Vladimir Putin
Nina Hruščova, rusko-američka profesorka međunarodnih odnosa

Putin dok sve ne pukne

Izdanje 2
 1. Фамилија је од “елите” шесте Руске колоне,
  успешно направила своје медијске и остале чауше.

 2. Za sve ovo sto se sada desava na prostoru nekadasnjeg SSSR-a velike zasluge ima i tvoj pokojni deda Nikita, pa ako vec zelis da kritikujes, pocni od njega. Inace, razumemo mi da moras i ti da das svoj dobrinos demonizaciji Putina i Rusije, pa ni ne zameramo.

  1. Njen deda je prekinuo najveće stradanje ruskog naroda, u Staljinovom teroru je stradolo više građana Rusije, nego u ratu sa Nemačkom.
   To putinofili nisu sposobni, da razumeju.

  1. Od oca Rusa i majke rodjene u mesanom braku ona je Ukrajinka? Po kojoj (ne)logici, ako smem da pitam?

   1. Neverovatna je laz da je Srbija u ustavu od 1990 proglasila samostalnost.
    Kako bi mogla da proglasi samostalnost tada, kada je sa Crnom Gorom tek sredinom 1992 g. formirala krnju Jugoslaviju.
    Tek po raspadu krnje Jugoslavije je Srbija samostalnost.

    Raspad Jugoslavije je započeo 25. 6. 1991. kada je Skupština Slovenije nezakonito jednostrano proglasila nezavisnost od SFRJ.

    1. Peruncicu dragi, naravno da jeste. Pa poslao sam vam link i clan ustava R Srbije, u kojem to decidno pise. Sad, niko ne kaze da ste se otcepili. Radili ste ono, po cemu ste nadaleko poznati, glumili ste gljivu i dalje, u nekoj kao Jugoslaviji. Vi ste i nama i Hrvatima tim proglasenjem samo dali neverovatno dobar nacin, kako da se to uradi legalno. Jer ako se proglasis samostalnim i nezavisnim, ne mozes bas glumiti gljivu, i biti u nekoj federaciji. Jer jedna cinjenica drugu pobija, svakome jasno osim vama. Koji volite gljive, kako rekoh i pre. Mozda cak vise puta? 🙂

 3. Njen otac je glavni krivac za rat, on je prepisao Krim Ukraini, jasno je da nije to iradio slucajno i za dzabe.

   1. Slovenac, nasao si sebe i ostale tvoje sunarodnike u Jovanovom komentaru…
    Srbski vojnik vas je oslobodio iz K und K monarhije zahvaljujuci srbskom vojniku danas imate nekakvu drzavu.
    Mada je niste imali dugo, iz male Jugoslavije utrcali ste u gigantsku YU tj. u EU, jer su u vasoj istoriji stranice prazne.
    Naviknuti ste na podanicko bitisanje…
    Iskoristili ste sve prednosti obe Jugoslavije, a kada ste ugledali priliku, vi ste bili prvi koji su poceli da rasturaju
    Jugoslaviju, pucajuci na nenaoruzane mlade vojnike.

    PS
    Rece jednom Brozov Kardelj ulaskom u YU smo uzjahali rasnog konja a ostavili smo ragu.

    1. Perune dragi, SLO je trazila pre svega drustveno-ekonomske reforme, koje su u YU bile ne samo potrebne, nego prekopotrebnie za puki opstatak bivse nam zajednicke drzave. A vi ste birali one, koji su terali dalje svoj neki neracionalan inat celom svetu, sve varajacu i potkradajuci svoj narod. Gde ste zavrsili, vidi se danas veoma dobro. Da, veoma smo svesni, da danasnji oblik drzave dugujemo kraljevini Srbiji. To niko ni ne negira. Ali kad neko radi stvari, koje vode ka destrukciji i samoubistvu, imas pravo da istupis sa tog voza, zar ne? Zadnji nacionalni program pre kraja 80ih smo spisali pr 170 godina. Ili stvarno mislite, da nismao imali nikoga da to napise i u medjuvremenu ta dva pomenuta? Prosto nije bilo potrebe, za nas je YU bila konacno resenje naseg nacionalnog pitanja. I voleli smo to resenje, do zadnjeg momenta predlagali reforme, i bili ucutkani sa strane zna se koga. A sto se podanistva tice, pa meni se cini da ste vi najveci podanici trenutno u Evropi. E mi to tako kazu i svi Srbi koje poznajem. U to, u sto ste se vi pretvorili iz nekad cenjenog i u svetu postovanog naroda, je prosto neverovatno. Izadjite polako iz uloge zrtve, to vas moze kostati jos mnogo, mnogo vise, iako vecina misli, da nize ne mozete pasti. BTW, ako ste vec neki patriota, pre ukljucivanja u javni diskurs, malo se pozabavite i gramatikom. Pise se srpski, ne srbski, a pismenost je valjda prvi osnov za javnu debatu? A to je u neku ruku vec pomali i sramota, da vas neko sa strane to opominje.

