1634215124 20111215 nin zoran loncarevic beograd Di003330390 scaled 1
Izbori za SANU

Kandidati za nove akademike

  1. Ako izuzmemo mrak društvenih i istorijskih nauka, ostali predlozi su valjana mera stručnosti.

    1. A šta cemo sa odeljenjem književnosti i jezika. Može Milena Markovic, a ne može Mihajlo Pantic. Ili Dragan Velikic. Najlakše im da izglasaju jezičke stručnjake. Ima ih više od književnika. Sramota!

    2. Šta je valjana mera stručnosti kod SNS predsednika opštine Vračar koga je ova vlast postavila postavila pre 8 godina. On 8 godina struke video nije. Blam odeljenja medicinskih nauka.

        1. To je jedan gmaz, Kardiolog, sramota A Milena je sestra istoricar a Markovic a ideology Sps, Tako da Bravo Akademici!

    3. Ne može da se izuzme taj mrak, mora da se rastera. Kazniti ih za štetočinstvo po srpsku kulturu i urušavanje značajne institucije.

        1. Хоћете да кажете да је претходни председник САНУ – Владимир Костић, један од лидера ПроГласа, био близак власти?

          Човек који ће остати упамћен по изјави из 2017. године: Косово је изгубљено одавно, сада је највећи проблем како се часно извући из тога!

          1. Kostićeva politika vođenja SANU je i dovela do raspada ove institucije.Treba je i stručno i moralno obnoviti.

          2. Kostić je glavni za kadrovanje u SANU, hoće da kontroliše sva odeljenja, ugurao se u UO Galerije (s kojom nikakve veze nema), mažnjavao zajedno sa prezimenjakom novac za digitalizaciju. Loš stručnjak,još gori čovek. Meša se u sve.

          3. Kostić ‘ladno primio zeta u SANU, a gura Rašević i Smederevac po političkoj liniji. Veze ovo s naukom nema. Izrugivanje poštenom svetu.

    4. Društvene i istorijske nauke su identitetske i zato su veoma važne. Ali sadašnja odelenja su ih učinila irelevantnim,minornim, predlažu potpune anonimuse. Nešto pod hitno treba preduzeti po tom pitanju.

    5. Ne može da se „izuzme“ mrak odeljenja za istoriju i društvenjaka, treba ih sankcionisati, npr. udariti po džepu za nameštanje izbora i kršenje procedura, osnovne pristojnosti i etičkih principa.

    1. Po pravilu, nisu izglasani oni koji to zaslužuju, a kriterijum je ja tebi ti meni.

        1. Grujićić ne može da uđe od Rašević, Marković, Ognjenović, Smederevac i sličnih.

        1. Akcija: svaka budala – akademik, važno da je uža i šira rodbina namirena, kao i prijatelji od koristi.

  2. 13 žena,od kojh su bar njih polovina upitne i kvantitatvno i kvalitativno. Milena Marković, to je pre tinejdžerska američka poezija. Kakav bizarni izbor!!!

    1. Koja crna Milena Marković? Pre nekoliko godina beše bruka i blamaža sa njenim izborom za „Ninovu“ nagradu! Ono veze nema sa poezijom, bruka i sramota! Jedna pesma nosi naslov „Kurac na biciklu“! Bruka!!!

      1. M. M. ima leđa, kao i Vida, Rašević, Smederevac, Vrebalov…. Sve one imaju logistiku politkantkinja.

    1. SANU priznaje samo „svoje“ institute. Taj mučenik radi na Balkanološkom institutu SANU. Predloge sa samostalnih instituta ne uzimaju u obzir. Sektašenje.

    1. Nije problem što niste informisani o radu profesorke Smederevac, problem je što ste nevaspitani. „Kakva Smederevac“… A kakvi ste to Vi?

      1. Smederevac se pokazala fanatičnom u Matičnom odboru, ako je fiksacija za merenja i kvatifikacije lansirna rampa. Fujčina!

  3. Društveno-humanstčke nauke – nijedno ozbiljno ime u nauci. Sve koje vrede su odbili, da bi ugurali svoje…

  4. Kakva stručnost. Treba napraviti ozbiljan prodor u nauci. U tom smislu, ovde ne vidim skoro nijedno značajno ime….

  5. ODN, kakva sramota koga predlažu. Čak i Antonić, koji je publicista, a ne naučnik. Ostali ne postoje na mapi naučne zajednice. Dokle više Čavoški, m?

  6. Mrak mrkli.
    Kakva Milena Marković, jesu li oni čitali kako ona piše, pa to nije ni za osnovnu školu. Ni Vidu niko nije čitao. To je, najdalje, štivo za srednju.

  7. …njih 13 žene, što je uspeh u odnosu na dosadašnji odnos predloženih…sve predlozene, retko koja primljena.

    1. Žena sam, ali od ovih sa liste možda bih samo jednu primila. Kakve su im realne zasluge za umetnost i nauku?

  8. Smesno, ovo odeljenje drustvenih nauka kao da prave amaterski klub..a zene tu pro forme.

  9. Koje žene? E ako su ove reprezentativne… Stvarno svašta, na šta se srozala Akademija.

  10. Snežana Smederevac ne postoji u psihologiji… To je čist amerićki poluproizvod – lab.

    1. Reference svih predloženih treba da su javno dostupne. I onih koji su prošli i odbijenih, pa da se vidi koga predlažu.

  11. Zašto na spisku nisu dva ugledna imena naše kulture i naučnog mšljenja – Žarko Trebješanin i Divna Vuksanović? Da li gospoda iz SANU prate savremene društvene nauke?

  12. Milan Brdar im se zamerio,inače je intelektualno jači od pola njih u Odelenju druš.nauka.

    1. Милан Брдар је за многе „академике“ научник првог ранга и недостижна звезда. То што га тамо не примају не значи да није заслужио да буде члан академије. Потребно је ову институцију мало протрести да отпадну ТРУЛЕ ЈАБУКЕ, а да на гранама остану ЗРЕЛЕ ЈАБУДЕ. У том циљу променити закон о финансирању САНУ од стране државе.

      1. Stručna javnost da proziva SANU i nazovi akademike u svakoj prlici. Treba da ih je sramota što su dozvolili trulo voće u tom lepom voćnjaku.

      2. Treba „samo“ da otpadnu Kosta Čavoški, Tibor Varadi, Aleksandar Kostić i Alpar Lošonc. Neprincipijelna koalicija protiv kvaliteta, morala i orginalnog naučnog rada.

    2. Lično Čavoški sprečava da Brdar uđe u Sanu, kao što to čini za mnoge intelektualno superiorne kolege. Ostavka!

    3. Brdar je nadmen, al zalužuje da uđe. Svakako pre Milosavljevića i žena koje su nepostojeće u naučnom životu.

  13. prof. Snežana Smederevac, birkorata. Pojma nema sa predavačkim radom i nijedan samostalni rad. Kao bivši student,ulažem protest. Zar u SANU da uđu bez knijga, autonomnih radova, pedagoškog talenta. Da ne znam profesorku,još i da se primim. Ali ovo je velika sramota.

      1. Ne znam za koga je Smederevac udata, ali javno se vidi da nema nijedan autorski rad ni knjigu. Da li je moguće da muževi nekih levih smetala odlučuju o izborima u SANU?

      2. Snežana Smederevac bez radova. Svuda dopisana. Ne znam ko joj je suprug, ali znam da nema radove ni za vanr. prof.

  14. Zašto ugledni Bogoljub Šijaković nije prošao? Milosavljević nije da mu čisti cipele!

  15. Da li je struka biti žena? Mirjana Rašević i Snežana Smederevac po stoti put kandidovane za nauku, a bez knjiga. Pa ima li ovo igde na svetu?

  16. Mihajlo Pantić je pre zaslužio od Vide Ognjenović. Milena Marković, setra istoričara i unuka Dobrice Ć. Eto zato.

  17. Istorija i društvene nauke, skandalozni predlozi. Da li ta gospoda išta čitaju i prate?

  18. Čavoški,a Divjaka se ne seti?Za razliku od ovih tvojih pulena,čovek ima školu mišljenja, pravu. Ali ne, iskusni filosof ti je konkurencija. Sram te bilo!

  19. Mislim da treba od akademika tražiti da vrate narodu pare. Ovo je suludo, kakve izbore prave.

  20. Čavoški i Kostiću, već su stizale primedbe iz javnosti za Snežanu Sneki Smederevac i Mirjanu Rašević. Obe bez dela. Pa.objasnite javnosti čime su osobe bez autorskih monografija zaslužle da uđu u SANU?Jeste li debilni ili toliko korumpirani?

  21. Miliav Savić toliko je uradio za ovu kulturu. A vi Milenu Marković, koja veze s pisanjem nema. Krterijume pojela maca.

  22. Odeljenje društvenih nauka,mračni srednji vek. Izbor vam je čista nula. Sramotite čitavu SANU.

  23. U Odeljenju društvenih nauka jedini časni ljudi su Basta i Ocić, ali su im oduzeli pravo glasa. Ali građani i stručna javnost su na njhovoj strani. Odnosno na strani istine i argumenata. ***

  24. Snežana Smederevac bez ijednog samostalog rada u nauci. Kako ih nije sramota da predlažu osobe koje ne misle samostalno. Estrada, TED, etc.

