Judita Salgo Privatna arhiva 2
Judita Šalgo Foto: Privatna arhiva
Radio

Šalgo u Birobidžanu – na radiju

Izdanje 21
0

Autorka koristi prozne, esejističke i poetske tekstove: „67 minuta naglas“, „Hronike“, „Da li postoji život“ i „Put u Birobidžan“

Na sajtu Drugog programa Radio Beograda dostupna je emisija rediteljke i urednice Vesne Perić pod naslovom Šalgo u Birobidžanu, posvećena Juditi Šalgo (rođena Manhajm, 1941–1996), jugoslovenskoj književnici i konceptualnoj umetnici, čije je neoavangardno stvaralaštvo – kako čitamo na sajtu – donelo velike iskorake na vojvođanskoj umetničkoj sceni još od sedamdesetih godina 20. veka. Takođe, urednici čuvene Tribine mladih koja je negovala glasove eksperimentalnih umetnika, kasnije urednici Matice srpske.

„Sa posebnim fokusom na toponim Birobidžan, što u imaginaciji Judite Šalgo predstavlja prostor istraživanja ženskog identiteta, heroinino putovanje u nepoznato i potraga za domom, za ’ženskim kontinentom’ – sagovornici istražuju ostale elemente njenog stvaralaštva: konceptualne prakse, verbo-voko-vizuelnu poeziju, eseje i kratke proze, od kojih je jedna, Minotaur, poslužila kao predložak za istoimeni igrani film Sabolča Tolnaija. „Uz to, razmatraju koliko je Judita Šalgo pripadala ’ženskom kanonu’ i ko bi bile njene potencijalne naslednice u sadašnjoj umetničkoj praksi.

Autorka koristi prozne, esejističke i poetske tekstove Judite Šalgo: 67 minuta naglas, Hronike, Da li postoji život i Put u Birobidžan, romana čije je novo izdanje objavila izdavačka kuća Kontrast.

Učestvuju: Tanja Rosić, Vladislava Gordić Petković i Saša Ćirić – teoretičari književnosti, Sabolč Tolnai – filmski reditelj, Zoran Pantelić – urednik u Centru za nove medije kuda.org, i Vesna Perić.

Vaše mišljenje nam je važno!

Učestvujte u diskusiji na ovu temu, ili pročitajte šta naši čitaoci misle.

0 komentara
Poslednje izdanje