     1. Tipicno, o ubijanju golobradih nenaoruzanih mladih vojnika, koji u ruci imaju belu zastavu, nisi napisao ni jednu rec…

     2. Ja nisam SrPin…

      „Kada čitalac naiđe na pridev “srpski” napisan u obliku “srbski” prvo što mu padne na pamet je da se radi o grešci autora koji nije najbolje upoznat sa pravilom jednačenja suglasnika po zvučnosti, koje nalaže da u ovom slučaju B prelazi u P.

      Pa se često čuje i primedba: “Ovaj nije čuo za Vuka Karadžića”.

      No, da li je zaista tako?

      Oblik “srbski” koriste uglavnom oni koji su vrlo dobro upoznati sa ovim pravilom, te namerno skreću pažnju na njega.
      Mnogi se iznenade kada čuju da je i sam Vuk Stefanović Karadžić koristio oblik sa slovom B.

      Naime, ne samo što je prvi rečnik štampan kao “srBski” nego i sam Vuk o ovom pitanju korespondira sa Vladikom Lukijanom Mušickim, kada mu u svom pismu navodi: “u Rječniku će srbskom biti opisani gotovo svi običaji srbski”.

     3. Perune dragi, kao sto ni vi niste nista napisali o tome, da se Srbija prva odvojila od SFRJ, napisavsi decidno u svoj ustav, da je nezavisna i samostalna zemlja. To mi pre razlaza nismo upisali. Samo smo prepisali one vase delove, gde ste se stavili iznad federalnog ustava. A sto se tice poginulih mladica, ko moze biti toliko lud, da im naredi nesto, sto ce garantovano izazvati sukob? U kojem ce klinci od 20 godina ratovati protiv mnogo starijih i mnogo bolje obucenih SLO jedinica. Pa neko iz BG samo, naravno. Neko, koga bas briga za zivote tih mladih ljudi, i samo gleda na svoju politiku, neko kome su oni samo pijoni na sah tabli. A sto se tice pravopisa, mnogo toga se promenilo od doba Vuka. I mnogo pravila dodalo. Tako da vi slobodno pisite i dalje „po Vuku“, ali to ce vas danas uvrstiti u polupismene. BTW, ima i mnogo ostalih pravila koje je Vuk koristio, a danas se ne koriste. Zasto ste odabrali samo to jedno? Nije valjda da je jedini razlog to, jer necete da budete Srpin 🙂 ?

     4. Napisao si:
      niste nista napisali o tome, da se Srbija prva odvojila od SFRJ, napisavsi decidno u svoj ustav, da je nezavisna i samostalna zemlja.
      *****
      Navedi izvor gde ta tvoja tvrdnja moze da se procita…

     5. Stvari treba ipak posmatrati vise strateski a manje takticki. Slucajno imam blisku rodbinu u Sloveniji vec 70 godina, vrlo cesto sam tamo i dobro se secam sta se pricalo.dosta pre S.M. na politickoj pozornici. Napravljena je dosta ranije takva atmosfera, da zemlja mora i treba da se raspadne. Ko je tu bio ciji pion, necemo saznati nikada, uglavnom, neoboriva cinjenica je da je zapad na celu sa Nemackom veoma, veoma doprineo da se zemlja raspadne. Mislim da to danas nije sporno. Vrlo verovatno isti taj zapad slican scenario prizeljkuje Rusiji iz sasvim otimackih razloga. Da je rasparca na dvadesetak zavadjenih drzavica i da onda eksploatise ogromne resurse. Uostalom, to smo vekovima gledali, istrebljenja citavih rasa, ne naroda, robolasnicki sistem do pte stotinak godina, otimanje zlata, srebra, svega. Potopljene galije i danas o tome svedoce. Zapadne zemlje su danas humanije? Nece biti. Samo su se oblici promenili. U tom smislu treba posmatrati danasnji rat u Ukrajini. Jer, stvarno, ako Rusija nije potrebna svetu, onda ni takav svet nije potreban nikome.

     6. Streljali nenaoružane 19-godišnjake: Nekažnjeni zločini u Sloveniji za koje su svi zaboravili

      Zločin na karauli Holmec je pocinila slovenacka paravojna jedinica…

     7. Pa Perune dragi, kako gde? Pa u ustavu R Srbije iz 1990, gde bi moglo drugde, ako pricamo o ustavu, zar ne? Vi uopce ne pratite nas razgovor, ili je van vaseg dometa moje sasvim jednostavno pisanje? A ako stvarno ne umete da sami pronadjete ni ustav svoje zemlje, evo vam jednog copy/paste citata:
      Član 72, stav 1: „Republika Srbija uređuje i obezbeđuje: 1. suverenost, nezavisnost i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije i njen međunarodni položaj i odnose s drugim državama i međunarodnim organizacijama“.
      Taj deo smo mi ispustili u kreiranju novog ustava, naprimer. Naravno, preporucujem vam i citanje onih delova, koje smo mi skoro pa direktno prepisali od vas, a Hrvati odmah sledili. Koji pricaju o tome, da se savezni ustav ne mora postovati, ako je neki njegov deo u suprotnosti sa republickim. Sto je totalno posvadjano sa svakom pravnom logikom. Taj deo smo preuzeli od vas, posle par godina bezuspesnog muckanja glavom sta napisati, da bi potencialno odvajanje od Federacije bilo pokrito legalnoscu. Vodjeni logikom ako mozete vi, zasto ne bi mogli i mi, ‘el?

     8. MiTo, gde vam je ta bliska rodbina? Da nije u Slovakia ili Sibiria mozda? Jer su SLO nije bilo apsolutno nikakve atmosfere nuznog raspada zemlje pe SM. Jer da je bila, to bi neko ozbiljno razmatrao i doslo bi do ozbiljnih konsekvenci na raspirace takve atmosfere. Cinjenica je, da je Zapad do skoro same kulminacije situacije vecinski podupirao celovitu YU. Do zadnjeg skoro momenta nudio ogromne pare i bezuslovni ulaz u EU. SLO je svakako bila odmah za to, a zna se i ko je bio protiv. A sto se Rusije tice, pa taj isti Zapad je u zadnjih 100 godina 3x spasio Rusiju od totalnog raspada. A ti tvrdis da prizeljkuje na raspadu? Zasto im je onda pomagao i davao pare da prezive? A da neko sa strane tako olako podupre tezu da svet nije potreban nikome, ako nema Rusije u tom svetu, onda je taj cisti suicidalni psihopata, koji ne zeli nista dobrog prvenstveno sebi, a time naravno ni drugima. Svetu ne treba kleptomanski KGB ludak, koji u 21. veku drzi svoje drzavljane u blatu i siromastvu, dok se elita zabavlja na Zapadu, troseci pare od resursam ciji je vlasnik na papiru bas taj siromasni narod. A ako se iko i najmanje pobuni, ceka za zatvor za samo progovaranje i iznosenje misljenja. A vi takve poremecene drzave vi bas rado podupirete. Vi, tz. zrtve zlog Zapada. Bez kojeg bi ziveli u blatu kao pre WWII.

  1. Za vas radikale sve je trgovina.
   Kada ne znaš ko je Nikita Hruščov, ne znaš koji su razlozi pripajanja Krima Ukrajini, bolje da čutiš, nego da lupetaš.
   Niko u celom svetu u to vreme nije pretpostavljao raspad SSSR.
   Obrazloženje Hruščova, koji je Rus rođen u Donskoj oblasti, je veliki doprinos Ukrajine u ratu, i procentualno najveći broj žrtava, a praktično ekonomski razlozi, jer sve komunikacije sa Krimom idu preko Ukrajine.

 4. Поштовани,
  овај коментар:
  Perun. 25. 3. 2024. u 09.08
  сте објавили тек после 6 – 7 сати 🙁
  такво модерирање админа, не делује мотивирајуће на коментаторе…

 5. Lep intervju. Ipak bi mi bilo milije da je Profesorka dala intervju u vezi svoga pradede. Onda bismo verovatno mogli procitati kakav je bio njen pradeda kao vladar, kao i to da je bas on poklonio Ukrajini Krim. Ima nas koji se svega jos uvek secamo, a znamo i da narod Rusije, koji se ne bavi politikom, a to je vecina stanovnistva u Rusiji, danas imaju daleko bolji zivot, nego ranije.

  1. Pa da, ljudi malo bolje organizovani ljudi od srpskih Hitachi, Gorenje i Blaupunkt jedinica, koje su harale po BiH i HR.

 6. Nije mi jasno zašto jedan Slovenac učestvuje u ovoj diskusiji. Čemu, nema potrebe da ubeđuješ Srbe da su krivi. Eto krivi smo, vi sad vodite vašu mudru politiku, a mi onakvu kaku znamo i umemo, zašto se opterećujete našim mišljenjem o vama, nije bitno.