  25. Krestici kao Krkobabici,dinastija . Jel ima Vasilije mozda i unuka da ga „utakne“ u Akademiju, hahahaha . Uz Antonica bi mogao i Djoka Vukadinovic,oni su nova srpska politicka misao,,,,da malo osvjeze,hehehe

  26. Rukovodstvo da proveri sve reference, na listi ima žena koje ne ispunjavaju uslov ni za profesore univerziteta,odeljenja svašta predlažu.

  27. Ogrešili se o Mihajla Pantića i Divnu Vuksanović. I da se sete i Šušnjića, bio bi red.

  28. Mirjana Rašević, ginekolog, Snežana Smederevac, svaštara. A Šešićku niste hteli da primite. Umirem od smeha.

  29. Aleksandar Kostić, nož u leđa kolegama Iviću i Trebješaninu. Digitalno, senilno, Kostić.

  30. A onaj divni pesnik Maksimović otpade zbog estrade i Milene Marković. Žena ne zna da piše, šta je ovo, ljudi?

  31. meni od ovih, čast medicinarima,niko ne bi prošao, biraju ličnosti bez ozbiljnih postignuća, rukovodstvo,podnesite kolektivnu ostavku

    1. Jankovićev komentarje na mestu.
      Važno je potanjezašto akadamici iz radnog odnosa dobijaju noveogromne plate iz budžeta države?!

    1. Dok je Vida Ognjanovic bila ambasador u Norveskoj nigde nijednu knjigu nasih(srpskih) pisaca niste mogli da nadjete u knjižarama!I sad je predlazu za SANU?

  32. Jedino objašnjenje je da uzimaju novac. Već deceniju predlažu bukvalno najgore, i svu rodbinu i prijatelje.Razjuriti.

  33. Gospodine predsedniče SANU,ovakva praksa predlaganja koja potiče od moralno devastiranih odeljenja treba da se prekine. Menjajte statut, opominjite javno, ovo je bezobrazno koga predlažu društvenjaci i istoričari.

  34. Anonimne „naučnice“ Raševć i Smederevac pokazuju dokle je Sanu stigla. Može tu da uđe svako ko da pare ili ima svojtu.

  35. Vlastela sa feuda kandiduju samo svoje, ni ptica da preleti sa Univerziteta, instituta. Ozbljna diskriminacija kandidata sa strane, izigravanje izborne procedure. O forsiranju Vojvođana po ključu da ne govorim!

  36. Akademici se izbezobrazili, ne poštuju elementarna pravila izbora. Dajte sve reference na javno, ako smete.

    1. S.S. Kakva neopevana pojava, a engleski joj je -za osnovnu školu… Kandiduju budale samo zato što su žene.Ovo nema nigde.

  37. Da li osmočlana komisija za praćenje izbora ima pravo da diskvalifikuje kandidatkinje bez samostalnih radova i knjiga. Proverite na internetu, ni Rašević ni Smederevac nemaju nijednu autorsku knjigu. Toliko o predlozima da žene „uđu“.

  38. Odložiti izbore,dok se ne provere kvalifikacije SVIH kandidata? Krestić napolje, Ković naped!

  39. Odelenje druš.nauka stalno iste predlaže, namerno. Znaju da neće proći. Najgore odelenje koje vodi hipokrat Čavoški.

  40. Digla se buka oko umetnice Marine Abramović a niko ne vidi šta se dešava na Odeljenju društvenih nauka.Ismeva se nauka. Kandidati najgori mogući.

  41. Smederevac,nijedan samostalni rad:

    Thielmann, I., Akrami, N., Babarović, T., Belloch, A., Bergh, R., Chirumbolo, A., . . . Lee, K. (2019). The HEXACO–100 Across 16 Languages: A Large-Scale Test of Measurement Invariance. Journal of Personality Assessment, 1-13. doi:10.1080/00223891.2019.1614011
    Međedović, J., Čolović, P., Dinić, B. M., & Smederevac, S. (2019). The HEXACO Personality Inventory: Validation and Psychometric Properties in the Serbian Language. Journal of Personality Assessment, 101, 25-31. doi:10.1080/00223891.2017.1370426
    De Raad, B., Smederevac, S., Čolović, P.& Mitrović, D. (2018). Personality traits in the Serbian language: Structure and procedural effects. Journal of Research in Personality, 73, 93-110. DOI:10.1016/j.jrp.2017.11.008
    Ranđelović, K., Smederevac, S., Čolović, P., & Corr, P. J. (2018). Fear and Anxiety in Social Setting. Journal of Individual Differences, 39, 61-75. doi:10.1027/1614-0001/a000251
    Dinić, B. M., & Smederevac, S. (2018). When you say aggressiveness, what do you mean by that? Similarities and differences between aggressiveness/agreeableness scales from personality inventories.Personality and Individual Differences,134, 314-320. doi:10.1016/j.paid.2018.06.028
    Smederevac,S. i Mitrović, D. (2018). Ličnost – metodi i modeli. Treće izmenjeno i dopunjeno izdanje. Beograd: Centar za primenjenu psihologiju.
    Mihić, L., Čolović, P., Ignjatović, I., Smederevac, S., & Novović, Z. (2015). Anxiety between personality and cognition: The gray zone. Personality and Individual Differences, 78, 19-23.
    Mitrović, D., Smederevac, S., Čolović, P., Kodžopeljić, J., & Dinić, B. (2014). Personality prototypes based on dimensions of the revised reinforcement sensitivity theory among prisoners and non-prisoners.Personality and Individual Differences, 69, 50-55.
    Smederevac, S., Mitrović, D., Čolović, P., & Nikolašević, Ž. (2014). Validation of the measure of revised reinforcement sensitivity theory constructs. Journal of Individual Differences, 35, 12 – 21.
    Smederevac, S., Mitrović, D. i Čolović, P. (2010). Velikih pet plus dva: primena i interpretacija. Beograd: Centar za primenjenu psihologiju.

