ben fogle copy
Foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia
RADART

Izbor urednika: Bombofon, Romer, „Sami u divljini“

Izdanje 21
0

Svake nedelje donosimo izbor urednika kulture iz sveta muzike, filma, pozorišta, književnosti…

Izložba: Duvajte u ručnu granatu

Do 10. avgusta, u Kulturnom centru Beograda, traje izložba Bombofon Nikole Macure (Novi Sad, 1978), umetnika koji u projektu Od buke do zvuka „koristi metod upcycling-a: pronalaženja i preuzimanja oružja i drugih rekvizita sa vojnog otpada u Temerinu, i njihovog umetničkog preoblikovanja u svojevrsne muzičke instrumente, poput bombofona – duvačkog instrumenta napravljenog od projektila/granata za ručni bacač M57“.

Klasika: Suvenir sa mora

„Zar ne misliš da je i tada vruće?“ „Misliš u avgustu?“ „Da.“ – dijalog je sa početka Zelenog zraka Erika Romera (1920–2010) čiji veliki ciklus filmova ide ponedeljkom uveče na RTS-u. Delić naizgled trivijalnog razgovora u kome reditelj francuskog novog talasa, snagom reči i slika svakodnevice, čudesno izjednačava priču o fenomenu vezanom za prelamanje svetlosti prilikom zalaska sunca na moru i jedan usput bačen pogled na prodavnicu suvenira.

Televizija: Enigma povratka

Na kanalu BBC Earth ide deveta sezona emisije Sami u divljini (New Lives in the Wild) u kojoj Ben Fogl kratko živi sa ljudima koji su „počeli život iznova, ostavljajući za sobom sve što im je poznato, oslobađajući se svih sistema savremenog života“, te traga za njihovim motivima i izazovima života u prirodi, na oživljenim farmama. Naravno, ciklus sasvim različit od programa Preživljavanje – Goli i uplašeni, sa Diskaverija.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje