bio Commodore 64 i onda sam nevidjeno rano dobio 286 pa su svi ortaci iz razreda dolazili kod mene da igramo cuvene Prehistorik, UGH!, Blues Brothers, Supaplex…
  Anyway, i dalje jako volim video igre iako sam otac i suprug i ucim svoje cerkice da igraju 🙂
  Sve u svemu, super tekst i tema koja budi nostalgiju.
  Sto se ostalih aspekata 90ih tice, pokusavam da ih zaboravim.

 3. Ja lično sam 90-te preživeo samo zahvaljujući tome što sam bio zaluđen za elektroniku, računare, Internet itd. To mi je bila neka vrsta bežanja od užasa. Tada sam stekao i tu naviku da kad god stvari krenu loše ja stvorim neki svoj mehur i pretvaram se da se oko mene ništa ne dešava. Kasnije sam saznao da se to zove ekskapizam. E pa za mene, kao i za mnoge od nas koji smo se tih 90-ih bavili kompjuterima u Srbiji, sve to i jeste bio ekskapizam.

 4. Moji prijatelji i ja takođe smo imali neko svoje malo bekstvo, Taman da preživimo i ostanemo normaljni ( a valjda smo).

 5. Hvala za tekst Nikola. Ja sam bio taj koji je uhvatio zamajac tog kompjuterskog talasa, na kome i danas plivam.
  Gledao sam istu emisiju i takođe sam imao pomešana osećanja i jako gorak utisak na kraju, bez obzira na divne trenutke na koje me je podsetila.
  Emisija se zvala „90.: Dekada koja nas je povezala“, dok su naši ljudi u to vreme gledali da se razjedine po svaku cenu. U emisiji se spominje i neverovatan progres koji su sve zapadne ekonomije ostvarile u tom periodu, a kod nas ratovi i bombardovanje za kraj.
  Tada sam svatio da je moje odrastanje bilo poput rasta biljke koja raste dok joj neko sipa mašinsko ulje umesto vode.
  Dal smo sami krivi ili su nam krivi drugi? Da li se u opšte pitati kad imamo tako puno stvari za ispraviti?

 6. Neuspeo pokusaj teksta o kompjuterima ! Sve je ovde izmesano i 70-te i 80-te, 90-te da bi se zacinilo Fejsom koji ima samo 20 godina znaci iz 2000-tih ! I Angry birds iz 2009 koja se igrala na mobilnim telefonima ? Spectrum , i C-64 su bili popularni 80 tih i usvetu i u Srbiji ! Borba Mac i Pc se takodje vodila 80-tih a ne 90 tih ? 90-te u Srbiji obelezava kratki bljesak Amige a posle njene propasti PC. Upravo ti 386, 486 i P1, P2 i njihovi AMD pandani.

 7. Ne znam da li su redakcije danas u obavezi da imaju lektore ili korektore. Ako ih imaju, ovi bi trebalo da znaju da je dekada period od deset dana. Period od deset godina je decenija. Dekada je nastala u reformi kalendara koju su pokušali da sprovedu francuski revolucionari. U tom kalendaru svaki mesec je imao tri dekade, odnosno trideset dana. Reforma nije opstala, ali izraz dekada jeste. U ovom članku se radi o nepravilnom črevodu engleske reči „decade“, što znači decenija.