  42. Kako da ne primimo malog Pericu kad je dolazio kod tate u kancelariju jos u kratkim pantalonama? Kako?

  43. Koja crna Milena Marković! Beše bruka pre par godina sa Ninovom nagradom, pored tolikih divnih pesnika. Jedna njena pesma ima naslov „Kurac na biciklu“! Bruka, a još prosvetni radnik-profesor!!!

  44. Upropaštavaju SANU najlošijim kadriranjem. Jedan Kostić gura Reševićku,drugi Smederevac. Pošteni godinama ne mogu da dođu na red.

  45. rekli su mi da prestanem da pušim
    kazali su mi na četiri strane
    naredili iz prošlosti i budućnosti
    povikali iz grobova od nebesa
    rekli su mi da prestanem da pušim
    ali ja to volim imajte milosti
    kada sam patila nisam kupovala ja sam pušila
    kada sam štetila nisam bila na masaži ja sam pušila
    kada mi je bilo bolesno dete ja sam pušila
    kada mi je bila bolesna majka ja sam pušila
    kada su me gazili i gnjavili i pljuvali ja sam pušila
    kada su me hvalili i grlili i ljubili ja sam pušila
    ko me gleda vidi pušim

    Bogatstvo reči, pušenje kao sudbina,M. Marković

  46. Javnost da reaguje na prevare,nije ovo zbog žena, nego da ubace svoje prijateljice bez radova!

  47. Проф.др.Мирослав Ђорђевић ,светски познати дечији хирург није прошао, али је изабран снс председник општине Врачар! Чудан критеријум…

    1. Нисте требали ово да пишете, јер ако се заинате у следећем кругу избора предложиће др Нешу Слину за академика. А шта ћемо онда?

      Убацивање овакввог башибозлука у САНУ је понижавање институције која једина у Србији у свом имену садржи реч српска није случајна.

  48. napravili cirkus od nekadašnje prestižne institucije, razgoniti g. motkom
    nema tu ni n od nauke

  49. Poništiti sve izbore i krenuti sa konkursima iz početka. Isti uslovi za sve i sve transparentno.

  50. nakupilo se tu mediokriteta, i ovi kandidati tu spadaju, smučili se narodu, koliko su gramzivi i bedni. žene kandiduju ali potpuno bezvredne

  51. Duboko bolesni „izbor“. Definitivno su izgubili sav ugled. Gori su im kandidati od predavača po radničkim univerzitetima.

    1. Očito nema, a nema ga ni većina „besmrtnika“,koji su tu iz finansijskih razloga, i koji iz istih ne puštaju druge da sa njima dele novac,osim ako nisu rodbina i prijatelji. Trulež i moralni smrad. Posebno zaudaraju odeljenje za istoriju i društvene nauke.

  52. Primitivci na Odelenju društvenh nauka. Sa izuzetkom gospodina Baste koji je mnogo toga uradio za političku filozofiju.

    1. Nekada su na tom odeljenju bila imena kao što su Ljuba Tadić, Mihajlo Marković i drugi. Sada su tu neki sitni politikanti, jajare.

  53. Pitam se ko je naložio Bećkovića, Simovića i Kovačevića da predlože Milenu Marković. Ne verujem da su čitali njenu poeziju. Naprosto ispod svakog ne estetskog nego civilizacijskog nivoa.

    1. Brdar je ime u nauci, ovaj drugi totalno nepoznat. Koje su njegove zasluge za društvene nauke? Šta je to posebno uradio u nauci?

  54. Dok god se Statut ne promeni i Odeljenja nemaju toliku moć, te dok god reference svh kandidovanih ne budu javno dostupne, akademija će propadati. Ionako je na margini društva po značaju. Služi za udomljavanje iz koristi. A što se Čavoškog, Bećkovića,Varadija, Krestiča i najstarijih tiče, posle njih potop.

  55. Krestić P, Rašević M, Smederevac S, sram vas bilo i vas i vaše pokrovitelje!!!!

  56. Ljuba Makimovć je u Sanu ušao bez naučne monografije, pa mogu i Rašević i Smederevac. Važno je da uđu kao ličnosti bez svojstava.

    1. Maksimovića znam od kada je na volšeban način postao dekan FF-a. I tada je bio karijerista i kukavica, bežao je od konflkata i kolega. Uglavnom, ličnost bez integriteta. Kako je dospeo do SANU, baš se pitam. Kao i onaj pozer Kostić, takođe dekan FF. Ličnosti bez kvaliteta. Mrlje.

  57. Prevršili su meru.Hoće li neko da preuzme odgovornost za ovu blamažu i ponudi ostavku?

  58. Višedecenijska igranka i nameštaljka na Odeljenju društvenih nauka. Potpuno uništeno odeljenje. Posebno od kada je Čavoški sekretar, a Kostić zamenik.

    1. Čavoški falsifkovao potpis jednog akademika i samoizabrao se za sekretara ODN. Mučno, grozno šta se radi.

  59. Mirjana Rašević avanzovala je kad joj je sestra postala ministar. Po političkoj liniji postala direktor. DS, DSS, SNS, svejedno. Isti su. Guraju nekompetentne na značajna mesta i funkcije.

  60. Predsednik Zoran Knežević i predsedništvo da uvedu vanredne mere na odeljenjima istorije i društvenih nauka i pomere izbore na tim odeljenjma do daljeg, dok se stvari ne izvedu na čistac.

  61. Ja ne znam kako je Markovićeva dobila NIN-a za knjigu loše poezije, a NIN je nagrada za ROMAN GODINE. E tako se ulazi u Akademiju, nije bitno šta radiš, nego čija si.

  62. Борис Милосављевић, осредњи лик из Византолошког института САНУ(?!), без оригиналног дела. Проф. Илија Марић одбијен два пута… Има ли боље слике данашње Србије? Кланови, незнање, недостатак стида…

    1. Bitno je da je „njihov“ institut, da sve ostane u kući. Nisu primili jednog Žunjića, ali Boris bez bilo čega originalnog, tačnije bez zasluga…

    2. Tu retko ko uopšte ima delo, a kamoli originalno. A ako i ma takvih, to im je minus, pošto ugrožavaju epigone ili one bez dela. Tako se provlače ispodprosečni, kao što je Boris Milosavljević. Ni po čemu nije dorastao ovoj kandidaturi.

    3. Boris M. pre svega ne zna srpski jezik, a o materiji nadugačko i naširoko ništa. Karikatura. Šta smo kao naučna zajednica doživeli! Velika sramota!

  63. Stavljanje Milene Marković u isti koš sa profesorkom Raičević je najsramotnija stvar koju sam videla ove godine. Takođe velika sramota autorke teksta koja je pogrešno navela ime, nije Gordana već Gorana Raičević. Koliko se vidi zalaganje da jedna netalentovana Milena uđe u SANU a imena ljudi koji su zaista to zalužili bivaju skrajnuta. Nadam se da će SANU ipak znati da ceni vrednost i da napravi pravi izbor, Milena Marković to svakako nije.

    1. SANU ne zna i ne želi da ceni vrednosti. To se vidi po salonu odbijenh u DH polju – svi odbijeni do jednog jači su kandidati od onih koji su predloženi. Ali ovi slabi imaju klanove i lobije iza sebe. To samo pokazuje koliko je SANU duboko obolela, i da tu nema mesta za talente, nego se izbori unapred nameštaju, putem proverenih strategija „lobiranja“ i „tajnog“ glasanja. Sve se, zapravo,unapred zna. I ko je favorit i ko neće proći nezavisno od kvaliteta.

  64. Vreme je za reforme, gospoda će se opirati sigurno,jer im to nije u interesu, ali oni treba da su u službi naroda i da se i narod pita, ove manpulacije i nameštanja izbora ne mogu se više tolerisati.

  65. Po koji put ODN predlaže Raševićku?A od prošlog puta u paketu sa Smederevac, pa dok ne dosade i namaknu glasove na Skupštini. Dosadnije su od nekadašnjih prodavaca Kirbija. Od takvih pošteni naučni radnici ne mogu da privire u SANU. Gopođe na funkcijama i bez dela imaju prednost.

  66. Na spornim odelenjima stopirati izbore dok se ne utvrde činjenice.

  67. Iz drame M. Marković

    Knez sedi za stolom.
    KNEZ: Lepa!
    Lepa ulazi.
    KNEZ: Da mi je da znam šta to jedeš pa si tako debela, majke ti ga nabijem.
    Bolje sam jeo na mardelju, bre, nego kod tebe, Lepa. A ti debela da te Bog
    sačuva i rumena, mamu ti jebem u pičku…
    LEPA: Ja…
    KNEZ: Imaš problema za zdravljem… Kurac moj. Zini… (Ona zine) Ti, bre,
    nemaš nijedan kvaran zub, ti si monstrum…

  68. sami sebi urušavaju ugled, nikome više ta institucija ništa ne znači, a kako su počeli otvoreno da sabotiraju izbore, ukinuće im dodatke uskoro

  69. Vrlo neobično da i mediji favorizuju Milenu Marković. Da je neko iole pročitao njena „dela“, shatio bi da ovde gluposti na kilo prolaze.

  70. Toliko pametnih žena u Srbiji koje su ozbiljne umetnice i naučnice, a akademici predlažu čist treš. Njihov izbori govore o njima. Propalice, svi redom…

  71. Bećkoviću, Simoviću, Kovačeviću, izblamiraste se s predlogom M. Marković. Vi ste u pitanju, ne ona.

    1. Tako je, ali su kandidovani sa strane. A u SANU vlada incestuozna groznica. Samo svoje h…u. (ne zamerite, imitiram Milenu Marković, al’ kulturno).

  72. svi imamo polne organe, ali ih ne utrpavamo u svaku rečenicu. SANU je postala društveni nužnik.

  73. Kad je Vida režirala, svi smo spavali na predstavama. Neverovatno dosadna žena, pri tom umišlja da je autoritet i svakoga opljune, ne preskoči.

  74. Molim profesora Brdara i preostale časne akademike da se obrate javnosti. Ovo je prevršilo meru.

  75. Mesta na odelenjima su nasledna a izborna procedura kao u Rotariju sa kojim sarađuju. Moraju da te preporuče dvoje iznutra. I da si uspešan i bogat. Kakva nauka, umetnost bakrači. To mi plaćamo. Stop,dosta je!!!!

  76. Časnik Ocić je sve vreme u pravu . Zato su smenom pokušali da ga ućutkaju. Treba mu dati više medijskog prostora.

  77. Ovi „izbori“ pokazuju koliko je SANU metastazirao. Krestići, opštinari, psovačice, društvene nauke. Može li gore?

  78. Lošonc, jedan čovek, jedan projekat. On se ne pita, čuti zbog svog projekta. I kako mu kažu. Varadi misli da je još u Hagu, Čavoški lupeta po podkastma. Aleks.Kostić, neradnik. Od njega se psihologija nije ovajdila. Kakve oni mogu da izaberu? Pa slčne sebi. Zbogom pameti.

  79. Milena Marković (vulgarizmi), Mirjana Rašević (abortusi), Marina Abramović (psihoza). Nečastive u SANU.

  80. Snežana Smederevac, em mali broj članaka, em dopisana. Ali važno je da je Kostićev favorit.

  81. Valjda ce na skupštini ovog puta prepoznati žito od kukolja. I izabrati lazara davidovica, časnog čoveka i stručnog hirurga, a ne SNS predsednika opštine Vračar koji je zaboravio šta je struka.

    1. Uglavnom biraju levake,ja kad vam kažem. Što si manje stručan, veća ti je šansa. Sve je obrnuto od normale.

  82. Prosto je: nacoši i Soroševci se uzajamno podržavaju i prave dogovore koga će da prime. Kakvi konkursi, reference, o čemu vi ovde pričate. To se sve zna po godinu dana unapred. Zatvoriti ovu instituciju, pošto očigledno ne radi legalno.

  83. Mislim da ljudi ovde ne treba da besne (mada razumem) nego da preduzmu korake da se Sanu reformiše, da je sve što rade (i prijem članova, i biografje, i procedure i finansije) transparentno i u skladu sa regulativom. Takođe, da se podigne letvica koja se tiče morala, da integritet ličnosti bude čuvan kao oči u glavi.

  84. Posluŝajte emisiju od 7.juna, radio beograd 2, „Ko treba da bude akademik“, a pogledajte kako izgledaju proslave doktorata i diplomskih, ŝta sluŝaju i čitaju ako čitaju danaŝnji profesori. Akademija je vrh ledenog brega naŝe katastrofe.

    1. Napljuvaše Akademike u emisiji. Kažu čak da poštenom čoveku tu nije mesto, među secikesama. I da primaju svakakve, bez morala i diploma koje ne zaslužuju. Da su nepoznati javnosti, neodgovorni, knjiški moljci. I da Marinu treba primiti. 🙂

  85. Za svaki predlog ili odbijanje, da polože račune javno i objave reference svih, za sve izborne krugove. Da narod vidi koga biraju i koga plaćamo. Ovako mogu cele porodice da presele u SANU a mi da ih izdržavamo.

  86. Marta Bjeletić je uradila tačno ŠTA u nauci o jeziku?! Pa ovo je presmešno koga Loma gura…

  87. Ovlašćeni su da biraju najbolje, a oni krenuli po rodbini,prijateljima,poznanicima. Postali su leglo korupcije i upropastili nekada značajnu instituciju. Da ponište ovogodišnje izbore, kazne odeljenja koja se nisu držala morala i profesionalne etike i krenu iz početka. Bruka!

  88. Krestić, Čavoški, Kostić, Varadi na istoj strani, strani nepoštenja. A ostali ćute i odobravaju.

  89. Ne verujem im na reč, bibliografije na sunce! I da kao javnost reagujemo na lažne referate.

  90. Da li gospoda misle da su izvan zakona i pravila ponašanja u struci. Treba ih naterati da se vrate etici, ako već ne postupaju po moralu dobrovoljno.

  91. Zar zaista nema u srpskim humanističkim i društvenim naukama zaslužnih i svetski priznatih naučnika? Pametni i zaslužni se sklonili ! Gde su imena poput Žarka Trebješanina, Bojana Jovanovića!

      1. Tačno. Prave kandidatkinje za Akademiju, sa radovima, ugledom. Ali nisu, izgleda, u milosti časnika.

    1. Ja mislim da su Trebješanina otkačili jer je „sa strane“, Jovanovića im je previše iz novina, a morali su po diktatu da ubace dve žene – Mirjanu Rašević i Snežanu Smederevac. Stvarno strašno, šta su krterijumi „vredovanja“!!!

      1. Uredno raspisuju konkurse, a onda ne primaju nikoga sa strane. Kakav je to način, pobogu?

  92. Не разумем чему напомена да је неко председник општине или нечији син, какве то има везе са предложеном личношћу.

    1. Sve primiti po konkursu, jednaki kriterijumi za sve. A ne koga hoce, kako im se cefne. Takoreci najgore.

  93. Ima vremena do novembra da se od predloženih izaberu najbolji. Recimo, na odeljenju umetnosti niko ne zaslužuje osim eventualno Žilnika. I kad bi se tako i glasalo, ne bi se na odeljenju izglasavali ni vida ni onaj arhitekta, oboje bez velikog ni značajnog dela.

  94. Odeljenje drustvenih nauka, moze li gore? SRAM vas bilo!!! Na listi su vam bili vrsni naucnici, a vi predlazete skartove. Budibogsnama.

    1. hahaha, guraju je Kostići iz interesa, inače potpuno bezvezna osoba, bez imena i dela

    1. Uskoro će medicinsko odeljenje imati 100 akademika kardiologa! ostaće ih samo nekoliko van akademije.

    1. Loš ukus prevladava u SANU, ne vrednuju adekvatno umetnost, povode se trendovima, populizmom i dnevnom politikom. Ni Vida Ognjenović ni Milena Marković ni slučajno ne zaslužuju titulu akademika.

  95. Да ли је овакав наслов тужан или смешан?

    Какве везе има родна структура и звање академика? Ваљда су пресудни неки други критеријуми, а не пол кандидата?

    Да ли знате колико чланова има Француска академија наука? Да ли знате када и како се бирају чланови те академије?

  96. Gde vam je Aleksadar Cvetkovic sa toliko osvojenih nagrada,najbolji slikar posle Mice Popovica?

    1. Stati na put samovolji ovog odelenja. Predsedništvo da reaguje hitno i obustavi izbore najgorih kandidata!

  97. Šta je ovo? Jesu li svesni šta rade?Gde je odgovornost za srpsku kulturu? Odeljenje istorije i društvenih nauka, vaši izbori su ispod svakog nivoa!!!

  98. Čavoški podnesi konačno ostavku na mesto sekretara, dosta je blefiranja. Doslovno si sahranio Odeljenje društvenih nauka.

    1. Ne daju mu se ni vlast ni pare. Propao u politici, pa sad to radi i u sanu. Vodi je u propast,

    2. Čavoški je političar a ne naučnik.Služi se raznoraznim marifetlucima da rastera konkurencju. Nisko je pao.

  99. Bojkotovati sve njhove programe dok se ne urazume i prime one koji to zaista objektivno zaslužuju.

  100. Sve gori od goreg, gde ih samo iskopaše? Niti ozbiljna dela, niti vanserijski učinak u nauci.Da li gospoda shvataju da tu treba da uđu najbolji, a ne rodbina,prijatelji,pašenozi, po ključu, da se učini ograncima i odborima? Bukvalno odavde nema ko da se izglasa za akademika.

  101. Ovih 13 potencijalnih akademkinja sve zajedno ne vrede koliko jedna Marina Abramović. A nju su otkačili iz zlobe i zavisti. Uspeh se u Srbiji ne prašta.

  102. Godinama je čestiti Ocić govoro i pisao o nameštanju izbora i moralnom propadanju Akademije i nikom ništa. Bio je u pravu, vidi se sada vrlo jasno.

    1. Šta vredi jedan čovek, kolege iz SANU treba da mu se pridruže u borbi za časni opstanak Sanu, dok god svi koliko ih ima ćute, i ne pobune se iznutra, trpeće prezir građana. A možda i vlast shvati, pa im ukine privilegije. Sve u svemu, duboko su zabrazdili u nemoralu.

  103. Poništiti ove izbore, raščistiti prilike na odeljenjima i oganizovati nove izbore, isključivo po konkursu. Proveravati komisijski reference kandidata i referate o njima,jer se izgleda naveliko lažiraju.

  104. Akademici nisu nedodirljivi. Uprava da poništi nameštene izbore i pokaže građanima da poštuje zakone, procedure, integritet i kvalitet.

  105. Vrebalov ni po kom osnovu nije zaslužila da uđe u SANU. Karijeru je pravila napolju,kompozicije su joj loše. Neslušljive.

    1. sva značajna imena obično otpadnu u prvom krugu, odelenja ih se odreknu da bi ubacili svoje, beznačajne, komisija koja prati izbore ne radi po Statutu i ne proverava referate, tako da se provlače bukvalno najgori

  106. Predloženi su privilegovani, a ne oni koji svojim radom i učincima to zaslužuju. Pošto je ovo več n-ti put da se najbolji odbijaju, a predlažu bukvalno najgori, tome KONAČNO treba stati na put. Raspustiti SANU, zašto da troše narodni novac za privilegovane bez dela.

    1. Akademici u Odelenju društvenih nauka — obraz kao đon! Svi im se smeju, a ja mislim da ništa tu nije smešno no tragično. Predlozi katastrofalni.

  107. “ Na primer, pogrešna klasifikacija bibliografskih jedinica – pod samostalne naučne monografije svrstani su i zbornici radova, priručnici – ističu ova dvojica akademika. – Reč je o delima kandidatkinja Mirjane Rašević i Snežane Smederevac. U nekim slučajevima ostaje nejasno da li su predlagači bili ovlašćeni da podnose predlog. Pored toga, bizaran je slučaj da predlog potpisuje lice u rangu naučnog saradnika. O naše dopise oglušio se i Izvršni odbor.“
    Glas javnoti, 2021.

  108. Predlog Milene Marković za akademika je uvreda za inteligenciju čitalačke publike u Srbiji. Zaista neočekivano i neopravdano…

  109. Rešenje je jednostavno, zbog ogromnog nezadovoljstva i sumnji u neregularnost, komisija za praćenje izbora da poništi delimično ili u potpunosti ovogodišnje izbore za Akademiju. Time bi koliko-tolko sačuvali svoj obraz, kao i ugled ove značajne instiitucije. U protivnom, valjalo bi ih što pre raspustiti, i to da građani zahtevaju preko skuštinskih organa i osnivača institucije, koja već neko vreme ne deluje u interesu građana.

  110. U SANU se za favorizovane kandidate pišu referati sa lažnim podacima, a Komisija za izbor, Izvršni odbor i Predsedništvo to ne proveravaju. Tako se na prevaru ulazi u „besmrtnike“.

    1. Pa,sami kandidati sebi pišu referate, ovi koji ih guraju samo potpisuju. Strašno je šta se radi…

  111. Obustaviti plaćanje akademika iz budžeta, pa da vidimo koliko njih će biti zaiteresovano za prijem!

  112. Ja bih ovo sve poništio, iz aviona se vide nameštanja u 90 posto slučaeva. Sram da ih bude sve zajedno!

  113. Čavoški, od dve žene koje je predložilo vaše odelenje ne zna se koja je gora. A i ostalo troje ne zaostaju. Kolege vam mnogo zameraju što vršite negativnu selekciju na odelenju. Utopili ste se u žabokrečinu i prljave radnje. Neka vam je na čast.

  114. Da li je ovo šala? Po kojim kriterijumima su kandidovani svi ovi ljudi? Realno,možda jedan posto njih zaslužuje da uđe. Obrukala se cela Akademija. Zaista sramota!!!

  115. Građani očekuju da operete ljagu sa SANU i poništite ove izbore, raspišete nove, za sve pod istim uslovima!

  116. Sve gori od goreg, kakva sramota! Evo,i Rio Tinto se oglašava, pokušava da piše nekakve demantije, a Akademici na sve ove pritužbe građana ćute… Sram vas bilo,a posebno rukovodtvo SANU koje žmuri na sve ovo…